Nyheter

Stigande stjärnan till rivalerna: "Hoppas för er skull att ni inte möter mig"

Publicerat 15 mars, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Efter en strålande proffsdebut förra året återvänder Malmös Ali Yazbeck för ett möte med Stockholmaren Eli Elias och nu har han öppnat upp om succédebuten som bäddade för denna matchen, framtiden, och mer!

Foto: Tomasz Piwinski

Efter många förseningar och flera uppskjutanden gjorde Redline Training Centers Ali Yazbeck (1-0) äntligen proffsdebut förra året på Fight Club Rush 15. Yazbeck ställdes mot KRAFT:s Abbe Hussein – som slog igenom via en brutal knockout över Malmöitens lagkamrat Ali Al-Jasim.

Hussein hade trätt fram som en talang att hålla ögonen på – men Yazbeck stal rampljuset.

Yazbeck briljerade på fötterna, hotade med flera submissions på marken och fick slutligen segern via armbar i den andra ronden. Helt plötsligt hade den redan starka bantamviktsscenen fått ett spännande och välkommet tillskott.

Utifrån såg Yazbeck ut att vara bekväm och hemma i buren. Han glänste i alla möjliga aspekter av MMA, men likt många toppfighters är skåningen sin egna hårdaste kritiker.

– Jag är faktiskt asglad, berättar Yazbeck för Maximum Sports. Det va så kul, hela grejen alltså. Träningen inför matchen, nerverna, bantningen hade sin charm (fastän det var ett helvete), återhämtningen var trevlig då jag fick lufsa i mig ett helt dadelpaket och en burk jordnötssmör (jag ser väldigt mycket fram emot att göra det efter denna invägningen!).

– Jag kände att jag bejakade mina känslor under matchdagen och det var det som ledde till min prestation som jag hade gett ett C i betyg. Jag fick mycket erfarenhet och speciellt i andra ronden när jag verkligen kände mig fri och fick uttrycka mitt sanna jag. Det enda jobbiga var när man går ut ur buren så fick jag en känsla av ”var detta allt”. Jag ville in igen direkt efter men allt har sin tid och nu är det dags igen.

Som tur är behövde Yazbecks ”Var detta allt”-känsla inte bli långvarig. Han bokades för ett möte med den underskattade och skickliga grapplern Eli Elias (0-2) på Zone Pro League 5 i Göteborg den första april.

Yazbeck erkänner att han inte känner till särskilt mycket om sin motståndare, men lyder orden från sin tränare: den svenske UFC-veteranen Hamid ”Akira” Corassani.

– Jag vet inte mycket om min motståndare, säger Yazbeck. Men som min tränare ”Akira” säger att alla som går in i en bur halvnaken, för att slåss mot en annan man är farlig och det är tillräckligt för att motivera mig och får mig att va på tårna.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Södertäljes Elias är trefaldig svensk mästare i grappling och har även vunnit ett guld i ADCC. Han är extremt farlig på marken och kan hota vemsomhelst på backen.

”Visualiserar mig själv endast i dåliga situationer”

Ett vanligt, uppmuntrat synsätt är att man ska hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta. Det sammanfattar i stort sett hur Yazbeck visualiserar matchen mot Elias – samt alla andra matcher.

– Jag visualiserar mig själv endast i dåliga situationer men ser att jag alltid kämpar mig ur de, säger Yazbeck. Jag behöver inte se mig själv vara på topp och dominera för det är enkelt. Det är inget jag behöver förbereda mig för. Men att jag är i dåliga situationer där min arm håller på att brytas och jag inte ger upp och hittar en väg därifrån. Det är något jag ska vara förberedd för.

Med tanke på Elias styrka på marken är Yazbecks visualisering av matchen minst sagt praktisk. Efter den storartade proffsdebuten är förhoppningarna höga och fansen vill se mer av Yazbeck. Som tur är kan fansen troligtvis förvänta sig mycket mer av Malmöiten.

– Mitt mål är att gå fyra matcher men jag hoppas på fem. Vidare har jag ett mål att kunna leva på kampsporten år 2024 så ska göra allt i min makt för att kunna sitta i positionen för att ordna min ekonomiska sits för att träna på heltid.

Yazbeck är utan tvekan en ny, het spelare på den svenska bantamviktsscenen. Svensk bantamvikt är bättre än någonsin, med fighters som Superior Challenge-stjärnan Bartosz Wojcikiewicz, Oktagon-aktuella Felipe Lima, PFL-svensken Ali Taleb samt FCR-mästaren Bernardo Sopai.

Förvisso gick Yazbecks proffsdebut i fjädervikt men oavsett så är det två divisioner där han har mycket potential och möjlighet att ta för sig. 

Givetvis har Yazbeck precis inlett sin proffskarriär och det finns många andra fighters att ta sig an först. Även om Yazbeck har en väg att gå innan han kommer rankas bland den svenske eliten i bantamvikt så siktar han utan tvekan mot stjärnorna och har ett budskap för konkurrenterna i bantamvikt.

– Jag önskar er all lycka men hoppas för er skull att ni inte träder in i buren med mig. Jag förstår att ni tränar hårdare än någon annan. Men vi alla tränar hårt, så var realistiska mina vänner. Skillnaden är att jag tränar smart. Skillnaden är att min verktygslåda är större än eran. Skillnaden är mina träningskamrater som är bättre än era i helhet. Skillnaden är att mina tränare är bättre än era. Skillnaden är att jag är villig att vara ärlig och sann mot mig själv. Så som sagt, hoppas för er skull att ni inte möter mig.

Yazbeck har en tuff uppgift framför sig i form av Södertäljes Elias, men han har redan en mästares mentalitet.

Läs också:

Hur slutar Ali Yazbeck vs Eli Elias? 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.