Connect with us

Exklusivt

Tankar om en helg fylld med MMA

Publicerat

 

Nyheter

Tankar efter helgens MMA-bonanza!

Simon Alvhed Wolving

Publicerat oktober 26, 2022

By Simon Alvhed Wolving

Så, detta var för mig en helg, eller åtminstone lördag fylld till brädden med MMA. Först och främst var jag iväg och coachade hela dagen på ligatävling. Därefter direkt hem till watchparty och UFC 280.

En lördag som i princip bara bestod av MMA gav mig givetvis massor av tankar och funderingar. Så, without further ado här är mina takeaways från helgen.

Varför kör ingen C-klass?

På tävlingen vi var på, Shootchallenge, hade vi två sextonåringar som gjorde sin debut i buren. Dessvärre var det inga fler som hade anmält sig till C-klass så det slutade med att de fick gå en match mot varandra för att få lite burvana. Det var såklart kul och båda grabbarna var nöjda efteråt. Det fick mig dock att fundera lite. Jag är på ganska många ligatävlingar och det är sällan det är några matcher i C-klass och om det är någon så är det max en.

Jag kan ha helt fel här och har ingen statistik för att backa upp mina gissningar här men det känns spontant som att det finns många ungdomar (16-18 år) som tränar på klubbarna runt om i landet. Jag vet att vår ungdomsgrupp är ganska stor så det borde kunna vara liknande på andra tänker jag.

En anledning skulle kunna vara att det inte lyfts av tränarna som ett alternativ. Detta skulle kunna bero på flera olika anledningar men kanske kan det vara så att vetskapen om C-klass är ganska grund? Folk vet helt enkelt inte att det finns.

En annan anledning skulle kunna vara att det inte anses vara riktig MMA och att man gör bättre i att invänta B-klass. Om så, skulle jag vilja påpeka att den burvana man kan samla på sig utan att riskera hjärnskakning är guld värd. Tänk hur rutinerade atleterna som kört 10 c-klass-matcher är när det går upp i B-klass.

När jag var 16 fick jag nöja mig med Allstyle Open. Jag hade älskat om det fanns MMA C-klass.

Så, coacher, lyft C-klass till era ungdomar!

Ligan streamas inte?

Ganska självförklarande. Varför i hela fridens namn fanns det ingen stream från Shootchallenge? Fightermag brukar streama alla ligatävlingar men denna gång lös de med sin frånvaro (åtminstone deras kameror).

Jag vet att min kollega Sebastian även erbjöd sig att kommentera gratis som ett sätt att ge tillbaka till svensk MMA, men icke.

Inte nog med att det är tråkigt för vänner och familj att inte kunna se sina kära tävla, det blir också ett problem vid eventuella överklaganden. Hur ska matcher kunna kontrolleras när någon motsätter sig ett beslut om det inte finns video att studera?

Om någon kan förklara varför det inte streamades så kontakta mig gärna.

Läs mer

Conor är….cringe?

Full disclosure, jag älskar Conor McGregor. Jag har gjort det sen starten av hans karriär och är den på klubben, festen eller fikan som rättfärdigar och försvarar allt han gör. Jag har blivit kallad en Conor di*krider fler gånger än jag kan räkna till och kan inte argumentera mot det.

Med det sagt. Hans drunktweets efter helgens gala är bara…ja, cringe. Det är pinsamt till den grad att jag skruvar på mig obekvämt när jag läser det.

Han pratar om sina verktyg, smidda för att besegra den nykrönta lättviktskungen Makhachev. Han gör narr av Khabibs ord om sin faders plan.

Kort och gott, han framstår som en liten, osäker , utdaterad man som gläfser, skäller och stampar runt som en tvååring eftersom han förlorade en match för över fyra år sen.

Jag såg något roligt kopplet till detta, det var en gamal tweet från Conor som löd ungefär: ”Losers focus on winners while winners focus on winning”. Var är den mentaliteten nu?

Scoring?

The big one. Jesus amalia och herregud vad ni (läs hela MMA-världen) skriker och gnäller om Petr Yan vs Sean O’malley.

Det var en jättejämn match, det var ett delat domslut. Vad domarna ska bedöma är, i inbördes ordning: Effektiv striking/grappling, effektiv aggressivitet och till sist oktagonkontroll. De kriterier som följer efter effektiv striking/ grappling ska endast vägas in om domarna inte ser någon effektiv striking eller grappling.

Jag kommer inte lista de exakta reglerna här, jag är heller inte en utbildad domare så jag är verkligen inte rätt person att ge lektioner inom området. Däremot så vet jag att när det ses till den effektiva grapplingen så räknas inte nedtagningar. Sedan några år tillbaka har den regeln nämligen ändrats. Nedtagningar och position genererar inte poäng, det är vad atleten gör från den positionen för att orsaka skada som räknas.

Som jag sa, det var en jämn match, jag hade inte haft några problem med om det gick till Yan…men jag tyckte precis som domarna att O’malley var mer effektiv i sin jakt på att göra skada.

Ni som tycker att Yan hade det, hur motiverar ni det med ovan nämnda kriterier i åtanke? Jag är verkligen beredd att lyssna och ändra min åsikt.

ANNONS

Fler Nyheter