Connect with us

UFC

Spåkulan: Så kommer UFC 282: Blachowicz vs Ankalaev att sluta!

Publicerat

 

Nyheter

Spåkulan: Så kommer UFC 282: Blachowicz vs Ankalaev att sluta!

Pezhman Pars

Publicerat december 8, 2022

By Pezhman Pars

Ännu en dagestanier redo att ta hem bältet i UFC!

Vi närmar oss slutet på året men än finns det en del MMA-godis som väntar. I helgen drabbas lätt tungviktarna Jan Blachowicz och Magomed Ankalaev samman i Las Vegas när de slåss om den vakanta titeln efter att tjecken Jiri Prochazka lämnat över den på grund av skada. Prochazka var ursprungligen bokad att möta brassen Glover Teixeira i Las Vegas, men nu blir Teixeira snuvad på chansen att vinna tillbaka bältet. Det återstår att se vilka planer UFC har för den 43-åriga Teixeira som inte har många fighter kvar i tanken.

Huvudkortet på lördag bjuder på en hel del spännande fighter och tuffa matchningar. Brittiska stjärnskottet Paddy Pimblett jagar sitt fjärde raka avslut i UFC när han ställs mot sin tuffaste motståndare hittills i form av Jared Gordon. Gordon kommer ifrån en vinst mot Leonardo Santos men har mött tuffa motståndare som Grant Dawson och Charles Oliveira i sin UFC-karriär.

En annan publikfavorit från Storbritannien är Darren Till som numera tränar mycket med Khamzat Chimaev i Allstars Gym i Stockholm. Till spåddes en lysande karriär när han kom till UFC och slog bland annat Donald ”Cowboy” Cerrone och Stephen ”Wonderboy” Thompson när de var som bäst, men har därefter vunnit endast en av sina fem senaste. Framför sig har han stentuffa sydafrikanen Dricus Du Plessis som imponerat i UFC med tre raka vinster. Avslutar han Till så väntar en skjuts både i ranking och popularitet för Du Plessis.

En annan superfight på huvudkortet är mellan de obesegrade fjäderviktarna Bryce Mitchell och Ilia Topuria. Båda har haft imponerande vinster i UFC hittills, där Mitchell inte en men två gånger lyckats med en ”twister” där han lyckas dra motståndarens huvud och överkropp mot sig samtidigt som han med sin kroppstyngd och ben låser motståndarens ena ben och därmed skapar en ”twister” med kroppen. För Topurias del så är andra och tredje ronden främmande för honom. Majoriteten av hans tolv fighter har slutat i första ronden och men nu ställs den 25-årige spanjoren med rötter i Georgien inför sin tuffaste fight hittills. Räkna med en jämn och spännande fight mellan två av divisionens mest lovande fighters!

Lätt tungvikt: Jan Blachowicz #3 vs Magomed Ankalaev #4

Kvällens huvudfight kan sluta precis hursomhelst. Ankalaev kommer från Dagestan i Ryssland och då vet man att hans brottning är i världsklass, vilket hans framgångar i ”Combat Sambo” vittnar om. Hans UFC-karriär började med en snöplig förlust där han med endast en sekund kvar klappade efter att ha suttit fast i ett huvudlås regisserat av skotten Paul Craig. Hade han hållit ut den lilla sekunden skulle han med säkerhet ha vunnit fighten. Sedan dess har han vunnit mot namn som Nikita Krylov, Volkan Özdemir, Thiago Santos och nu senast Anthony Smith. Det är kanske inte de mest imponerande namnen i divisionen men han har gjort det som krävts för att ta sig till toppen. Och nu är det bara ”Polish Power” Blachowicz mellan honom och ett bälte runt midjan. Men Blachowicz är ingen duvunge och har segrar över Luke Rockhold, Corey Anderson, Dominick Reyes (där han vann bältet) och senast Aleksandar Rakic, som dock slutade snöpligt efter att Rakic skadat knät tidigt i tredje ronden.

Så, hur slutar fighten egentligen? Kommer Blachowicz styrka vara för mycket för Ankalaev att hantera eller blir Ankalaevs bakgrund i Sambo det som fäller avgörandet? Tittar man på hur Ankalaev faktiskt har fightats i UFC så verkar det som om hans brottning inte är det som fäller avgörandet. Han har faktiskt en stående fightingstil med bra precision och fina sparkar. Han har anklagats för att vara lite tråkig och inte risktagande, och det är något som brukar frustrera motståndarna. Jag tror att Ankalaev kommer att komma vinnande ur striden efter fem ronder av smartare fighting. För Blachowicz så kan det bli en lång väg tillbaka till en ny titelfight och frågan är hur mycket 39-åringen har kvar i kroppen?

Lättvikt: Paddy Pimblett vs Jared Gordon

En publikfavorit och showman i Paddy ”the baddy” Pimblett möter nu Jared ”Flash” Gordon och Paddy är favoriten enligt bettingsidorna. Han har haft några tuffa fighter i UFC där han ser ut att gå mot en förlust, men har lyckats vända och vinna matchen innan ordinarie tid. Nu väntar ytterligare en motståndare som förvisso inte är rankad, men det har att göra med den kvalitén som finns i lättviktsdivisionen än något annat. Kan Pimblett vinna via teknisk knock out en gång till är det oundvikligt att inte ge honom både en rankad motståndare och en huvudfight i en gala 2023. Jag hoppar på hypetåget och tror att Paddy kommer att vinna via stryp i tredje ronden!

Weltervikt: Santiago Ponzinibbio vs Alex Morono

Argentinaren Santiago Ponzinibbio skulle ursprungligen ha mött veteranen Robbie Lawler, men ett sent avhopp på grund av skada gjorde att stentuffa Alex Morono fick ersätta. Morono har fyra raka vinster i ryggen medan den en gång så hypade Ponzinibbio endast har en vinst på sina fyra senaste fighter. Men MMA-matte brukar sällan stämma så frågan är i vilket mentalt skick de båda herrarna befinner sig i. Ponzinibbio är inte långt ifrån att förlora sitt kontrakt med UFC medan Morono är och petar på en ranking väldigt snart. Vem vill det mest? Här tror jag att Moronos vilja och det faktum att han verkar tåla hur mycket stryk som helst kommer att fälla avgörandet. Morono vinner via teknisk knock out i andra ronden!

Mellanvikt: Darren Till #10 vs Dricus Du Plessis #14

Det här är en otacksam ”välkommen tillbaka”-fight för Darren Till. En gång en titelaspirant förvisso, men idag en skugga av den hype och förhoppning som UFC och fansen hade på Till. Att då ställas mot Du Plessis känns nästan taskigt, men det finns inga enkla fighter samtidigt som Till har en ganska hög ranking trots sitt facit. Du Plessis kommer ifrån en vinst mot Brad Tavares men hade dessförinnan hel fyra inställda fighter. Det är svårt att veta var vi har sydafrikanen idag men av hans 17 vinster så har hela 16 av dem inte gått till domslut. Jag tror att vi får se en fortsatt förbättring av det facitet och Du Plessis kommer att avsluta Darren Till redan i första ronden via ground and pound!

Fjädervikt: Bryce Mitchell #9 vs Ilia Topuria #14

Den här fighten får man bara inte missa! Två roliga fighters som verkligen bjuder upp till dans. De är inte bästa vänner direkt heller så vi kan räkna med en hel del ”trash talk” fram till att de ställs ansikte mot ansikte i oktagonen på lördag. Hur fighten kommer att sluta är verkligen svårt att säga. Mitchells imponerande sätt att vinna på marken kontra den allsidighet som Topuria visar kommer att tvinga fram det bästa ur båda fighters. Här är det publiken som kommer att vara de stora vinnarna och jag hoppas och tror att vi kommer att se en underhållande ”Fight of the night”-kandidat på 15 minuter. Det kommer dock bli Mitchell som kommer att få sin näve upplyft och då är han bara ett par fighter ifrån en titel!

Bantamvikt: Raul Rosas Jr vs Jay Perrin

Minns du vad du gjorde 2004? Det var nämligen då mexikanen Raul Rosas Jr föddes, vilket kommer göra honom till UFC:s yngsta fighter när han kliver in i oktagonen på lördag. Det är ovanligt att så unga och oerfarna fighters får kontrakt med UFC, men Rosas Jr är något utöver det vanliga. Hans fem fighter i mexikanska ”UWC” har alla slutat med avslut i första ronden, förutom en som avslutades i andra via stryp. Därför belönades han med en fight i ”Dana White Contender Series” där man kan visa upp sig för UFC-bossen i hopp om att få ett kontrakt. Hans fight i september i år visade att ålder bara är en siffra. I femton minuter hade han kommandot mot en duktig motståndare i Mando Guiterrez, som dessförinnan hade 7-1 i matchfacit. Nu ställs Rosas Jr mot en skadeskjuten Jay Perrin som förlorat sina två fighter i UFC och slåss om ett nytt kontrakt med organisationen. Förlusterna har dessutom inte varit mot några toppnamn i divisionen. Här tror jag att Rosas Jr blir ännu en ung fighter att hålla ögonen på. Han kommer faktiskt att avsluta Perrin på mattan i första ronden och bli den yngste personen att vinna en fight i UFC!

Bubblare: Mellanvikt: Chris Curtis vs Joaquin Buckley

Blinka inte! Det är allt man behöver veta innan dessa två showmän går in i buren. Chris Curtis har på kort tid blivit en fan-favorit i UFC tack vare sin fightingstil där han både är en entertainer i oktagonen och med mikrofonen. När han nu får möta Joaquin Buckley så kan vi räkna med fyrverkerier. Buckley vill lämna fighten i domarnas händer, och hans nävar som verkar vara gjorda av stål är ett verktyg för att undvika just det. Den här fighten kommer vara stående mellan två strikers, men Buckleys övertag med sparkar kommer fälla avgörandet. Buckley vinner via enhälligt domslut!

UFC 282: Blachowicz vs Ankalaev – Matchkort

Huvudkort

Start cirka kl 04:00  – Viaplay

 • Titelmatch i lätt tungvikt: Jan Blachowicz vs. Magomed Ankalaev
 • Lättvikt: Paddy Pimblett vs. Jared Gordon
 • Weltervikt: Robbie Lawler vs. Santiago Ponzinibbio
 • Mellanvikt: Darren Till vs. Dricus du Plessis
 • Fjädervikt: Bryce Mitchell vs. Ilia Topuria

Underkort

Start cirka kl 02:00 – UFC Fight Pass

 • Tungvikt: Jairzinho Rozenstruik vs. Chris Daukaus
 • Bantamvikt: Raul Rosas Jr. vs Jay Perrin
 • Mellanvikt: Edmen Shahbazyan vs. Dalcha Lungiambula
 • Mellanvikt: Chris Curtis vs. Joaquin Buckley

Tidigt underkort

Start cirka kl 23:30  – UFC Fight Pass

 • Lättvikt: Billy Quarantillo vs. Alexander Hernandez
 • Lätt tungvikt: Ovince Saint Preux vs Antonio Trocoli
 • Fjädervikt: T.J. Brown vs. Erik Silva
 • Flugvikt: Vinicius Salvador vs. Daniel da Silva
 • Bantamvikt: Cameron Saaiman vs. Steven Koslow

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter