Connect with us

Exklusivt

Kritikstorm mot svensk MMA-sajt – läsare rasar mot artikel fylld av homofobi

Publicerat


Nyheter

Kritikstorm mot svensk MMA-sajt – läsare rasar mot artikel fylld av homofobi

Publicerat 9 juni, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Läsarna rasar mot de extrema åsikterna som publiceras 

Det haglar kritik mot MMA-sajten kimura.se efter att de publicerat extrema åsikter tillhörandes den svenske forne UFC-fightern Per Eklund.

Det är Kimuras chefredaktör Daniel Schälander som genomfört en omfattande intervju i flera delar med Eklund om de ytterst problematiska aspekterna av hans liv. 

I del två, som publicerades i morse, redogör Eklund för en hemsk upplevelse som elvaåring där han ska ha utsatts för sexuella närmande från en släkting. Den händelsen kom att starkt färga Eklunds världsbild och åsikter om homosexuella. 

Eklund får i intervjun fritt läge att uttrycka sina åsikter om ”onormala”, vilket inkluderar överviktiga och handikappade människor. Enligt Eklund mår han illa av de han klassificerar som onormala och det har lett till att han vill flytta ifrån Sverige. 

I intervjun förklarar Eklund bland annat att han är ”allergisk mot homosexuella” samt handikappade, och att han anser att ”Sverige har blivit supergay.”

Eklund berättar också att han inte tål att bli stött på av homosexuella män och att det orsakar en våldsam reaktion. 

 – Jag blir våldsamt upphetsad och vill slå ihjäl personen, menar Eklund. 

Läsarna starkt kritiska: ”Helt ologiskt”

Vad som börjar som problematiskt går över till att näst intill vara exploatering. Det blir allt tydligare att Eklund lider av psykiska besvär och utbredd droganvändning. 

När Eklund fortsätter redogöra för sina upplevelser fortsätter han att uttrycka sig homofobiskt.

– Vissa människor, speciellt i USA och västvärlden, om du vill ha deras hjälp, är det bästa du kan göra är att dra ner brallorna och köra lite gay-party, säger Eklund i intervjun med Kimura. Det är tyvärr sant. 

De upprepade homofobiska och hatiska åsikterna som publicerades och ges utrymme skapade starka reaktioner hos läsarna. 

– Att Kimura släpper igenom denna artikel, uppgifter från en person som helt uppenbart tampas med psykisk ohälsa och missbruksproblematik, är för mig helt ologiskt, skrev en läsare i kommentar om artikeln. Att han dessutom har de åsikter han har gör väl inte saken bättre. Känns som det brister å det grövsta i källgranskningen. Låg nivå av journalistik. Ett tips är att låta de grävande reportagen göras av personer som kanske har någon form av journalist-utbildning eller motsvarande, och övriga kan skriva rena nyhetsreportage.

Det var ett stort antal kommentarer från läsare som starkt kritiserade varför Kimura valt att ge en plattform för dessa extrema åsikter.

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

Per Eklund hyllar diktatorn: ”Han är riktigt cool”

De extrema åsikterna slutar dock inte med homofobi. Eklund fortsätter och tydliggör att han vill flytta till Tjetjenien eftersom det ”inte finns homosexuella där”. Den forne UFC-fightern väljer istället att öppet hylla den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov – som anklagas för en rad brott mot mänskliga rättigheter.

Bland annat finns det flertalet uppgifter om att Kadyrov försöker rensa Tjetjenien på homosexuella och HBTQ-personer. Människor grips, torteras och mördas på grund av deras sexuella läggning. Enligt uppgifter till SVD våldtas män med taggtråd av regeringstrogna. 

– Jag ska flytta till Tjetjenien, där finns det inga [homosexuella], fortsätter Eklund. Det är anledningen. Och sen vill jag ha renhet. Han som styr Tjetjenien är jävligt cool. Ramzan Kadyrov, han är riktigt cool. Och det han pratar om är precis det jag vill ha, den rena läran. Och allting annat som inte är rent gör mig psykiskt sjuk. Jag mår skitdåligt. Jag blir sjuk i huvudet, bokstavligen

Publicerar namn på brottsoffer

Eklunds berättelse för honom till USA, där han kommer i kontakt med flera personer som han upplever som homosexuella. En av de är en person som Eklund brukade köpa droger av.

Enligt Eklund ska mannen ha försökt haft sex med honom medan bägge var narkotikapåverkade. Detta resulterar i att svensken först hotar honom till livet och sedan bryter sig in i mannens hem. Väl där misshandlar Eklund mannen, rånar honom, och stjäl hans bil. Kimura publicerar offrets namn samt adress via polisrapporten – som är extremt annorlunda Eklunds sida av historien. 

Enligt brottsoffret ska Eklund ha sagt att han är djävulen och att han älskade målsägande på ett homosexuellt sätt. 

”Eklund erkände att han var satanist och att han var djävulen, säger brottsoffret i polisrapporten. Han säger att Eklund också erkände att han hade homosexuell kärlek för honom och att han ville vara med honom.”

Brotten ledde till att Eklund häktades och till och med riskerade livstidsfängelse men trots att han erkänt misshandel nu slapp han åtal då. Eklund satt dock i häktet i åtta månader efter misshandeln. 

Kimura backar efter kritik

Del två av artikelserien tog slut där men läsarnas ilska och förtvivlan började direkt. 

– Ok, Daniel [Schälander], fattar att Per [Eklund] är din kompis, men den här artikelserien om honom är rakt igenom sunkig och killen mår uppenbarligen inte bra. Ge honom inte det här utrymmet att spy ur sig skit, skrev en läsare på Facebook

– Ja, personen i fråga behöver fan hjälp och tiden ni lägger på att skriva & publicera detta är ju bara idiotiskt, skriver en annan person om artikeln. 

– Att Kimura gör bedömningen att denna artikel skall publiceras är för mig ytterst beklämmande. Hur gick resonemanget när ni bestämde att ge Per utrymme att uttrycka sin avsky mot homosexuella, människor med funktionsnedsättningar samt sjukligt feta som Per uttrycker det?

Ett par timmar senare har artikeln kraftigt redigerats och flera stycken och citat är borttagna. Schälander kommenterade sedan artikeln och beslutet att publicera åsikterna.

– De åsikter som Per uttrycker i den här artikeln är Pers egna och är inget som Kimura står för eller sympatiserar med, säger Schälander till Maximum Sports. Anledningen till att han får komma till tals är för att det ska ge en kontext till hans agerande i händelserna som artikeln handlar om.

Många läsare upplevde stora bekymmer med att Kimura ursprungligen lät Eklund vräka ur sig långa haranger av homofobi och hat utan publicistiskt ansvar eller tydligt avståndstagande av extrema åsikter. Eklund och Schälander har dessutom en lång personlig relation som tränare och elev som sträcker sig mer än ett decennium bakåt i tiden. 

Om  frågan varför man nu valt att ändra texten svarar Schälander:

– Vi insåg att vissa delar av den ursprungliga texten inte var helt nödvändiga för att ge kontext och en röd tråd i artikeln, förklarar Schälander. 

Kimura planerar i skrivande stund att släppa en tredje del i artikelserien. 

Annons

Fler Nyheter

Annons