Senaste nytt

Dubbla VM-guld till Sverige – historisk medaljskörd!

Publicerat

Foto via Instagram (@karateinsights)

Svenska landslaget fortsätter att bli alltmer konkurrenskraftigt i karate. Under JVM i Venedig lyckades Sveriges trupp kamma hem hela tre VM-medaljer – inklusive de två första JVM-gulden någonsin till Sverige.

Första guldet säkrades av 18-årige Anthony Vu, som tidigare tagit medalj både på EM och i Series A. Katrineholmaren tog sig längst upp på prispallen i kata (form) i herrarnas U21-grupp där han slog ut Hongkong, Tyskland, Turkiet, Venezuela och Egypten för att knipa finalplatsen mot Slovakiens Roman Hrcka.

I söndagens finalmatch utförde Vu katan Chibana No Kushanko medan Hrcka valde katan Suparinpei. Poängställningen blev i slutändan 42.60 mot 41.70 till svenskens fördel, som därmed kammade hem sin första världsmästartitel – och Sveriges första kataguld i VM- och EM-sammanhang.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Karate Insights (@karateinsights)

Sophie Bao Bednarski besegrade flera starka karate-nationer

Senare samma dag stod även Sophie Bao Bednarski för en sensationell guldbragd i damernas kumite (fighting), U21 +68 kg.

19-åringen från Motala slog ut starka karatenationer i sin väg mot förstaplatsen när hon tog sig förbi Spanien, Italien, Kanada och Ungern för att säkra sin plats i finalen mot ryskan Daria Iushkova, som tävlade under neutral flagga.

Finalmatchen inleddes tufft för Bao Bednarski under söndagen då Iushkova tog ledningen med 2-0. Svenskan höll sig dock kylig och vände matchen som till sist slutade 7-3 till Bao Bednarskis fördel, och Sverige fick därmed sitt andra JVM-guld i karate någonsin.

JVM-silver till världsettan Agnes Nyman

Under lördagen fick Sverige sin första medalj för detta mästerskap, och sitt första VM-silver i karate någonsin. Detta då 16-åringen Agnes Nyman från Lidingö knep andraplatsen i damer kumite -48 kg.

Nyman har tidigare vunnit JEM-guld samt flera prestigefulla Youth League-medaljer vilket lett till en förstaplats på WKF:s världsranking. Efter vinster över Colombia, Peru, Ryssland (under neutral flagg) samt Lettland fick hon dock se sig besegrad i finalen av världstvåan Ludovica Legittimo från värdnationen Italien, som knep JVM-guldet med poängställningen 1-0.

Agnes Nyman Karate Junior VM Venedig WKF Venice 2024

Svenska landslaget lämnar alltså Venedig med två JVM-guld och en silvermedalj, vilket är ett historiskt starkt resultat för Sverige och ett kvitto på att förbundets, landslagsledningens och hemmaklubbarnas långsiktiga arbete minst sagt börjar ge utdelning när den nya generationen av karatetalanger lyckas leverera fantastiska resultat.

Stort uppsving för svensk karate under senaste åren

För tio år sedan var det ytterst sällsynt att Sverige överhuvudtaget lyckades knipa en enda medalj i EM- och VM-sammanhang. Numera hör det snarare till vanligheterna där allt fler svenskar lyckas nå desto högre upp på prispallen.

Med det suveräna JVM-resultatet lyckades Sverige placera sig på plats fem i mästerskapets medaljtabell, över flera historiskt starka länder som Frankrike, Ukraina, Iran och Spanien för att nämna några.

Detta är extra imponerande med tanke på att den svenska truppen endast bestod av fem tävlanden, där majoriteten av de uttagna alltså gick till final i sina klasser. Truls Larsson Erhardt och Taha Bechtioui lyckades tyvärr inte nå medaljmatcher i sina respektive kategorier, men sporras säkerligen av landslagskollegornas framgångar inför kommande tävlingar.