Connect with us

Svensk MMA

Amatörer i Rampljuset – Anton Ringvall

Publicerat


Nyheter

Anton Ringvall – Snuvad av förbundet och låter sina motståndare lida för det

Publicerat november 21, 2022

By Erik

Resan i vår artikelserie om svenska amatörfighters går vidare och vi stannar till en stad kanske mer känd för sitt kaffe och hockeylag snarare än kampsport.

Anton Ringvall har dock för avsikt att sätta Hammarö Fight Club och Karlstad på MMA-kartan!

Snuvade förbundet honom på ett SM-guld?

Anton Ringvall hade kunnat haft lite mer hype runt sitt namn på amatörscenen om han vunnit SM-guld i B-klass förra året. Tyvärr fick han inte ens chansen trots att han kvalat in genom att kämpat hela året. Administration och byråkrati stoppade oförtjänt hans möjligheter att tävla…

Anton avklarade debuten sent 2021 och dundrade på med hela fyra matcher under endast två månader! Han avfärdade tre stycken motståndare innan han stötte på sin överman i Marcus Backman. Matchen avslutades redan i första rond via slag men den hade då böljat fram och tillbaka där bägge varit på djupt vatten i slagserierna.
Matchen tog plats i mitten på november och då regelverket inom Svenska MMA-förbundet säger att du skall bli avstängd om matchen blir avslutad pga slag så blev Anton avstängd en månad och därmed av med sitt tävlingskort. Tävlingskorten som är en förutsättning för att tävla i svensk MMA.

Spolar vi då fram till helgen exakt tre månader senare när SM skall ta plats i Skövde så är Anton rankad 1:a, anmäld och inställd på att tävla. Tävlingskortet har dock inte kommit tillbaka trots att han ringt och mailat till både svenska budo- & kampsportsförbundet (som ansvarar för tävlingskorten) och svenska MMA-förbundet. Anton får beskedet att han inte får tävla utan kortet trots att han kämpat så hårt, och att regelverket säger, att han skulle fått tillbaka det i god tid.

Många hade tappat det här, bett allt inom sporten dra åt helvete och aldrig tävlat igen. Men inte Anton. Han är till och med ödmjuk i att uttrycka kritik mot något av förbunden och kommenterar kort ”det var tråkigt att det inte blev av”.
Om det berövade honom ett SM-tecken kommer vi aldrig få veta.

Avancerat till A-klass

Men 21 år gammal så har dock Anton tiden framför sig och han har i år hunnit damma av debuten även i A-klass. Och med hela 5 matcher under året för den tävlingsaktive Ringvall finns bl.a en vinst över SM-dekorerade Delbej Al Youssef.

Senast han gick match var mot tuffe Jonathan Lexén i en match som verkligen visade Anton´s kvalitéer. Matchen var över i rond 2 efter stryp men upprinnelsen till avslutet var en fin boxningssekvens som skakade motståndaren och då slutligen såg Anton´s hand höjd i seger.
Tidigare har Anton framförallt visat upp en bra grapplingbas men denna match syntes då även kunskapen i boxningen som också var starten till Anton´s kampsportskarriär.

För från början var det boxningen som tog in Anton i kampsporten. Som 14-åring klev han in i boxningsklubben BK 1925 lokaler och tog sina första staplande steg i kampsporten. Boxningen var rolig men det var först två-tre år senare, när han testade MMA på Samurang, som han blev hooked. Den mer rena formen av fighting som var mer komplett och mångsidig tilltalade den då 17-åriga Karlstadsbon.

 

Läs mer

Jobba, träna, vila på repeat

Satsningen blev större och debuten skulle skett redan 2020 men en viss Covid-pandemi slog då till och debuten sköts upp. Även tränandet förändrades i pandemin och då hans dåvarande klubb drog ner på träningarna som följd av restriktionerna så skapades den nya klubben, Hammarö Fight Club som han representerar idag, av de som var mest aktiva.

Tränandet är konsekvent med träning sex dagar i veckan och de förhållandevis få träningskamraterna som är tävlingsaktiva varieras med sparringutbyte med andra discipliner såsom den regerande svenska mästaren i Thaiboxning, Dalian Dawody.
Jobba, träna, vila på repeat är melodin.

Anton´s ambitionen är att komma så långt som möjligt:

”Just nu vill jag tävla. Jag är väldigt motiverad.
Kommer jag till UFC och bältet så är det de som gäller. Tar jag mig inte dit så blir jag inte besviken. Jag kommer jobba väldigt hårt för det.”

Inom en framtid ser Anton sig som proffs. Om det blir om två eller fem år får han se.

”Jag siktar, jag kämpar, jag jobbar. Vi får se hur långt jag kommer”

Aktuell till helgen i FCR14

Närmst i tid står en match på FCR 14 mot hans tuffaste och mest meriterade motstånd hittills. Pancrase Martin Corney.

Och Anton har respekt för motståndet:

”Det känna väldigt roligt att få möjligheten att slåss på FCR, det har varit ett mål också att få möta Corney eftersom han är väldigt duktig och aktuell i svenska amatör scenen. ”

Men på frågan om hur det matchen kommer gå är enda gången under hela vårat samtal som den annars ödmjuke värmlänningen tar mer plats:

”Gameplanen är bara att smasha honom”

Och med det lilla som ännu visats från Anton Ringvall så blir det väldigt spännande att se hur matchen nu på lördag går men även hur hans fortsatta väg framåt kommer utstakas.

Mitt råd är att snooza inte när Anton går in i buren.

Hur går det till helgen och framåt för Anton?

 

Om du vill läsa om fler Amatörer i Rampljuset klicka nedan:

Alexander Håkansson
Ola Jacobsson

 

ANNONS

Fler Nyheter