Connect with us

Exklusivt

Forne mästaren talar ut efter kontroversen: ”Kunde inte komma överens”

Publicerat

 

Nyheter

Forne mästaren Bernardo Sopai talar ut efter kontroversen med FCR: ”Kunde inte komma överens”

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Stefan Romare

Kontroversen kring Fight Club Rush (FCR) och organisationens forne mästare Bernardo ”The Lion King” Sopai (10-2) fortsätter.

Förra veckan gick FCR och promotor Jörgen Hamberg ut med ett uttalande där de klargjorde att de fråntagit Sopai sin bantamviktstitel eftersom han och hans team tackat nej till ett exklusivt kontrakt med FCR under 2024. Bakgrunden till detta är att Sopais team nekat matcherbjudanden i FCR under majoriteten av 2023 för att sedan välja att gå match på Allstars Fight Night (AFN) 4 den 30 december.

AFN-promotorn Mohammad Babadivand talade ut om ärendet och menade på att det kändes som att FCR ville bestraffa Sopai för att ha tagit en match utanför deras organisation.

Maximum Sports har talat med Sopai, som öppnade upp om situationen.

– De ville ha ett exklusivt kontrakt, det var dealen, de hade inga problem med att jag fightades i AFN den 30 december, de sa att problemet kom efter, så de ville att jag endast skulle tävla i FCR [därefter].

Sopai hade tidigare haft ett exklusivt kontrakt med FCR som deras mästare som löpte ut i augusti i år. FCR har som praxis att ha exklusiva kontrakt med alla mästare i organisationen.

Den forne FCR-mästaren menar dock att han hade planerat att försvara sitt bälte på FCR 19 den 24 februari och att matchen i AFN inte hade stoppat honom från det.

– Vi ville inte teckna ett exklusivt kontrakt eftersom jag och mitt team ville kunna tävla där det finns galor, inklusive att försvara titeln i FCR. Min plan var att fightas [i AFN] den 30 december och sedan fightas den 24 februari med ett titelförsvar i FCR. De gillade inte detta, de ville ha ett exklusivt kontrakt och mitt team ville inte detta, så de fråntog mig titeln. Det är inga problem med de, inget gräl, allt är lugnt. Vi kunde bara inte komma överens, allt står rätt till.

I dagsläget är Sopai en av de hetaste talangerna i Norden. Karismatisk och vältalig med två spektakulära knockouter i sina senaste matcher samt 90% avslut i sina segrar så har Sopai utan tvekan utmärkt sig som en fighter att hålla ögonen på.

Enligt de flesta prognoser är Sopai inte långt ifrån ett UFC-kontrakt och statistiken talar för det.

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Det spelar ingen roll vilka organisationer vi pratar om”

Stjärnmanagern Majdi Shamas – som hanterar affärer för Sopai samt många av Europas toppfighters – reagerade också på FCR:s uttalande.

Shamas vände sig starkt emot antydandet från Hamberg om att Sopais team sätter sig själva före fighterns bästa.

I ett uttalande till Maximum Sports och systersidan Frontkick.online stod Shamas fast vid att fighterns bästa alltid går först.

– Den första jag sätter i fokus är fightern. Det kommer jag göra oavsett vad det gäller, det spelar ingen roll vilka organisationer vi pratar om, vare sig om det är AFN, om det är Superior Challenge, om det är FCR, Zone Pro League, det spelar ingen roll.

– Jag kommer alltid att sätta fightern först, det är mitt mål. Det som är farligt det är när man förstorar upp sig själv för mycket och har för höga tankar om sig själv, utan att egentligen ha fakta om hur det egentligen går till inom management. Nu är han själv manager och har en egen gala, om det är någonstans det krockar så är det ju där.

Shamas har jobbat i branschen länge och är manager till bland andra Alexander Gustafsson och Khamzat Chimaev.

”Hade kunnat försvara mitt bälte”

Det var på FCR 13 förra sommaren som Sopai, som är från Albanien men som bor i Sverige och tränar på Allstars, vann bantamviktstiteln i FCR efter att ha knockat Karlen Minasian.

Sopai menar dock att han hade kunnat och velat vara aktiv i både FCR, AFN och andra potentiella organisationer.

– Jag hade kunnat försvara mitt bälte i FCR när jag ville, men de menade på att jag inte tävlade mycket under 2023, jag sa till de att jag hade problem med dokument i hemlandet – vilket de förstod, de sade ”OK”.

– Innan min match i AFN annonserades så skulle jag fightas den 24 februari så hade de inte begärt ett exklusivt kontrakt, de bad om det efter [matchen i AFN annonserades]. Så ja, vi kunde inte komma överens, jag vill bara kunna tävla i alla organisationer, jag bryr mig inte om var, jag har ingen preferens om vare sig det gäller AFN eller FCR. Jag kan tävla i AFN den 30 december och sedan i någon annan organisation därefter. Jag har inget exklusivt kontrakt med någon organisation, det är bra, jag vill bara vara aktiv.

Trots bekymren mellan parterna så öppnar ”The Lion King” för att tävla i FCR framöver.

– De tog titeln, jag är inte mästare längre, så en ny mästare kommer att krönas… Om de har en ny mästare och de vill att jag möter honom så gör jag det, inga problem, jag vill bara fightas, jag kan möta vemsomhelst. Men ingen besegrade mig för att vinna titeln, den blev fråntagen, men sådant händer ibland, jag bryr mig inte.

Sopai kommer härnäst att möta Geovane Vargas om den vakanta bantamviktstiteln på AFN 4 i Stockholm den 30 december, det återstår att se om hans nästa match efter det blir i UFC.

Läs mer

Tror du att Bernardo Sopai kommer tävla i FCR igen?


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Fler Nyheter