Connect with us

Exklusivt

Robert Whittaker – en förlust ifrån en roll som gatekeeper?

Publicerat


Nyheter

Robert Whittaker – en förlust ifrån en roll som gatekeeper?

Publicerat 26 maj, 2022

By Pezhman Pars Ivinger

MMA är en sport med höga toppar och djupa dalar – vilket gör den forne UFC-mästaren Robert Whittakers nästa match näst intill avgörande vad gäller hans roll i mellanviktsdivisionen.

När fighten mellan Robert ”The Reaper” Whittaker och Marvin Vettori utannonserades tänkte jag på hur ensamt det måste kännas på toppen för regerande mästaren Israel Adesanya. Hans ”söner” slåss om hans uppmärksamhet i en division som han snart har rensat ut. Om det här är en ”Title eliminator” är det få, förutom Whittaker och Vettori själva, som vill se en trilogi med ”The last stylebender”.

Men om vi för en sekund bortser från det, så är det här på pappret en riktigt spännande fight. Båda två är erfarna fighters i sina bästa dagar när det kommer till ålder och erfarenhet. De har imponerande matchfacit i UFC och slagit de bästa på vägen till titel-fighterna. Ändå kan jag inte se detta som början på slutet för ”The Reaper”.

Som 31-åring borde han ha flera år kvar på den yttersta toppen. Hans senaste fight mot Adesanya var jämn, han tyckte själv han vann, men det finns något som skaver. Låt mig förklara.

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

Ett tufft test och en stor risk väntar

Whittakers senaste vinst kom mot Kelvin Gastelum, en fighter som befinner sig i ett djupare hål än den nachostallrik han sägs älska så mycket. Dessförinnan slog Whittaker Adesanyas senaste titelutmanare Jared Cannonier i en tuff fight där han gjorde bra ifrån sig, men en hårt-slående Cannonier bröt armen under fighten och var därmed avväpnad med det enda han kunde hota med. Vinsten över Darren Till i juli 2020 har inte heller åldrats med värdighet, då Tills enda vinst sedan 2018 är ett delat domslut över, you guessed it, Gastelum.

Framför sig har han ”The Italian Dream” Vettori som på senaste tiden vuxit fram som en publikfavorit, inte minst efter debaclet i Paulo Costa-fighten där brassen inte kunde klara vikten (eller ett professionellt förhållningssätt för den delen), men där Vettori inte backade ur och tog sig an fighten på Costas villkor. Väl i oktagonen var det dock annan cannoli.

Vettori tycks ha oändligt med syreupptagningsförmåga och en haka gjorde av italiensk marmor. Han bröt ner Costa under 25 minuter och kunde säkert ha gått 25 minuter till om det behövdes. Vinsterna innan det var ett brutalt uppvaknande för Kevin Holland, som inte vet hur man tar sig upp från en markposition, samt en riktig skolning i striking mot vår alldeles egna Jack Hermansson.

Lyckas Vettori besegra Whittaker så kan australiern se sig allt längre bort ifrån en titeldiskussion. Och med ett snitt på endast 1-2 matcher per år riskerar han att bli en grindvakt till topp 5 i divisionen. Frågan är om den tidigare mästaren kan se sig klä sig i den nya rollen?

Kan Robert Whittaker återta en plats på toppen av mellanviktsklassen? 

Annons

Fler Nyheter