Connect with us

Boxning

Derséns boxningskrönika: Allt inför SM 2022​

Publicerat


Nyheter

Derséns boxningskrönika: Allt inför SM 2022

Publicerat december 2, 2022

By Philip Dersén 

De svenska amatörboxarnas höjdpunkt för året står för dörren. Om en vecka drar SM 2022 igång. Årets upplaga arrangeras i Botkyrka och vid dags dato är det 61 anmälda boxare i herrarnas A-klass. Här ger jag mig på ett försök att snacka upp och förutspå inför den stora turneringen. 

Boxnings-SM
Från vänster: Genti Morina, Kevin Scott och Hampus Henriksson

Som alla idrottsturneringar finns de mer och mindre välkända deltagare. Jag tänkte fokusera på de mest välmeriterade namnen, de som går in till turneringen med stor press på sina axlar. Nämligen de mest välmeriterade boxarna i seniorklass A. 

Efter en blygsam start har det den här veckan fullkomligt rasslat in i anmälningslistan. Det finns gott om tunga namn i årets SM-turneringen, det här kan bli hur bra som helst.

 

57-kilo: Regerande mästare: Nebil Ibrahim

 Uppsalas Nebil Ibrahim gör som han alltid gör, han vinner SM-titlar. Om han gör det som förväntas av honom tar han nästa helg sitt fjärde SM-guld som senior på raken. 

 

60-kilo: Regerande mästare: Erduan Berisha 

Linköpings Erduan Berisha har varit bofast i seniorlandslaget de senaste säsongerna. 2018 vann han junior-SM, 2019 tog han silver under sitt första SM som senior och de två senaste åren har han tagit hem guld. Ni förstår själva varför Berisha går in som favorit i årets turnering. Men under den här hösten har segertåget uteblivit och ännu har inga turneringar vunnits.  Malmö BK:s Hadi Hadrous är min tydliga utmanare till att Berisha ska ta sitt tredje raka SM-guld. Hadrous vann i oktober mot just Berisha i finalen av Gripen Cup. Dessutom tog han i slutet av november hem guld i en internationell turnering nere i Makedonien.

I resterande startfältet finns det SM-medaljer från tidigare år, men jag tror inte att någon kan rå på den redan nämnda duon. Till slut tror jag att erfarenheten blir avgörande och att Berisha bärgar sitt tredje guld på raken. 

 

63,5-kilo: Regerande mästare: Hampus Broman

Det här blir inte lätt. Hampus Broman vinner SM-turneringar på löpande band och för den som vill ändra på det faktumet, krävs det en prestation av internationell toppklass. Sedan förra årets finalseger mot kraftpaketet Milad Mazdak, har Hampus hunnit vara kvartsfinalist på U22-EM. Han boxas numera mest ute i Europa och därför är det svårt att veta hur nära den inhemska konkurrensen är i kvalité. 

Utifrån deltagarlistan är det egentligen bara ett namn som ska kunna ge Hampus problem i mästerskapet. Det är Allan Malla, en förre detta dansk landslagsman som numera boxas för Redline i Malmö. Malla har nyss rehabiliterat sig från en skada i ena handen. Det gör att Hampus får vara viktklassens stora förhandsfavorit, med Malla som främsta utmanaren. 

 

67-kilo: Regerande mästare: Joel Jonsson

Det här blir Kevin Scotts stora show från början till slut. Uppsala-boxaren var oerhört dominant under årets King Of The Ring och kan mycket väl vara Sveriges bästa amatörboxare just nu. Visst, Peter Ahlberg är en tuff boxare med landslagsmeriter och Mohammed Al-Maliki är en erfaren 29-åring. Men de är samtidigt inte i närheten av Kevin Scotts högstanivå. Nej, mitt tips är att Scott tar sitt första SM-guld som senior.

 

 

71-kilo: Regerande mästare: Anton Hellström 

Även om Anton Hellström numera ägnar sig åt MMA, är den här viktklassen hyperintressant på förhand. Eskilstunas Joel Jonsson tog förra året hem guldet i viktklassen under och vill nu bli mästare även här. Hans långa räckvidd kan räcka långt även här, men konkurrensen är samtidigt tuffare. Adolpe Sylva har tidigare varit nordisk mästare och kan mycket väl gå hela vägen i år. 19-åriga Emanuel Ryttersson är den stora talangen som så sent som i november slog Sylva i finalen av King Of The Ring. Med tanke på hans guld på Junior-SM förra året skulle jag inte bli förvånad om han vinner även som senior. 

Det här är på förhand en namnkunnig viktklass. Vi får inte glömma bort gedigna utmanarna Markus Lövberg från Malmö och Majornas John Jeppsson Rudell som mycket väl kan skrälla sig in till en final.  

 

Läs mer

 

 75-kilo: Regerande mästare: Besfort Xhafolli 

Då Adam Chartoi tackade för sig efter OS i Tokyo, är det Djurgårdens Mendoza som snott åt sig både landslagsplatsen och turneringssegrarna. Förra året ställde Djurgårdens Mendoza upp i viktklassen över, där en guldmedalj blev resultatet. Den enda reella utmanaren på papper är Hammarbys talangfulla Majd Alsafadi. Förra året fick han nöja sig med en bronspeng och med en rejäl dos internationell erfarenhet i ryggen är han svårslagen. Därför pekar mycket mot att det kan bli ett stockholmsderby i finalen om lottningen faller väl ut.   

80-kilo: Regerande mästare: Erik Mendoza 

Oj, oj, oj. Förra årets svenska mästare i 86-kilo Liridon Nuha har beslutat sig för att hoppa ner en viktklass . Nuha var ytterst nära att kvala in till OS i Tokyo och det har gått 5 år sedan han sist blev besegrad av en svensk boxare. Det gör ju honom till en megafavorit för att ta ytterligare ett guld, men i år handlar det om en trio som är lite bättre än alla andra. Branko Vincic är den stenhårda göteborgaren som vunnit 12 av 13 matcher sedan förra årets SM-silver. Han stod för förra årets stora genombrott på den inhemska scenen och nu kan han mycket väl sno åt sig medaljen av den ädlaste valören.  Men det återstår en nygammal utmanare. Hampus Henriksson är 28 år gammal och har hunnit med flera SM-guld och en proffskarriär när han nu återvänder till amatörscenen. Hans formstatus är okänd, men om han bara är en bråkdel av sitt gamla jag kommer han att kämpa om medaljer nästa söndag. En Hampus Henriksson i form kan vara den boxaren som ger Liridon Nuhas första inhemska förlust sedan 2017.   

86-kilo: Regerande mästare: Liridon Nuha

 När Liridon Nuha inte längre är med i viktklassen saknar den det tyngsta namnet. Men Fightzones Ajet Jusufi, Bulldogs Yousef Mourad och Lunds Abdesslam Chabi är alla rutinerade och kan nå finaldagen. SM:s öppnaste viktklass på förhand.  

92-kilo: Regerande mästare: Genti Morina

Genti Morina är Malmös nya tungviktsstjärna. Efter en anonym start på amatörkarriären har han växt fram till en av de mest spännande amatörboxarna i landet. Som regerande SM- och NM-guldmedaljör är det här hans guld att förlora.  Men det kommer inte att bli enkelt. Både Gabriel Richards och Akram Khalil har besegrat Morina under hösten. Matchen mot Richards var en jämn drabbning och en final mellan de båda regerande mästarna kan bli SM:s bästa match.  

92-kilo+: Regerande mästare: Gabriel Richards

 Likt 86-kilosklassen så saknar de tyngsta grabbarna sin mästare från förra året.  Förra året tog Agit Bilge och Kevin Järlinge sig till varsin SM-final. De får agera favoriter här.    

ANNONS

Fler Nyheter