Connect with us

Boxning

Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Publicerat

 

Nyheter

Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Publicerat januari 04, 2023

By Philip Dersén

När 2022 gått över till 2023 är det på sin plats att rangordna Sveriges just nu 10 bästa proffsboxare. Här nedan följer den fullständiga listan. 

Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

 

1. Badou Jack  

Även om han inte längre är den globala superstjärnan han en gång var, så är det omöjligt att inte ha Badou Jack överst på den här listan. Inga andra svenska boxare har under den senaste 10-årsperioden varit i närheten av de VM-titlar som Jack haft runt sin midja.

Sedan flytten till Dubai har Jack inte gått några matcher som är värda att lyfta fram. Vid 38-års ålder kan vi slå fast att hans storhetstid är över, men det krävs fortfarande en hel del för att avsätta honom från toppen av den här listan.

2. Otto Wallin 

2022 var inget vidare bra år för Otto Wallin. Tungviktaren som numera är bosatt på Manhattan (New York) gick bara 2 matcher och det var inte mot några högklassiga namn.
Med segern mot Dominic Breazeale som sin största skalp i karriären är magkänslan att Wallin ännu har mycket att ge.
Han är fortsatt ung som tungviktare och förhoppningen är att Sveriges näst bästa boxare får ett aktivare 2023.

3. Anthony Yigit 

Här är det rätt osäkert om Anthony Yigit fortfarande är en satsande proffsboxare. Yigit som haft det tufft med oseriösa promotorer i USA gick förvisso två matcher i Colombia under 2022, men motståndet var ytterst tveksamt.

När han nu återigen lämnat USA för Sverige är det oklart om den förre detta EM-mästaren kommer satsa vidare på boxningen. Yigit som 2012 vann en match på London-OS, har också gett bra motstånd mot stora namn som Rolando Romero och Ivan Baranchyk. Det gör honom till en av Sveriges klart bästa proffsboxare.

4. Oscar Ahlin 

Det är långtifrån en vana att svenska proffsboxare besitter den slagstyrkan som krävs för att göra sig en karriär ute i Europa. Men om det är något Oscar Ahlin kan göra, så är det att slå hårt. Hans 20 avslut som proffs vittnar om just detta och under 2021 tog han hem IBO:s Interkontinentala bälte.
Sedan dess har Ahlin fajtats mot skadeproblem, men hann med att göra comeback under hösten där han inkasserade två nya avslutssegrar.

5. Robin Safar 

Robin Safar är idag bosatt i Las Vegas där han försöker bygga upp sitt namn såsom Badou Jack gjorde under sina år i Staterna.  30-åringen har än så länge inte stött på något tuffare motstånd, men har i lugn och ro byggt upp ett record på 15 vinster och 0 förluster.
För den internationella publiken har han gjort sig känd som en av de sparringpartners Jake Paul berömde under en presskonferens.
Nu får vi hoppas att Robin Safar får några tuffare test under året som kommer.

Läs mer

 

6. Pezhman Seifkhani 

Pezhman Seifkhani är tungviktaren som blivit den svenska promotorn Fightlifes stora affischnamn. På galorna i Örebro och Jönköping har han radat upp avslut, vilket gör att han idag står på 14 segrar.

Pezhman som tidigare var en framstående amatörboxare är idag rankad som världens 200:e bästa tungviktsboxare enligt Boxrec. För att gå in på de rankingpositionerna där de större matcherna skapas, krävs det att Pezhman får vara aktiv under 2023.


7. Costas Nanga 

Constantino Nanga, mer ofta kallad för bara Costas. Den förre detta thaiboxaren har sedan proffsdebuten för drygt ett år sedan radat upp hela 7 (!) segrar. Costas är på så vis ett föredöme för de andra svenska proffsboxarna som matchas allt mer sällan.

Det gör honom till Sveriges just nu mest intressanta proffsboxare.

Jag skulle själv inte vara förvånad om Costas fortsätter gå mycket matcher i den lätta tungvikten och slår sig in på topp-5 i den här listan 2024.

8. Shady Gamhour 

Shady Gamhour har en unik ingrediens i sin proffssatsning, nämligen hans tränare. Legendaren Roy Jones Jr är den som tränar Shady och mycket bättre förutsättningar än så är svåra att få. Men skadeproblem har saktat ner Shadys proffskarriär och efter en förlust mot Steve Rolls i Toronto under hösten, så ser det inte längre lika lovande ut.
Nästa år blir ett viktigt år för Shadys fortsatta satsning.

9. Adam Belalia 

Adam Belalia är med sina 24 år, den yngsta boxaren på den här listan.  Efter ett SM-guld och många internationella meriter som amatör valde Adel att gå över som proffs. Han har likt Costas radat upp matcher under sitt debutår och tagit 5 vinster, där alla varit på utländsk mark.
Även Adam har stora möjligheter att lyfta rejält på den här listan under kommande år.

10. Paolo Magui 

Jönköpingsprofilen Paolo Magui gjorde proffsdebut med dunder och brak på en gala i hemstaden under 2021. Därefter tog han tre nya segrar under året som gick, men vann matchen i oktober först via ett split decision. Än så länge är jag inte helt såld på Maguis tid som proffsboxare, då han bara lyckats avsluta en av sina motståndare.

 

ANNONS

Fler Nyheter