Connect with us

Boxning

Derséns boxningskrönika: Kingdom, Ahlins seger och Furys återkomst​

Publicerat

 

Nyheter

Derséns boxningskrönika: Kingdom, Ahlins seger och Furys återkomst

Publicerat november 27, 2022

By Philip Dersén

Byron Balascos Kingdom är av de bästa kampsportsserierna som någonsin producerats.  Oscar Ahlin och Dillian Whytes tog nya segrar i helgen. Och vet ni vad, ”The Gypsy King” Tyson Fury återvänder på lördag. 

Från vänster: Dillian Whyte, Tyson Fury och Oscar Ahlin

 

Kingdom – Ni måste se den! 

Det finns många försök till att göra riktigt bra tv-produktioner om kampsport. Allt som oftast blir det dock ett enda stort magplask. Ikoniska boxningsfilmer finns det gott om. Rocky-serien är en av filmhistoriens mest välkända och Raging Bull samt Million Dollar Baby är också erkända prisbelönta filmtitlar. Men MMA-scenen är ju betydligt yngre vilket gör att utbudet av riktigt bra filmatiseringar är färre. Tom Hardys Warrior och tonårsfilmen Never Back Down är de jag spontant kommer på, annars är det tunnt. Därför var min upptäckt av den välproducerade serien Kingdom lite extra kittlande. Kingdom är  briljant skriven av Byron Balasco och den fick tre välrecenserade säsonger.

Serien utgår från familjen Kulinas MMA-gym ”Navy Street”. Kända skådisen Frank Grillo spelar Alvey Kulina, en pensionerad fajter som tidigare varit flerfaldig mästare i Pride. Hans söner Nate och Jay är båda aktiva fajters på de lokala galorna i Kalifornien. Den förre detta UFC-fajtern Ryan Wheeler släpps i de första avsnitten efter ett fängelsestraff, och blir sedan även han en del av gymmet. Vältajmade intriger och skådespelare som faktiskt kan fajtas gör den här serien enormt sevärd.

Det är många kända MMA-fajters och boxare som har roller i serien. Diego Sanchez, Gabriel Rosado, Greg Jackson och Matt Hughes gör alla olika inhopp. Serien känns också väldigt realistisk. Matcherna ser ut att vara riktiga sådana och det ger en bra bild av hur det är att leva som MMA-fajter. Det är tydligt att produktionsteamet tagit stor hjälp av aktiva fajters och tränare. Måste också ge en rejäl dos ”cred” till valet av att ge Jonathan Tucker rollen som Jay. Det är få som är bättre på att skådespela än honom.

Serien går just nu att se på CMORE i Sverige.

Helgens proffsmatcher

Zepeda vs. Prograis. Zach Parker vs. John Ryder. Dillian Whyte vs. Jermaine Franklin.

Oscar Ahlin gick match i Spanien – Segrade på nytt

Läs mer

 Tyson Furys återvänder nästa helg

Då var han återigen tillbaka. Den jättelika bjässen från Morecambe som pensionerade sig från sporten så sent som i våras. Jag pratar självklart om Tyson Fury. Han är redan en av den här epokens stora boxare, men nu är tillbaka för mer. Furys kamp mot depressioner är väldokumenterad. Jag vet mycket väl om att han haft många tuffa perioder under de senaste åren. Men en intervju inför nästa helgs match gjorde mig ändå berörd. Världens bästa tungviktare berättade för reportern att han numera inte kom tillbaka för att tjäna mer pengar eller bärga nya titlar. Han menar på att han är tillbaka för att han helt enkelt måste. Perioderna utan matcher och tydliga träningsläger är också dom han mår absolut sämst.

Hur man än vrider och vänder på det så är matchen ur ett sportsligt perspektiv helt ointressant. Fury har redan besegrat Chisora två gånger om och sedan dess har han utvecklats, medans Chisora blivit bra mycket äldre. Så jag kan redan nu slå fast att Fury är fortsatt obesegrad när nästa helg är till ända. Det lutar mot att Tottenham arenas 62 000 biljetter blir sålda. Något som kommer inbringa nya miljoner på Furys konto.

Veckans hedersamma förlust: 

Nej det blev ingen seger för svenska tungviktaren Elwin Belezika i hans första match på Junior-VM. Kubanen visade sig vara en nivå för bra. Men Elwin gjorde en stabil insats och hör helt klart hemma på den här nivån. Han kommer dessutom bara att bli bättre.

Veckans sparringupplevelse: 

Undertecknad var själv i boxningsspåret den här veckan. Jag besökte nämligen Höllviken Boxningsklubb, en av mer framgångsrika klubbar för lite sparring. De har just nu tre regerande svenska juniormästare i klubben. Jag sparrades med två av dessa, vilket var ett rejält uppvaknande. 80-kilosboxaren Axel Härstedt var bland det värsta jag stött på i en ring. Med långa armar och smått ofattbart vältajmade krokar hade han tre lekfulla minuter mot mig. Om jag räknade rätt fick jag in en halv träff, nästa gång siktar jag på en hel.

ANNONS

Fler Nyheter