Connect with us

Exklusivt

Pionjären Linn Darwishs löfte inför comebacken: ”en actionfylld och stenhård match”

Publicerat


Nyheter

Pionjären Linn Darwishs löfte inför comebacken: ”en actionfylld och stenhård match”

Publicerat 28 februari, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Inför helgens återkomst har Linn Darwish, som banat vägen för många kvinnliga kampsportare, öppnat upp om sin återkomst, sin karriär och den ökända matchen mot en 40 kilo tyngre man!

Det råder inget tvivel om att Linn ”La Machine” Darwish (f.d Wennergren) är en sann pionjär inom svensk kampsport. Hon nöjde sig inte enbart med att bli svensk och fransk mästare i thaiboxning – hon vann även ett EM-brons i det svenska landslaget och har tävlar i både MMA och BJJ.

Kort och gott så har Darwish tävlat inom de flesta kampsporterna som vunnits och hon var bland de första svenskorna som tävlade i MMA. 

Det blev sedan stor uppståndelse när det blev klart att Darwish skulle göra återkomst mot den unge talangen Daniella Eshagi på Muay Thai for Life (MTFL) 5.0 i Göteborg, lördag den fjärde mars. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Gick match tio månader efter att ha fött barn

Det har dock gått flera år sedan Darwish sist gästade buren eller ringen och hennes vardag har sett väldigt annorlunda ut. Sparring och kombinationer på plattor har ersatts med blöjbyte och familjeliv. 

En återkomst till thaiboxning var oväntad, inte enbart för fansen men även för Darish själv. Sedan hon bytt till ett nytt gym; Fit4Fight, ändrades hennes förutsättningar för framtida matcher och motivationen återfann sig hos Darwish. 

– Det känns otroligt kul men också lite märkligt att göra comeback eftersom jag lever ett helt annat liv nu – det så kallade småbarnslivet, berättar Linn Darwish för Maximum Sports. Jag slutade tävla efter en axelskada då jag efter operationen var väldigt sugen på att skaffa familj. Jag har fött två barn och gick faktiskt en match i Thailand mot en 8 kilo tyngre tjej när min dotter var 10 månader. Men annars har tiden gått och jag har haft fullt upp med familj och heltidsjobb, men har alltid hållit igång med träningen.

– I våras började jag och min man träna på Fit4Fight och jag fick mycket bättre förutsättningar till träning än innan. Plötsligt insåg jag att jag kan träna så pass bra att jag kan gå match och då blev jag väldigt peppad.

Det går knappt att tala om kvinnlig kampsports i Sverige under de senaste två decennierna utan att tala om ”La Machine”. Hon var en utmärkt representant och ansikte utåt för svensk kampsport, någon som bröt mot fördomarna och stigman som länge präglat kampsport i smygkonservativa Sverige. 

Darwish har utan tvekan inspirerat och banat vägen för många kvinnliga kampsportare. Nu när henens liv tagit en annorlunda vändning hoppas hon dock på att kunna inspirera småbarnsföräldrar också. 

– När jag tänker på det är jag kanske mest stolt över att jag tävlat under så många år, berättar Darwish. Tävling har alltid varit min motivation när jag tränar. När jag började med thaiboxning var det otroligt svårt att få matcher och jag fick ta det motstånd som fanns, även om många var mycket mer meriterade och erfarna. Samma sak gällde när jag började med MMA.

– Men det har också resulterat i många bra och tuffa matcher. Om det inspirerat andra är det såklart roligt. Kanske kan jag inspirera en och annan småbarnsförälder att gå match nu då.

Även om Darwish är mest känd för sina många meriter och titlar inom kampsport finns det dock något annat som gjort så att hon fastnat på näthinnan hos mainstreamfans: hennes ökända thaiboxningsmatch mot en 90 kilo tung man i Thailand. 

”En kul grej men helt livsfarligt”

Darwish berättar att mannen, som heter Christian, inte alls var den tilltänkta motståndaren den kvällen. Hon avslöjar också att hon må ha varit något salongsberusad när hon tackade ja till matchen. 

– Det var en kul grej men helt livsfarligt så inget jag rekommenderar eller själv skulle göra om. Jag och ett gäng andra thaiboxare, domare och coacher som deltagit i VM i Bangkok tog semester på Koh Samet efter VM och stämningen var ganska festlig. Jag ville gå match och skulle få gå en barfight (en sån där match på en bar där man kan vinna buckets hela kvällen) mot en thaikille i min egen storlek först, men han ångrade sig och domaren frågade publiken vem som ville möta mig. Christian viftade med handen men min coach sa nej.

– Men sen var det ingen annan frivillig så vi körde. Ingen av oss var väl spiknykter men efter att ha flugit runt som en vante ett tag fick jag koll på honom och jag minns så väl Lina Länsbergs röst när hon skrek ”vänsterspark i magen!”. Den träffade fint på hans lever och sen fick hela svenska landslaget gratis buckets resten av kvällen.

Nu väntar den tvåfaldige svenska kickboxningsmästaren Daniella Eshagi, som står för motståndet i Darwishs återkomst. Eshagi har även vunnit junior-VM och sägs ha en otrolig kraft i sina slag. 

Vad gäller Darwishs budskap till fansen så är ”inspirerande” bara förnamnet. Hennes budskap överskrider historiskt avtryck inom kvinnlig kampsport i Sverige och går över till något alla kan känna igen sig i oavsett bakgrund. 

– Att jag kommer gå in med min historik och visa att det även går att sätta mål, vara en förebild som mamma och person, och att bara för att man fött ett, två eller flera barn så betyder det inte att man inte kan göra det man en gång i tiden gjorde och har lust med att göra igen. Jag är en smartare, mognare och mer rutinerad fighter än jag var för 12 år sedan då jag mer eller mindre gick över till MMA. Ni kommer få se en riktigt actionfylld och stenhård match.

Läs också:

Hur går det för Linn Darwish i återkomsten mot Daniella Eshagi? 

ANNONS

Fler Nyheter