Connect with us

UFC

Spåkulan: Så kommer UFC 281: Adesanya vs Pereira att sluta!

Publicerat


Nyheter

Spåkulan: Så kommer UFC 281: Adesanya vs Pereira att sluta!

Pezhman Pars

Publicerat november 10, 2022

By Pezhman Pars

Kan Pereira vinna över Adesanya igen och ta över bältet?

Då var det dags igen. En sån där numrerad supergala som UFC ger oss till och från. Sist var det i Abu Dhabi med ett otroligt bra kort från början till slut där vi fick se Islam Makhachev besegra Charles Oliveira och blir ny mästare. På lördag kan UFC få två nya mästare när UFC 281: Adesanya vs Pereira äger rum i klassiska Madison Square Garden i New York. Israel Adesanya ska försvara sin titel i mellanvikt mot brassen Alex Pereira och Carla Esparza ska göra sitt första titelförsvar när hon ställs mot kinesen Zhang Weili. Som om det inte var nog har vi vad alla kallar ”folkets huvudmatch” som går mellan Dustin Poirier och Michael Chandler. Den fighten i sig skulle definitivt varit tillräcklig som huvudmatch i vilken numrerad gala som helst, men nu får titelfighterna hamna före i turordningen. Oavsett vad kan vi räkna med smällraketer och stenhårda knytnävar när världens bästa MMA-fighters gör upp på lördag (natten till söndag svensk tid).

Andra sevärda fighter hittar man faktiskt på under kortet där den tidigare titelutmanaren i lätt tungvikt Dominick Reyes ställs mot Ryan Spann. Reyes kommer från en brutal knockout mot regerande mästaren Jiri Prochazka och har tre förluster i rad i bagaget. Spann å andra sidan har blandat och gett på sistone när han mött högre rankat motstånd, och frågan är om han har vad som krävs för att slå Reyes och klättra till sjundeplats i rankingen?

En potentiell bubblare till ”Fight of the Night” är i damernas flugvikt mellan Erin Blanchfield och Molly McCann. Blanchfield har flugit fram i UFC varit övertygande i sina segrar hittills medan McCann har vunnit många nya fans tack vare sina spektakulära avslut. Faktum är att hennes två senaste fighter har båda slutat med en snurrarmbåge från hennes sida och även gett henne bonuspengar på totalt 100.000 dollar! Det här är en fight där vinnaren kommer få en viktig skjuts till att möta motståndare med högre ranking och således närmare sig en titelfight.

Så frågan är vem kommer att vinna och hur kommer det att ske? Nedan får du veckans ”Spåkulan” där Maximumsports törs sig på att ge alla de rätta svaren i förväg.

Mellanvikt Israel Adesanya (C) vs Alex Pereira #4

Det har nog inte undgått något MMA-fan att Pereira är den enda som har lyckats knocka Israel Adesanya. Men det var 2017 och i kickboxning. Sedan dess har Adesanya hållit sig väldigt aktiv i MMA och vunnit samtliga fighter i sin viktklass. Hans enda förlust var när han gick upp en viktklass och förlorade mot dåvarande mästaren Jan Blachowicz. Det är många som vill se Pereira pånytt knocka Adesanya, men här tar Pereira snabba väg till toppen slut. Adesanyas erfarenhet i buren är helt enkelt för mycket för den orutinerade MMA-fightern Pereira som bara gör sin åttonde MMA-match någonsin. Vi har helt enkelt sett för lite av Pereira, men det vi har sett har varit lovande och utvecklingspotentialen är stor. Israel Adesanya kommer att avsluta Alex Pereira i den femte ronden via stryp, något som aldrig hänt i Adesanyas karriär hittills!

Stråvikt: Carla Esparza (C) vs Zhang Weili #2

Carla Esparza är återigen mästare i stråviktsdivisionen. Första gången var 2015 efter att ha slagit Rose Namajunas. Andra gången var återigen mot Rose Namajunas, men denna gång var det Namajunas som försvarade bältet. Fighten som utspelade sig i maj i år har gått till MMA-historien som en av de absolut sämsta någonsin, då det i princip var 25 minuter skuggboxning och inga slagväxlingar, sparkar, nedtagningsförsök eller annat. Jag rekommenderar fighten som ett sätt för dig att hata sporten eller behöver ett gratis sömnpiller. När Esparza nu ska försvara bältet mot Zhang Weili finns det en risk att 35-åringen inte kommer vara lika lyckosam. Weili är storfavorit, mycket tack vare sin teknik, styrka och framförallt senaste avslutet mot forne mästaren och numera pensionerade polacken Joanna Jedrejczyk. Esparza måste göra den här matchen riktigt grisig, men det kommer inte räcka i 25 minuter mot någon som Weili. Det blir ett avslut i första ronden och vi kommer se Esparza tacka för sig troligen!

Lättvikt – Dustin Poirier #2 vs Michael Chandler #5

Om det är någon fight som är kandidat till ”Fight of the night” så ligger lättviktsmötet mellan Dustin Poirier och Michael Chandler högst upp på listan. Du lämnar sällan en fight med någon av dessa två herrar besviken för att det inte var tillräckligt underhållande eller bra. Båda har haft en chans om titeln men där har forne mästaren Charles Oliveira gjort processen kort med tidiga avslut. Nu när divisionen har en ny mästare i form av Islam Makhachev så finns det en öppning för en ny titelfajt vid en övertygande vinst. Den här fighten verkligen dryper av fyrverkerier och jag hoppas att det lever upp till de högt ställda förväntningarna. Kommer Chandlers explosivitet vara för mycket för Poirier att hantera eller kommer Poiriers slagkombinationer vara det som fäller avgörandet? Jag tror på ett stående krig på 15 minuter som kommer att gå till historien veckorna. Enligt bettingbolagen är Dustin favorit och jag är beredd att hålla med dem, men vill ändå lyfta ett varningens finger. Chandler fick förvisso en otroligt snygg spark på Tony Ferguson i sin senaste fight men innan dess så var han rätt illa ute. Det återstår att se i vilket skick Poirier är i då han inte har fightats sedan sin förlust mot Oliveira december förra året. Innan dess var det en olycklig skada på Conor McGregor som bara gav Poirier fem minuters burtid. Därför tror jag på en liten skräll här. Michael Chandler kommer att besegra Dustin Poirier via delat domslut och därefter kräva en titelfight mot Makhachev! Eller varför inte en ”money fight” mot självaste Conor McGregor?

Lätt tungvikt: Dominick Reyes #10 vs Ryan Spann #13

Feburari 2020 förlorade Reyes mot Jon Jones i en spännande titelfight, där många ansåg att Reyes vann. Sedan dess har han förlorat ytterligare två matcher där den senaste var mot regerande mästaren Jiri Prochazka. Tre tunga förluster mot den absoluta världseliten är inget att skämmas över men frågan är var Reyes är rent mentalt. jag är orolig att vi får bevittna en ny negativ spiral som Alexander Gustafsson hamnat i där det helt enkelt inte går att känna igen fightern längre. I vanliga fall ska Reyes besegra en fighter som Ryan Spann, som dessutom är väldigt ojämn och knappt mött den yttersta eliten. Men jag tror att Reyes hjärnspöken kommer vara för mycket för honom att hantera. Jag har absolut inte fog för det jag säger eftersom jag inte känner honom men baserat på hur han har varit i buren på sistone så är jag orolig för det. Ryan Spann kommer att besegra Dominik Reyes via TKO. Vad det innebär för Reyes framtid är det svårt att sia om och hur väl en sådan seger åldras för Spann får vi också avvakta med.

Flugvikt: Erin Blanchfield #11 vs Molly McCann #15

Den här fighten på under kortet rankar jag som en av de mest spännande faktiskt. Båda kommer med tre raka vinster i UFC och kan verkligen blicka uppåt vid en seger. Molly McCann har en färgstark personlighet som folk antingen älskar eller hatar, men man kan inte komma ifrån att hon verkligen lämnar allt i buren. Med sina spektakulära snurrarmbågar har hon gjort sig ett namn i divisionen, men mot Erin Blanchfield kommer det att ta stopp. Blott 23 år har Blanchfield redan imponerat på många med sin tuffa fightingstil. Hur denna fight går kan vi bara sia om, men Blanchfield är stor bettingfavorit. Jag tycker inte att det stora övertaget som bettingbolagen gett Blanchfield är rättvis eftersom McCann är en tuff nöt att knäcka. McCann kan till och med vinna matchen enbart på tuffhet. Jag tror dock att fighten kommer att gå tiden ut och vi får bevittna ett delat domslut till Blanchfields favör.

Bubblare:

Bantamvikt: Frankie Edgar vs Chris Gutierrez

Det här blir Frankie Edgars farväl till sporten är det utlovat. Den forne mästaren har varit i UFC sedan 2007 och mött i princip alla; BJ Penn, Benson Henderson, Charles Oliveira, Cub Swanson, Urijah Faber, Max Holloway, Yair Rodriguez and the list goes on. Edgar förtjänar all respekt i världen och ska inte bli ihågkommen för sina två senaste förluster som har blivit virala på grund av hur han blev helt sövd av Cory Sandhagen och Marlon Vera. Nu ställs han mot en Chris Gutierrez som är obesegrad i UFC även om han inte mött någon i Edgars kaliber. Faktum är att Gutierrez senaste motståndare har alla antingen förluster i ryggen eller har lämnat UFC. Här tror jag på det perfekta avslutet för legenden Frankie Edgar. Han kommer att avsluta sin motståndare innan tiden rinner ut och får då hela Madison Square Garden att ställa sig upp och föreviga hans namn för en sista gång.

UFC 281: Adesanya vs Pereira startar midnatt natten till söndag 13 november. Det tidigare underkortet går att se via UFC Fight Pass och huvudkortet som startar 04:00 går att se på ViaPlay.

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter