Connect with us

Exklusivt

Svenske UFC-fightern öppnar upp: ”Började min karriär på grund av Alexander Gustafsson”

Publicerat


Nyheter

UFC-fightern Anton Turkalj öppnar upp: ”Började min karriär på grund av Alexander Gustafsson”

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: UFC, Stefan Romare

Många inom svensk kampsport och MMA har inspirerats av allt som den trefaldige UFC-titelutmanaren Alexander ”The Mauler” Gustafsson åstadkommit och den stigande UFC-talangen Anton ”The Pleasure Man” Turkalj är en av de. 

Gustafsson började tävla professionellt 2007 och kunde efter sju raka segrar säkra en debut i UFC under november 2009. Efter sex raka segrar i UFC fick Gustafsson sin första titelchans mot den dåvarande lätt tungviktsmästaren Jon Jones – i vad som blev en av de bästa UFC-matcherna någonsin – resten är historia. 

En av de som följde Gustafssons stegrande i rankingen var en ung Turkalj, som inledde sin egna MMA-karriär och till och med så småningom befann sig på Allstars Training Center i Stockholm. 

Den Turkalj tränade med var sin idol. 

– Planen var ju att stanna här i två veckor, men efter två dagar drog jag hem det var alldeles, det var alldeles för tuff träning, berättar Turkalj i en intervju med Frontkick.online. Då var det Alex, [Jimi] Manuwa var här och jag kom från en liten klubb i Göteborg. Eller, liten och liten, det fanns mycket mindre killar då, jag hade inte stora kroppar att köra med som jag har här.

– Den första träningen körde jag med Alex och Jimi, det var ju åtta år sedan… Alex hade ju mött Jon Jones och Jimi Manuwa också då. Det var tuffa ronder, det var det, jag var liksom slagpåse. Jag hade hälsan att tänka på, jag tappade.

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Man har fortfarande den här känslan, pirret”

Likt många andra ungdomar i Sverige så var Turkalj involverad med mer traditionella sporter innan han fick upp sina ögon för kampsport. 

För Turkalj är det fortfarande på gränsen till surrealistiskt att träna med sin idol Gustafsson – trots all tid de spenderat på mattan tillsammans. 

– Jag började min karriär på grund av Alexander Gustafsson, när jag då var 16 år. Jag kommer inte ihåg exakt vem han mötte, men jag såg det på TV att de slogs i en bur, jag hade väl precis börjat gymnasiet så det var ett bra tillfälle att testa på något nytt. Jag har väl alltid hållit på med friidrott innan och fotboll, som de flesta. Men då såg jag Alex på TV, så jag sökte mig till den närmaste MMA-klubben och började där.

– Så det är lite sjukt fortfarande när man tränar med Alex, man har fortfarande den här känslan, pirret, känslan i kroppen, det känns lite overkligt. Så det är skitkul, han hjälper mig jättemycket det gör han, både i- och utanför buren, han ger mycket tips och råd och sånt.

I dagsläget har Turkalj ett matchfacit på 0-3 i UFC, men han har bjudit på starka prestationer och vann även ”Fight of the Night”-bonusen för sin insats mot Vitor Petrino

Härnäst kommer Turkalj ställas mot turken Ibo Aslan den 30 mars i Atlantic City, New Jersey. Det blir en returmatch från deras första möte i augusti 2020 som Turkalj vann via submission i den andra ronden. 

Läs mer

Tror du Anton Turkalj kan bli lika stor som Alexander Gustafsson? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Fler Nyheter