Connect with us

Exklusivt

Krönika: UFC straffar jämt sina fighters – men Dana White kommer undan med allt

Publicerat


Nyheter

Krönika: UFC straffar jämt sina fighters – men Dana White kommer undan med allt

Publicerat 9 januari, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Vid detta läget lär skandalnyheten om Dana White inte ha undgått någon inom MMA-världen. Enligt White själv, som för övrigt blev duktigt förvarnad av TMZ så att han hann förbereda ett uttalande, ska han och hans fru varit berusade på en nyårsfest i Mexiko. De hamnade i gräl varpå hans fru Anne White örfilar honom. Hon försöker ta sig därifrån men White håller fast henne, örfilar henne två gånger, och ser sedan ut att knuffa ner henne.

Borde hans fru ha örfilat honom till att börja med? Givetvis inte! Men han gav igen mycket mer än vad en fullvuxen man ska behöva göra.

När jag gick i dagis lärde min mamma mig att aldrig slå någon som är mindre eller svagare. Att man ska avlägsna sig från situationen hellre än att mata ens egna ego genom att ge igen. Det är något jag försökte leva efter och om jag som dagisbarn kunde göra så – varför kan inte en 53-årig man?

Var White i fara? Var han hotad? Knappast. Det var inte en attack från en okänd gärningsperson som kom från ingenstans vilket provocerade fram ett reaktionärt slag. Allt var så smärtsamt medvetet. Han gav igen på grund av sitt ego, på grund av sin så kallade heder. Och hans första instinkt, när de är ute på en fest framför hundratals människor, var att hålla fast henne och slå. 

Jag har varit i liknande situationer, både offentligt och bakom stängda dörrar. Det är något jag aldrig har varit särskilt öppen med, men nu kanske det behöver sägas. Jag har haft toxiska relationer där kvinnor har slagit mig. Då pratar vi om mer än en enstaka örfil, men slagserier och långa sekvenser av obesvarade slag. Det var hemskt att genomlida och jag önskar inte det på någon annan, men inte en enda gång kände jag att jag behövde eller borde slå tillbaka. Vad hade det åstadkommit mer än ännu mer smärta och skam? Vad de kvinnorna gjorde var oförlåtligt, men hur hade jag kunnat påstå det om jag gjorde exakt likadant?

Hur kan det vara så lätt för mig att avstå från att ge igen medan den mäktigaste människan inom MMA tydligen inte kan? 

Läs mer

UFC sparkar fighter för osmakligt skämt – knäpptysta om Dana White

Det som är nästan mer pinsamt och skamligt än Whites agerande är hur UFC som organisation, deras ägare Endevour, och sändningspartner ESPN, håller tysta. Inget har sagts mer än att upprepa Whites egna uttalande. Inget fördömande, inga åtgärder tas, de stoppar huvudet i sanden och hoppas på att alla ska glömma det. 

Jag kan näst intill garantera att UFC, Endevour och ESPN helt enkelt kommer fortsätta att leka stumma och dumma tills en ny skandal överskuggar detta. Helst något de vågar ta ställning mot. 

Det blir extra förargande när man har tidigare ställningstaganden och konsekvenser i åtanke. 

Miguel Torres är en sann veteran inom de lättare viktklasserna och var den av de första att slå igenom i UFC efter att WEC köpts up. I december 2011 blev Torres sparkad – på grund av ett osmakligt skämt på Twitter. Ja, dålig humor är straffbart. Beroende på vem man är. 

Torres drog ett osmakligt och okänsligt skämt om våldtäkt på Twitter. ”Om våldtäktsskåpbilar kallades för överraskningsskåpbilar så hade fler kvinnor gått in i de, för alla gillar överraskningar.” Det var en referens till komediserien Workaholics, men inte mindre osmakligt för det. 

Dana White rasade, stod fast vid beslutet att sparka Torres och hade följande att säga:

”Det finns ingen förklaring för det. Det finns verkligen ingenting jag kan säga för att få förtydning i det. Faktumet att han ens tycker det är roligt eller ett skämt, det stör mig. Det gör mig obekväm. Återigen, vi talar om en smart kille, som har ett eget företag, som har varit en toppfighter i världen hur länge som helst. Och jag sparkade honom idag. Han är inte längre en del av UFC.”

Torres bad om ursäkt offentligt och fick en chans att komma tillbaka till UFC, men blev sparkad igen efter en förlust i comebacken. 

Det är värt att nämna att vid detta tillfället hade både UFC-stjärnorna Forrest Griffin och Rashad Evans hamnat i hetluften på grund av våldtäktsskämt. De var dock större profiler än Torres och fick en tillsägelse, inget mer. 

Det tar inte slut där. 

I maj 2013 fick Nate Diaz kritik efter att ha använt ett homofobiskt glåpord på Twitter. Han fick dock mer än kritik, han blev även avstängd och fick böta över 200,000 kronor. Detta var ett krav från UFC och pengarna donerades till välgörenhet. 

UFC släppte följande officiella uttalande:

”UFC-lättviktaren Nate Diaz har tilldelats en omedelbar avstängning på 90 dagar och bötfällts 20,000 dollar för att ha brutit mot UFC:s uppförandekod. Språket som användes i hans inlägg är beklagligt, stötande och inte konsekvent med värderingarna och kulturen i organisationen, och tolereras inte.”

Att slå sin fru så att hela världen ser är däremot tolererat. Dana White är helt enkelt för stor och viktig för att följa UFC:s egna uppförandekod.

Om vi rör oss till handgemäng så finns flera exempel på saker som påstås inte vara konsekvent med värderingarna och kulturen i UFC. 

I sommaren 2014 ställdes Jason High och Rafael dos Anjos mot varandra. I den andra ronden sänkte dos Anjos sin motståndare och domaren stoppade matchen. High, som ansåg sig vara med i matchen och var extremt frustrerad, knuffade domaren. 

UFC och Dana White själv såg den knuffen som lika allvarlig som Torres skämt på Twitter och sparkade High med omedelbar verkan. Detta var Whites officiella uttalande, som släpptes via UFC:s egna kanaler:

”Den Jason High-snubben reste på sig och knuffade en domare – han är sparkad. Jag kommer sparka honom… Man ska aldrig, aldrig röra en domare, någonsin. Du är färdig här. Han har bett om ursäkt på Twitter, men han är färdig.”

White har rätt om en sak: du ska aldrig knuffa eller bli fysiskt aggressiv mot en domare, de är där för att skydda bägge fighters och upprätthålla reglerna. Det var dock en korkad knuff som skedde i stundens hetta, präglat av frustration och adrenalin. 

Borde High ha straffats? Ja! Han borde ha fått Diaz straff: avstängning och böter. Men det var väldigt hårda tag som i dagens läge inte alls är konsekvent. 

Det finns fler exempel, men denna krönikan är redan för lång. Det är inte heller så att UFC hoppas på att fansen ska glömma dessa exempel på inkonsekvent agerande – de räknar med det. 

Conor McGregor kan kasta en pirra mot en buss och skada andra fighters, både fysiskt och emotionellt utan att få liknande konsekvenser. När Khabib Nurmagomedov attackerade McGregors team så såg UFC det som beklagligt men inte mycket mer. 

Nu var förvisso UFC betydligt strängare med sådant innan de köptes upp av Endevour, men att UFC väljer när de ska upprätthålla sin uppförandekod och när de ska låtsas som att inget händer gör att hela organisationens påstådda moral och etik endast blir spel för kameran. Deras uppförandekod är ett skämt som är lika dåligt som det som Torres drog på Twitter. 

UFC:s egna agerande är inte ens förenligt med tillämpandet av deras uppförandekod. 

Det är dessutom värt att ta upp vad detta ger för exempel. Om UFC:s egna vd gör något obestraffat, varför ska andra straffas? Vad sänder detta för signaler till fighters och unga män? Antalet personer som rättfärdigar Whites slag är redan oroväckande. 

Jag påstår inte att White ska sägas upp UFC-vd. Jag vet inte hur hans äktenskap ser ut och helt ärligt så angår det inte mig. Men något borde göras. UFC borde säga något. Avstängning och böter? Ett offentligt uttalande via UFC:s egna kanaler? Något sådant? Vadsomhelst? 

Detta är hyckleri på en hissande nivå och UFC samt White kommer fortsätta att hyckla så länge som det passar de. De kan och kommer fortsätta se mellan fingrarna med speciella undantag för att de helt enkelt kan. Vi gör ingenting för att rengöra ryktet som MMA har när sportens mäktigaste människa kan slå sin fru offentligt utan konsekvenser. Det tar oss tillbaka till dagarna när MMA kallades för ”mänsklig tuppfäktning”. 

Om Diaz kan tvingas böta över 200,000 kronor till välgörenhet för ett glåpord, borde inte White donera ett par miljoner kronor (vilket han definitivt har liggandes i en av sina många lägenheter) till välgörenhetsorganisationer som sysslar med våld mot kvinnor? Med tanke på att den forne UFC-fightern Phil Baroni slog ihjäl sin flickvän någon dag efter att White slog till sin fru, så hade det känts passande. Uppenbarligen finns det ett stort behov för sådana välgörenhetsorganisationer. 

Hur tycker du Dana White bör straffas?

ANNONS

Fler Nyheter