Connect with us

Svensk MMA

Amatörer i Rampljuset – Ola Jacobsson

Publicerat

 

Nyheter

Ola Jacobsson – Med sin egen väg mot proffs

Publicerat oktober 25, 2022

By Erik

Nästa amatör på tur att få stå i rampljuset i vår artikelserie har sitt ursprung i södra delarna av Sverige. Genom att gå sin egen väg inom MMA-karriären har det (ännu) inte blivit några SM-tecken och han gjorde sin debut i A-klass inom svenska MMA-ligan så sent i lördags.

Ola Jacobsson räds inte gå sin egen väg.

Ola (t.vänster) med bl.a coach Paul Akofely och David Jacobsson

Mot proffs

Redan inom två år räknar den målinriktade 24-åringen med hemvist Allstars Training Center med att hunnit bli proffs. Det kan ses som ambitiöst med tanke på att debuten i A-klass för en tävling arrangerad av Svenska MMA-Förbundet (SMMAF) gjordes så sent som för fem dagar sedan.
Men det var inte på långa vägar Ola´s första rodeo.

Debuten i B-klass gjordes för över sex år sedan, för strax över fyra år sedan avklarades A-klass debuten och därefter har hallänningen gått 10st A-klass till. I alla fall vad vi tror och det går att läsa sig till vid en snabb googling. Anledningen att det är svårt att sammanställa är att Ola gått matcher i andra länder så som Danmark, Skottland samt i organisationer som Bahrain-baserade Brave, engelska Cage Warriors såväl som svenska Excellence.

Inte ens Ola själv har koll på sitt record.

”Record är kanske 7-5. Men jag är inte riktigt säker.”

Läs mer

Kärleken till sporten fanns inte direkt

Men tillbaka till starten. I ungdomsåren var holmgångar lite av en vardag för Ola när han växte upp i en skara av fyra bröder i lilla Laholm, Halland.

Banan in i kampsport kom via en mindre klubb i Båstad när en av hans bröder, storebror tillika proffsfightern, David Jacobsson drog med honom på ett pass.

Kärleken till sporten fanns inte där direkt men på Ola gnetade ändå på och utvecklades sakta men säkert. Och ju bättre han blev desto roligare blev det!

För att utvecklas vidare tog var Båstadsklubben lite för liten och nästa anhalt blev Halmstad MMA, led av nuvarande Cage Warriors-fightern Alan Carlos, för att kunna ta nästa steg.

Där var bägge bröderna under ett par år innan de kände att klubben inte sköttes på det sätt de önskade och därför sökte sig till något nytt. Det nya fanns inte så det var upp till dem att skapa och Halmstad Kampsportsförening föddes.

Även om föreningen fortfarande finns i Ola´s hjärta så valde han sedan 2021 återigen att följa sin bror David till nästa kampsportslokal, världskända Allstars i Stockholm där han idag tränar fulltid.
A-klassdebuten i ligan gjordes dock av adminstrativa skäl under sin gamla klubb, Halmstad Kampsportförenings, flagg men med sin coach Paul Akofely och broder David i sin hörna då Allstars som bekant är avstängda tills vidare av SMMAF från svenska ligatävlingar.

Att ligatävlandet startar just nu är ingen tillfällighet. Målet är att kvala in och vinna SM för att sedan tävla i landslaget inför det stundade proffssatsningen.

Tävlandet görs i -77kg trots att Ola skulle ha stora möjligheter att tävla in -70kg om han bantade. När många hårdbantar och klipper många kilon är Ola´s , som naturligt går runt på -77kg, inställning att det är av större värde att förbereda sig väl genom träningen inför matcherna.

”Det som är avgörande är hur du tränar inför. Jag vill gå matcher och bli bättre, om vikten är något som stoppar mig så har jag redan förlorat en del i matchen, den psykologiska biten.

När min motståndare [till helgen] drog sig ur så erbjöd jag mig att tävla neråt i 75 och upp till 83 kg. Så jag är inte jättekräsen. Jag vägde in på 78, med kläder, mobil, nycklar, plånbok och en vattenflaska fylld med vatten.”

Så hur gick då matchen i helgen? Jodå den gick bara bra. Rutinerade motståndet Mamadaliyev Mashrab besegrades i en catchweight på -80kg via domslut i en match som böljade fram och tillbaka innan Ola fick ordentligt fäste i sista ronden.

I och med vinsten är nu Ola ett steg närmre SM, landslaget och proffsmålet.

Hur långt kan Ola nå?

Om du vill läsa om fler Amatörer i Rampljuset klicka nedan:

Alexander Håkansson

ANNONS

Fler Nyheter