Connect with us

Exklusivt

Efter UFC 274: Detta är matcherna som borde bokas i lättvikt

Publicerat


Nyheter

Efter UFC 274: Detta är matcherna som borde bokas i lättvikt

Publicerat 10 maj, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Vem förtjänar nästa chans på lättviktstiteln?

UFC 274 tillhör nu det förflutna och medan huvudmatchen mellan Charles Oliveira och Justin Gaethje definitivt levererade underhållning återstår frågan om hur man ska boka alla toppfighters i lättvikt. 

Eftersom Oliveira missade vikten blev han fråntagen titeln men kommer stå näst på tur att utmana om den vakanta lättviktstiteln. 

Med så många toppfighters som anser att de förtjänar en titelchans – hur ska alla bokas? 

OBS: Conor McGregor kan möta vemsomhelst

Det är ingen hemlighet att alla vill möta Conor McGregor – och vi förstår varför. Han kan dock också få nästan vilken match han vill – och vi förstår varför. 

Det skulle inte överraska om McGregor får omedelbar titelchans i lättvikt. Eller weltervikt. UFC favoriserar honom och om han skulle föredra att göra upp med Dustin Poirier en fjärde gång, Nate Diaz en tredje gång eller ta sig an Khabib Nurmagomedovs vän Islam Makhachev så är det mycket troligt att UFC ger superstjärnan exakt vad han vill ha. Skulle det vara rättvist eller logiskt att ge honom titelchans? Nej. Men det är ju McGregor vi talar om. 

Därför är det näst intill onödigt att ens ha med honom i en ekvation om vad som är rimligt. 

Nedan följer de toppmatcher som borde bokas i UFC:s lättviktsdivision.

Läs också: 

Charles Oliveira (33-8, #1) vs Islam Makhachev (22-1, #4)

Detta är matchen som bör göras om titeln. Att Oliveira förtjänar en ny chans på titeln är det inget tvivel om. Han har avslutat Poirier, Gaethje och Michael Chandler

Makhachev är något av en spirituell uppföljare till Khabib. De har tränat tillsammans sedan de var små och Khabibs pappa hade alltid sett Makhachev som Khabibs efterträdare. Med hela tio raka segrar i UFC ligger han endast bakom Oliveira gällande de längsta aktiva vinstsviterna i UFC:s lättviktsdivision. 

Det finns de som ifrågasätter vad Makhachev gjort i topp 10 för att förtjäna en chans på titeln. Han har ju trots allt endast slagit #12 Arman Tsarukyan och #13 Dan Hooker i topp 15. Men vilka i topp 10 hade Khabib slagit när han fick titelchans? Edson Barboza? 

Det är inte Makhachevs fel att matcher mot Rafael dos Anjos och Beneil Dariush inte blivit av. Det är inte heller hans fel att många fighters undviker honom. Han har dock gjort nästan lika mycket som Khabib gjorde för ett par år sedan, dessutom är han stilistiskt sett den mest unika möjliga utmanaren av alla andra på listan. 

Dustin Poirier (28-7, #2) vs Justin Gaethje (23-4, #3) II

Det första mötet mellan Poirier och Gaethje vann (givetvis) ”Fight of the Night” och är en väl ihågkommen, modern klassiker. 

Båda två kommer senast från en submissionförlust mot Oliveira. Båda två är topp 3-rankade. Båda är veteraner som i stort sett har en sista titelchans kvar i karriären. Det mest logiska borde väl ändå vara att para ihop de en andra gång?

Poirier vann det första mötet via TKO i rond fyra – men var på hal is och tog emot mycket skada fram tills dess. Sedan den matchen har dock Gaethje blivit mycket bättre defensivt och han är en svår utmaning för vemsomhelst i divisionen. 

Vinnaren är inte långt ifrån en (sista?) chans på titeln. 

Beneil Dariush  (21-4-1, #6) vs Michael Chandler (23-7, #5)

Här har vi en av de tystaste i divisionen mot en av lättviktsklassens mest högljudda. 

I ödmjuk tysthet har Dariush byggt upp en sju matcher lång vinstsvit med avslut över Drakkar Klose och Scott Holtzman, samt en dominant domslutsvinst över Tony Ferguson. Hann skulle ha mött Makhachev i februari men en allvarlig ankelskada tvingade honom ur matchen. 

Med dynamit i nävarna och ruskigt bra grappling så väntar Dariush på nästa stora test. 

Chandler såg ut att sparka hakan av Ferguson på helgens UFC 274 och sålde därefter in flera möjliga matcher. Med förluster i två utav hans tre senaste behöver han dock göra mer innan han ska ta sig in mot de tre högst rankade i divisionen. 

Dariush vs Chandler är den perfekta matchen för bägge fighters. Det ger de det där stora namnet som de behöver luta sig på för att motivera en titelchans och stilmässigt så blir det inte mycket mer publikvänligt än så här. Båda fighters är kapabla till att ingå i sinnessjuka slagväxlingar på ett näst intill oproduktivt och otaktiskt sett. Men det klagar fansen definitivt inte på. 

Hur hade DU bokat toppfighters i lättvikt efter UFC 274? 

Annons

Fler Nyheter