Connect with us

Exklusivt

Lista: Tre av UFC:s mest kontroversiella domslut i modern tid​

Publicerat


Nyheter

Lista: Tre av UFC:s mest kontroversiella domslut i modern tid

Pezhman Pars

Publicerat mars 14, 2022

By Pezhman Pars

År 2021 utspelades hela 509 fighter i världens största MMA-organisation; UFC. Med så många fighter är det oundvikligt att inte ett och annat domslut inte faller fansen i smaken. På senare tid har kontroversiella domslut väckt frågan om hur poängsättningen faktiskt går till, om man ska ha öppna poängkort efter varje rond eller inte samt vad som faktiskt premieras av domarna varit ett hett ämne bland såväl media, fighters som fans.

Nedan ser du vår lista på tre av de mest kontroversiella domsluten i UFC under senare år. Håller du med om listan? Borde någon fight strykas eller läggas till?

1. Jon Jones vs Dominick Reyes – UFC 247, 8 februari 2020

Jon Jones ses av många som en av världens absolut bästa MMA-fighters genom tiderna. I den lätt tungvikt där han höll till mötte han titelutmanaren Dominick Reyes i vad som skulle bli en underhållande 5-rondare.

Till skillnad från många av Jones tidigare motståndare var Reyes den som tidigt höll i taktpinnen och pressade Jones. Den första ronden fick nog hela MMA-världen att häpna.

Jones var mänsklig och utmanaren Reyes hade receptet för att vinna med en smart taktik där konstant press och många varierande sparkar var lösningen. Även andra och tredje ronden var underhållande och betydligt mer jämna, men ändå till favör för Reyes.

Det var i de två sista ronderna som Jones jobbade sig tillbaka och kunde vinna de ronderna, dock utan att vara för överlägsen som han har varit i tidigare titelfighter. Efter 25 spännande minuter var det många som trodde att Bruce Buffer skulle säga ”and new” när mästaren skulle koras, men Jones kunde istället försvara sitt bälte för 13:e gången i UFC:s historia.

Detta kom också att bli Jones sista fight i den lätta tungvikten. Reyes förlorade förvisso fighten, men vann respekten och kärleken från många MMA-fans den kvällen.

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

2. Miranda Maverick vs Maycee Barber, UFC Vegas 32, 24 juli 2021

Två unga och lovande talanger i damernas flugvikt som aspirerar på titeln en vacker dag. För Maycee Barber var det nästan en vinna eller försvinna-fight då hon hade två förluster i ryggen, medan Miranda Maverick kunde stoltsera med två vinster i UFC i bagaget. Och det var Maverick som bekvämt tog hem den första ronden med många välplacerade sparkar och slag medan Barber tog hem den tredje.

Det var med andra ord andra ronden som satte griller i domarnas huvuden. Och när jag tittar på den igen blir jag förundrad över domslutet. Det var en betydligt jämnare rond än den första och Barber hade flera slag, men i en sådan jämn rond så var det ändå en tydlig nedtagning samt ett strypförsök till Mavericks fördel som borde fällt avgörandet.

Två av tre domare tyckte dock att det inte var tillräckligt och gav slutligen segern till Barber. Det ska tilläggas att samtliga MMA-sidor gav vinsten till Maverick med 2-1 i ronder.

3. Cory Sandhagen vs TJ Dillashaw, UFC Vegas 32, 24 juli 2021

Under samma gala som Maverick vs Barber var det en het huvudmatch mellan andrarankade Cory Sandhagen och en återvändande från dopningsavstängning TJ Dillashaw som skulle hålla ställningarna. Och de utlovade fyrverkerierna levde verkligen upp till förväntningarna.

Även om det är Dillashaw som kallas för en ”orm i gräset” så var det ironiskt nog Sandhagen som tidigt slingrade sig runt Dillashaws kropp i hopp om att få ett avslut. Tittar man på domarkorten så var det fjärde och femte ronden som gav Dillashaw det delade domslutet.

Dillashaw var hela tiden aktiv med bensparkarna för att påverka Sandhagens rörlighet, men om man tittar på hur båda fighters såg ut efter fem ronder så såg Sandhagen i princip orörd ut förutom ett svullet ben medan Dillashaw såg ut att ha varit i ett riktigt blodigt slagsmål med ett nästintill oigenkännbart ansikte med ett par djupa öppna sår.

andhagen hade bättre precision och träffade ofta med fina slag, medan Dillashaw clinchade upp mot buren för att ta bort Sandhagens momentum. Efter 25 minuter var det upp till domarna att utse en vinnare, och det var Dillashaws press och clinchande som drog det längsta strået, när de bara kunde kolla vet som åsamkat mest skada och vem som faktiskt var mest skadad.

Oavsett vad så var det en fin kandidat till ”årets fight” och de största vinnarna var nog alla fans som fick se två idrottsmän i världsklass göra upp i bantamvikten.

Håller du med listan? Vilka kontroversiella domslut i UFC tycker du var helt fel? 

Annons

Fler Nyheter