Connect with us

Hetast Just Nu

Storsuccé för svensk karate: ”Ett av de bästa EM-resultaten någonsin”

Publicerat


Nyheter

Storsuccé för svensk karate: ”Ett av de bästa EM-resultaten någonsin”

Ashah Tafari

av Ashah Tafari

Svensk karate blir allt mer konkurrenskraftig internationellt. Det hör numera till vanligheterna att svenska karatekas tar sig långt på de stora mästerskapen – och helgens J-EM i Cypern var inget undantag.
– Med ett av de bästa EM-resultaten någonsin är det en glad trupp och nöjda ledare som lämnar Cypern efter detta mästerskap, hälsar Svenska Karateförbundet på Instagram.

Foto: Svenska Karateförbundet

Junior EM Karate Sverige Maximum Sports

När årets Junior-EM i karate rundades av med medaljmatcher i söndags stod det klart att den svenska landslagstruppen fick med sig tre medaljer hem från Cypern.

Ett lysande resultat som visar att svensk karate blivit allt mer konkurrenskraftig internationellt.

17-årige William Tran från Karlstad Karateförening var svensken som tog sig högst upp på prispallen. Detta genom att kamma hem ett J-EM-silver i kata i kategorin herrar juniorer (16-17 år).

William Tran Junior EM Karate

Total fokus när William Tran utför sin kata. Foto via Instagram (@williaamtran)

Läs mer: Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten

Läs också: Svensk Thaiboxning 2023: Matcher, Schema, Rykten

Till skillnad från grenen kumite (fajting) är kata ett slags traditionellt rörelsemönster där olika karatetekniker utförs i en specifik förbestämd form, där domarna bedömer utövares enskilda prestationer utifrån ett antal kriterier så som korrekt teknik, styrka och balans.

Tran, som länge utmärkt sig som en av Sveriges främsta katatalanger, briljerade genom sina tre första omgångar med högst poäng i varje omgång.

I finalen visade sig dock Spaniens Ivan Martin Montenegro bli numret för stort. Tran inledde med en så kallad ”Ohan Dai” och fick totalt 41,6 poäng av domarna, medan motståndarens ”Suparinpei” ansågs snäppet vassare med domarpoängen 42,3.

– Även om guldet hade varit grädden på moset så kände jag ändå att jag njöt i finalen, säger Wiliam Tran till Svenska Karateförbundet efter mästerskapet.

William Tran Junior EM Karate

William Tran (till vänster) tar en selfie med resten av medaljörerna på prispallen. Foto via Instagram (@williaamtran)

Två fajters från Karateklubb Elit på prispallen

Vidare fick Sverige med sig två bronsmedaljer på damsidan i kumite när klubbkamraterna Matilda Rosenlind och Agnes Nyman, som båda tränar på Lidingöklubben Karateklubb Elit, placerade sig på varsin tredjeplats i sina respektive kategorier.

20-åriga Rosenlind, den kanske allra mest lovande fajtern inom svensk karate just nu, slog ut Slovenien, Cypern och Portugal i klassen damer U21 -55 kg innan hon drabbade samman med en fajter från Ukraina i semifinalen.

Rosenlind hade övertaget in i det sista, men ukrainskan lyckades i sista sekund få in en poäng som snuvade Rosenlind på finalplatsen. Istället väntade bronsmatch där svenskan slog ut Tjeckiens Vendula Stepanova med en tydlig 3-0-vinst för att knipa bronspengen.

Matilda Rosenlind Junior EM Karate

Segervrål när Matilda Rosenlind inser att hon vunnit EM-bronset. Foto via Instagram (@sadiksadik)

Detta var Rosenlinds andra EM-medalj i karate och tredje raka J-EM där hon tog sig till medaljmatch. 2021 kammade hon hem U21-guldet i sin viktklass, något som våra vänner på Frontkick.online tidigare rapporterat om.

– Matilda Rosenlind, du har gjort något som ingen annan har gjort i svensk karate hittills. Du har deltagit i tre U21-EM och tagit dig till medaljmatch varenda gång, konstaterar hennes stolta tränare Sadik Sadik, huvudcoach på Karateklubb Elit, i ett inlägg på Instagram.

Sadik Sadik Matilda Rosenlind Junior EM Karate Karateklubb Elit

Coach Sadik Sadik (till vänster) på bild med bronsmedaljören och tidigare Europamästaren Matilda Rosenlind. Foto via Instagram (@sadiksadik)

Nyman diskad – Tyskland fick igenom protest efter förvirrande situation

För klubbkamraten Agnes Nyman, 15, var det kadetter (14-15 år) viktklass -47 kg som gällde. Hon öppnade starkt med övertygande vinster över Turkiet och Irland, och såg även ut att vinna kvartsfinalen mot Tyskland. Efter en förvirrande situation gällande för många varningar fick tyska teamet dock igenom en protest varpå Nyman fick se sig diskvalificerad.

Då tyskan tog sig till final väntade istället återkval för Nyman, som då slog ut en tjej från Serbien med stabila 2-0 för att säkra sin plats i bronsmatchen.

I söndagens bronsmatch knep Nyman en 1-0-ledning mot fjolårets bronsmedaljör Fatima Mammadova från Azerbajdzjan. I en taktiskt väl utförd match lyckades svenskan sedan hålla sin ledning tiden ut innan hon ropades ut som vinnare.

Agnes Nyman Junior EM Karate Karateklubb Elit

Agnes Nyman på prispallen tillsammans med karatefajters från Kroatien, Tyskland och Italien. Foto via Instagram (@sadiksadik)

Agnes Nyman William Tran Matilda Rosenlind Junior EM Karate

Sveriges tre medaljörer från årets J-EM, från vänster: Agnes Nyman, William Tran och Matilda Rosenlind. Foto: Svenska Karateförbundet

Bortom de tre medaljörerna från Sverige lyckades även Taha Bechtioui, Saresh Zarei och Ricky Haag vinna matcher i mästerskapet, även om det inte räckte hela vägen till prispallen för deras del.

– Med ett av de bästa EM-resultaten någonsin är det en glad trupp och nöjda ledare som lämnar Cypern efter detta mästerskap, skriver Svenska Karateförbundet i en längre sammanfattning av J-EM på Instagram.

Stort grattis till alla medaljörer och till hela Karate-Sverige säger vi på Maximum Sports!

Läs vidare: Rostem Akman vinner i återkomsten – besegrar TUF-veteranen!

Se även: Halmstadgalan Champions Fight Night återvänder i år!

Följ Frontkick för senaste nytt från MMA-världen på engelska!

ANNONS

Fler Nyheter