Connect with us

Exklusivt

Håkon Foss öppnar upp om den galna karriären: ”Kill or be killed!”

Publicerat


Nyheter

Håkon Foss öppnar upp om den galna karriären: ”Kill or be killed!”

Publicerat 13 juni, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Efter tio år som proffs har nu Håkon Foss valt att gå i pension – det här är hans historia

Håkon Foss. Foto_ Andres Ciracca_ Papi Chulo Pictures

Efter mer än tio år som professionell MMA-fighter har svensk-norske Håkon ”Döden” Foss (10-9) från Falköping, före detta welterviktsmästare i Superior Challenge, valt att lägga handskarna på hyllan. 

Foss, 35, tog ett beslut som kan verka överraskande vid första anseende, men som blir alltmer förståeligt när han berättar mer om sin karriär och vad som krävs för att leva som MMA-fighter. 

Beslutet kom som resultat av att ha förlorat mot den stigande talangen Robin Roos i huvudmatchen på Superior Challenge 24. Roos missade vikten vilket gjorde att han inte kunde vinna titeln, men den unge talangen bjöd på en mästerlig insats och segrade via våldsam TKO mot slutet av den första ronden. 

I en exklusiv och omfattande intervju med Maximum Sports tar Foss en intim titt på allt som gäller matchen och hela MMA-karriären. 

”Det var mycket utav förberedelserna som gick åt helvete”

Vad gäller mötet med Roos så hade han en långt ifrån ideal uppbyggnad inför mötet. 

– Det var ganska mycket som gick fel och mycket uppladdning och sådant som gick dåligt, berättar Foss för Maximum Sports. Jag poppade knäet för sex veckor sedan och jag blev knockad i träningen för tre veckor sedan i sparring, så det var mycket utav förberedelserna som gick åt helvete. 

Utöver det så hade arbetslivet ändrats. Foss hade börjat på ett nytt jobb innan matchen på Superior Challenge 24 som var mer tidskrävande än hans  tidigare. Det var helt enkelt mycket som kunde ha gått bättre.  

– När jag kom in i matchen, jag var inte ur form eller så, men jag hade ingen solig gameplan, jag har en tankegång om hur jag vill att matchen ska gå, förklarar Foss. Min tankegång i matchen var att få honom att missa, så att jag kan få tag i honom, clincha med honom och dra ner honom till backen. Men han är stabil, biter inte mycket på mina fintar, sedan fick jag inte igång min boxning heller, kommer inte igång med jabben. Det känns piss liksom. Jag känner att jag inte kommer in i matchen alls.

– Jag tänkte sedan att nar ronden snart var klar skulle jag försöka komma in på avstånd och få honom att missa, så jag kan få tag i honom och dra ner honom, få honom att slita ut sig lite – han hade ju trots allt en ganska svår viktnedgång. Jag tänkte att han måste få muskla lite, så att han blir tung i musklerna, avslöjar Foss. 

– Då gör jag ett misstag: jag går in där och tänker att jag ska ”slipp and roll” och att han ska slå rallarsving, men han drar ju en klockren armbåge istället som träffar mig vid sidan på skallen. Jag blev ju halvknockad där och så hamnar jag på backen. 

Medan Foss anser att han gjorde misstag och inte var helt rätt förberedd så tar han ingenting ifrån Roos. Man skulle till och med kunna säga att Roos numera kommer ha någon som troget följer hans karriär: ”Döden” själv. 

– Med det sagt så är han ju en duktig fighter, han var mycket bättre än vad jag trodde stående, erkänner Foss. Han har en lugn och kontrollerad stil, han satte sina slag och sparkar, han hade precision och han bet inte på mina fintar. Kul att det gick bra för honom och jag hejar alltid på mina före detta motståndare, jag vill att de ska ta sig långt. Det är kul att se, det ska bli kul att följa honom framöver. 

Håkon Foss om karriären: ”Har ju nästan aldrig gått någon lätt match”

Trots en lång karriär så har Foss inte nödvändigtvis fått den uppmärksamheten han förtjänar från svenskt håll. Han må ha sina rötter i Falköping men han har bott och tränat i Norge under hela sin MMA-karriär.

Foss må vara känd som mer av en striker men hans kampsportsresa började faktiskt med brottning – precis som hans lagkamrat Jack Hermansson

Det dröjde dock inte länge förrän han började med thaiboxning, som blev hans kall i flera år. Därefter började han med MMA. 

Då MMA fortfarande är olagligt i Norge fick Foss resa hela vägen till Manchester, England för att gå en semiproffsmatch. Han förlorade matchen men han blev frälst av MMA, fick ett näst intill religiöst uppvaknande, och bestämde sig för att satsa på sporten. 

– Jag kände att jag inte hade lust att gå fler amatörmatcher, det kändes bättre att bara köra på som proffs, konstaterar Foss. Jag tränade ändå med jäkligt bra folk och gjorde bra ifrån mig på träningarna. 

– Jag fick chans att gå en proffsmatch i Sverige på Vision FC, efter det så var det ju igång. Jag hade jävligt många tuffa matcher liksom, jag har ju nästan aldrig gått någon lätt match. 

Det sistnämnda stämmer innerligt. Tidigt i karriären ställdes Foss mot bestar som Niclas Danielsson och Ion Pascu – bägge fann mycket framgång i deras karriärer därefter. 

I mars 2014 debuterade Foss i Cage Warriors och besegrade svenske Per Franklin via submission i den första ronden. Den segern ledde till en av Foss största milstolpar i karriären: den imponerande segern över Zebaztian Kadestam i huvudmatchen på IRFA 9.

– Det första och största var väl mot Zebaztian Kadestam på hans hemmaplan, berättar Foss. Det var jävligt kul! 2015 blev det årets svenska match. Sedan var det ju lite hemmaplan mot Jack Mason [på Cage Warriors] i Göteborg, det var jäkligt roligt också, och jag fick avsluta honom på ett brutalt sätt. Jag satte det knäet som gav honom skadan så man gick ”viral”. Det var roligt att få lite bekräftelse på sitt arbete där på sociala medier och så vidare. 

Även om MMA är en individuell sport så tävlar man i stort sett aldrig utan stöd från ens lagkamrater och sparringpartners. Under sina år på Frontline Academy i Oslo har Foss byggt upp en nära vänskap med Hermansson samt Kenneth Bergh

Att följa med på deras resor och att uppleva deras framgångar är minnen som Foss skattar lika högt som sina egna segrar.

– Sedan har det varit jäkligt roligt att vara med de andra grabbarna, Jack och Kenneth, att hänga med de under matcher och se alla lyckas, säger Foss. Det är en lång resa att vara vid sidan av, min andra familj som jag säger. Den gemenskapen vi har skapat under alla åren, det är vad som varit roligast i karriären. 

Avgörande faktor: ”Offrar många timmar med min familj”

Även om MMA har utvecklats mycket och blivit mer accepterad under de senaste åren så är det knappast enkelt att leva som MMA-fighter. I Sverige är det få som kan ha MMA-karriären som heltidsjobb och situationen är liknande i Norge. 

All extra tid som läggs på att förfina ens färdigheter som fighter är slutligen tid som tas ifrån annat i livet. 

– Man lever sitt vanliga liv och sedan har man en ”side quest” hela tiden, det är liksom fightinglivet, säger Foss med ett skratt. Man lever i den där bubblan och tänker på nästa match, tänker på träningen, kost, bastu, och försöker göra sig så optimal som möjligt – och stridsklar. Det är det som gör att jag slutar också. Det krockar så mycket med familjelivet, det blir för mycket stress och sådant i vardagen nu när man har barn med.

– Så det är liksom inte hållbart i längden, jag kan inte göra båda två samtidigt. Jag har fortfarande kärlek till sporten, men inte är inte min största prioritet längre, det är familjen, det går ut över min prestation också. Fast att jag gör det väldigt bra i träningen, kanske är bättre än någonsin där. Men för att hålla allting uppe så krävs det så otroligt mycket uppoffringar. Jag offrar många timmar med min familj, det tar ju på mig själv och familjen – då är det inte värt det, speciellt om man inte är i toppen där jag egentligen borde vara i den här åldern och stunden i min karriär. 

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

”Jag är lite av en ’do or die’-fighter”

Det är ingen hemlighet att Foss inte har ett matchfacit som hyllas till skyarna. Med nästan lika många förluster som vinster finns det dock en god anledning till varför Foss kontinuerligt fått stora matcher mot bra motståndare: hans fightingsstil. 

Svensk-norrmannen har en aggressiv, orädd, underhållande fightingstil som ständigt ger fansen vad de vill ha. Det är kanske inte alltid den stilen som lämnar fightern oskadd, men underhållning är garanterad. 

– Min karriär har ju varit en bergochdalbana. Jag har haft mina vinstsviter men jag har också haft mina tuffa förluster, jag har haft en del skador också, det ska jag inte ljuga om. Jag har brutit käken tre gånger, jag har brutit näsan jag har haft en skallfraktur som jag vet om. På så sätt har det varit lite tufft, jag har tagit mycket stryk och gett mycket stryk, det är kanske också därför jag varit en publikfavorit; folk gillar min fightingstil.

– Jag är lite av en ”do or die”-fighter. ”Kill or be killed.” När jag går in vet folk att det blir action liksom. Det bara ligger i min natur, antagligen så vinner jag eller så förlorar jag på ett brutalt sätt. Det är inte många matcher jag har gått som varit tråkiga. Jag tycker det är en del av spelet också, man ska försöka underhålla publiken, jag älskar själv när folk fightas så, jag tycker det är jävligt kul att se på. 

MMA är fortfarande en stor kärlek i Foss liv, bara inte den allra största kärleken helt enkelt. Han kommer dock att hålla sig aktiv och vara med och hjälpa de unga talangerna som är på väg upp på Frontline Academy. 

Vad gäller nästa generation av proffsfighters så har Foss råd till morgondagens MMA-stjärnor. 

– Gå så många matcher ni bara kan medan ni är unga, få så mycket erfarenhet ni bara kan, säger Foss. Vid den tiden jag kom upp så var det nästan inte möjligt. I Sverige fick jag inte gå match för att det fanns vissa regelverk som gjorde att man fick gå de här amatörmatcherna, så då var det bara att åka till England och vem fan vill punga ut flera tusen för att gå en amatörmatch man inte ens får betalt för!

– Få så mycket erfarenhet ni kan, träna smart, det behöver inte vara ett krig varje dag. Spara hellre de hårdare sparringpassen till närmre match och när ni får rätt känsla. Tänk som thaiboxningsfighters, de leker mycket på träningarna, har det kul i sparringen, tänker inte att de ska vinna någon träning. Lyssna på era coacher, ta till er allt som är värt att ta åt sig. Ta till er alla tekniker som ni tror ni kan få bra utdelning av. Se också mycket på fighting. Om du ser en fighter som har liknande kroppsbyggnad som kanske funkar för dig så kan ni lära er mycket utav det och av att imitera och leka med det, var inte rädd för att testa nya tekniker och sådant på träning. Försök vara all round så ska ni se att ni utvecklas och blir en farligare fighter än ni hade trott.

Slutligen vill svensk-norrmannen passa på att tacka de som stöttat honom genom de höga toppar och djupa dalar som hans händelserika karriär tagit honom igenom. 

– Jag vill bara säga tack  så hemskt mycket för all kärlek jag har fått efter den här matchen, och alla andra matcher som jag gått runtomkring i Europa. Jag har alltid haft stöd från folk, folk som jag inte känner, det är många som har skrivit till mig. Jag prisar det högt, det betyder mycket. Fortsätt med det, har ni någon fighter ni ser upp till eller om ni bara vill slänga ut ett ord till någon så betydligt det jäkligt mycket mer än vad man tror. Man kanske inte alltid får svar men bara att fighters får läsa det, det är trots allt fansen som gör det här möjligt för oss och det är ni som driver sporten framåt. 

– Sedan vill jag ge ett stort tack till alla mina vänner, min familj, alla mina coacher och lagkamrater som har hjälpt mig och stöttat mig genom karriären, ni är grymma. 

Vare sig det gäller hans senast match eller mycket av hans karriär så har Foss knappast haft de bästa möjliga förutsättningarna. Han började relativt sent med MMA. Han bor i ett land där det än idag är olagligt att tävla i sporten han ägnat sitt liv åt.

Trots det har han blivit en älskad fighter som både fansen och promotors alltid kan räkna med. Hans karriär har tagit honom genom de mest extrema aspekterna av MMA, från storslagna titelvinster till brutala skador och förluster.

Foss historia och fightingstil är väl värda att minnas och de kommer att leva vidare i nästa generation av nordiska toppfighters.  

Hur kommer du minnas Håkon Foss? 

Annons

Fler Nyheter