Connect with us

Exklusivt

Finaldags för UFC:s långkörare ”The Ultimate Fighter”

Publicerat


Nyheter

Finaldags för UFC:s långkörare ”The Ultimate Fighter”

Pezhman Pars

Publicerat augusti 5, 2022

By Pezhman Pars

UFC-kontrakt står på spel när fyra finalister gör upp!

På lördag går två finalerna i TUF 30, The Ultimate Fighter som är UFC:s stora långkörare av stapeln i ”UFC Fight Night: Santos vs Hill” av stapeln.

Den första finalen är ett tungviktsmöte mellan Mohammed Usman och Zac Pauga och den andra finalen mellan Brogan Walker och Juliana Miller i damernas flugviktsdivision.

TUF – passerat bäst före datum

Som namnet antyder är detta den trettionde säsongen av ”TUF”. Det är en tävling som går ut på att 16 fighters under sex veckor delas upp i två olika team och tränas av UFC-fighters som även möts (årets upplaga var mellan Julianna Pena och Amanda Nunes där Nunes vann. 

Varje fighter är garanterad en fight, som räknas som kvartsfinal. Vid vinst möter man en annan fighter i semifinal för att kunna ta sig till den stora finalen, där belöningen är ett UFC-kontrakt och en fin prispott på 100.000 dollar.

För den inbitne MMA-nörden har ”TUF” varit en underhållande produktion med konceptet att skapa en ”reality show” med fighters som man får följa från TV-soffan. Det har varit gott om intriger, blod, svett och tårar genom åren. ”TUF” fungerade länge som språngbräda till att etablera sig som en av de främsta i UFC tack vare den exponering programmet bidrog till. Man kunde samla de bästa fighters som fanns tillgängliga utanför UFC och förhoppningsvis bygga dem till stora stjärnor. Vad sägs om Michael Bisping, Tony Ferguson, Rashad Evans, Diego Sanchez, Kamaru Usman, Julianna Pena, Carla Esparza, Rose Namajunas, Nate Diaz, Robert Whittaker och Yair Rodriguez? De tillhör eller har tillhört toppskiktet av UFC, varit affischnamn och haft det ärofyllda bältet runt midjan.

Men ”TUF” är inte vad det en gång har varit. Skulle du kunna nämna några av de senaste säsongernas deltagare eller vinnare? Tyvärr har det varit exakt noll innovation eller förändring av TUF-konceptet sedan det lanserades 2005. Man har sett sig bortsprungna av UFC:s nya framgångsrika koncept ”Dana White Contender Series” där en övertygande vinst kan ge ett UFC-kontrakt av bossen samma kväll. Kvalitén på de som fightas där jämfört med ”TUF” är påtaglig. Det är duktiga fighters som antingen är mästare i regionala scenen i Nordamerika, eller europeiska och sydamerikanska fighters som har imponerande proffsfacit. För 10 år sedan hade de nog varit deltagare i ”TUF”…

Mohammed Usman vs Zac Pauga

Efter att ha sett samtliga fighter av ”TUF” säsong 30 kan jag med säkerhet säga att ingen av dessa fighters kommer att ha något med någon toppstrid att göra. Mohammed Usman, bror till mästaren Kamaru Usman, är en stor och stark tungviktare som svingar hårt och svingar vilt. Hans bristande teknik lyser igenom TV-rutan, men som tungviktare räcker det oftast med en ren träff för att vinna fighten. Tyvärr för Usmans del fick vi inte se något av den varan i ”TUF” då bägge hans segrar var domslutsvinster, varav den ena var ett delat domslut. Hans motståndare däremot, Zac Pauga, är en obesegrad 34-åring som stod för två övertygande vinster i TUF, där båda hans motståndare var obesegrade fram till dess. Men han hade endast fem proffsmatcher i bagaget med sig innan han deltog i TUF, så det är svårt att veta hur bra han egentligen är.

I denna fight tror jag att Pauga kommer gå ut vinnande ur striden, dels för att hans vinster i TUF var mer övertygande och för att Usman kommer troligtvis svinga sig trött redan efter en rond.

Brogan Walker vs Julianna Miller

I den andra finalen kan vi förvänta oss en jämnare och mer spännande fight. Brogan Walker och Julianna Miller är välförtjänta finalister efter att ha sett deras fighter i TUF. Det var först osäkert om Walker ens kunde delta då en knäskada hindrade henne att träna ordentligt, men hon lyckades överlista hennes motståndare via stående fighter och vinna via domslut. Nu ska knäskadan vara läkt och enligt egen utsago så kommer hon kunna visa både brottning och grappling och på så sätt kamma hem segern. Hennes motståndare Julianna Miller däremot deltog i två otroligt tuffa fighter i TUF och såg länge ut att gå mot förlust, men gav aldrig upp och vände sin första fight till vinst efter imponerande grappling och Ju Jutsu. I hennes andra fight, som ledde till finalplatsen, lyckades hon åter rida ut stormen och vinna på kimura och visade att om hon inte blir avslutad tidigt kommer hon på ett eller annat sätt att komma segrande ur striden.

Här tror jag åter på en skräll. Den mer erfarna och allsidiga Walker är favorit och mycket pekar på att hon kommer vinna, men den tuffhet, och faktiskt smarthet som Miller visade i TUF kan mycket väl bära henne hela vägen. Får hon tag på en arm eller din hals så kommer hon förr eller senare att tvinga dig att klappa.

Finalerna i TUF säsong 30 går att se på Viaplay natten till söndag med start 04.00.

Läs mer

Annons

Fler Nyheter