Connect with us

Exklusivt

Smilla Sundell vill slå ännu ett rekord: ”ONE’s yngsta fighter att…”

Publicerat


Nyheter

Smilla Sundell vill slå ännu ett rekord: ”ONE’s yngsta fighter att…”

Publicerat 2 november, 2022

By Lisa Melin Johansson

Smilla Sundell har trots sin unga ålder under flera år tillhört internationella toppskiktet inom thaiboxning, och i april blev hon historisk som yngsta fighter någonsin att ta mästarbältet i ONE Championship.

”The hurricane” har nu siktet inställt på ytterligare ett bälte och att fortsätta skriva historia – ingen utmaning är för stor för det svenska stjärnskottet!

I februari 2022 vann Sundell sin debut i ONE Championship, en av världens allra mest prestigefyllda organisationer inom thaiboxning. Knappt två månader senare gick hon, då 17 år gammal, sin andra match vilken resulterade i mästartiteln i stråvikt och en gedigen bonus för kvällens prestation.

Om debuten säger Sundell att hon var ganska nervös innan, då hon aldrig tidigare kört i en bur eller med små handskar – båda karaktäristiska för ONE.

– Jag gillar normalt sett repen i en vanlig ring, då det är lättare att skärma av motståndaren. Men i buren kan jag jaga dem bättre, och det gillar jag. Det kändes helt okej att köra med små handskar, och det känns även att man blir träffad, säger Sundell med ett skratt i intervju med Maximum Sports.

Trots sin historiska bedrift har vardagen inte ändrats särskilt mycket för Sundell, som under majoriteten av året är bosatt i Pattaya, Thailand.

– Att vinna titeln har inte påverkat mig så mycket, men jag har fått en del förfrågningar om att hålla seminarium, bland annat i USA, förklarar Sundell. Det är ganska dåligt med sponsring just nu, vi jobbar på det. Jag tror det kan bero på att jag inte har uppmärksammats så mycket i svensk media. Men det kommer nog framöver!

Läs mer

Vill bli mästare i två sporter i ONE

Förhoppningsvis kommer bältet bidra till att fler stråviktare vill kliva in i buren mot Sundell, som annars haft svårt att hitta villiga utmanare – hon har till och med mött en kille, i brist på annat motstånd.

– Nu behöver jag inte bekymra mig för det, utan ONE fixar matcher åt mig, förklarar Sundell.

Och fler matcher ska det bli – Sundell nöjer sig nämligen inte med att vara yngsta mästaren någonsin i ONE, utan hon siktar ännu högre inför framtiden.

– Mitt mål för 2023 är att försvara mitt bälte, avslöjar Sundell. I framtiden vill jag även vinna ett kickboxningsbälte, och bli ONE’s yngsta fighter att inneha ett bälte i vardera stilen.

Med högt satta mål krävs hög insats. Sundell tränar sedan flera år tillbaka på Fairtex Center i Pattaya. En vanlig dag består av två träningspass á tre timmar vardera, förutom söndagar som är vilodag.

Till de som vill utvecklas inom kampsport och nå en högre nivå vill hon säga:

– Jag tycker man ska fokusera på tekniken, lär er grunderna så kommer hårdheten sen, berättar Sundell. Glöm inte att springa mycket. Glöm inte heller att ha kul och kämpa på, även när ni stöter på motgångar!

Maximum Sports ser fram emot att följa Sundell på vägen mot ytterligare stordåd – förhoppningsvis i ONE-buren inom en snar framtid!

Vem bör Smilla Sundell försvara titeln mot först? 

ANNONS

Fler Nyheter