Connect with us

Exklusivt

Khamzat vs Nate Diaz är en DÅLIG match – detta är varför

Publicerat


Nyheter

Khamzat vs Nate Diaz är en DÅLIG match – detta är varför

Publicerat 4 maj, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

”Vad skulle vara ett större ’fuck you’ till Diaz från UFC än att pressa honom till att acceptera en match mot en av de galnaste, starkaste och farligaste fighters i organisationen oberoende av viktklass?”

OBS: Detta är en åsiktsartikel. Åsikterna är skribentens egna och representerar inte nödvändigtvis Maximum Sports. 

Under natten släpptes en MMA-nyhetsbomb till världen. Ett stort antal matcher som UFC planerar ”läckte” till världen, däribland en tydlig önskan om att boka det svenske stjärnskottet Khamzat Chimaev mot den hyllade publikfavoriten och veteranen Nate Diaz.

Det är nästan den sämsta möjliga matchen för båda fighters. De enda som gynnas är UFC själva och ett visst antal inbitna fans. 

Varför är ordet ”läckte” i citationstecken? För att det är mycket troligt att UFC medvetet lät deras planer synas på kamera. Ska UFC:s vd Dana White och kompani verkligen låta det gå och hade de verkligen varit så oförsiktiga? Detta är samma personer som slängde ut och portade den högt respekterade MMA-journalisten Ariel Helwani från en gala för att han rapporterade en match innan de hunnit annonserat den.

Hade de verkligen inte åtagit större säkerhets åtgärder? Tveksamt. Såvida de inte ville att folk skulle börja prata om och pusha för matcherna. 

Det känns snarare som en väldigt oärlig och smutsig taktik för att pressa fighters till att acceptera matcher de inte nödvändigtvis vill ta. Det hade inte varit den första gången UFC annonserat en match innan en fighter accepterat den. Detta görs för att pressa en fighter till att acceptera matchen som MMA-världen nu redan talar om. Låt oss inte glömma varje gång White påstått att en fighter ”inte vill fightas” när de i själva verket vill förhandla lön och kontrakt. 

Det är inte heller en hemlighet att Diaz har en enstaka, sista match kvar på sitt kontrakt, att han är missnöjd med organisationen och vill därifrån. Han och UFC har en lång och bråkig historia för att säga det milt. 

Diaz kan möta nästan vemsomhelst och ändå dra en otrolig publik

Vad skulle vara ett större ”fuck you” till Diaz från UFC än att pressa honom till att acceptera en match mot en av de galnaste, starkaste och farligaste fighters i organisationen oberoende av viktklass? Diaz är för övrigt 37 år gammal. 

Visst, om Diaz besegrade Khamzat hade det varit enormt för honom. Men han behöver inte det. Han har gjort sitt. Segrar över fighters som Conor McGregor, Jim Miller och Anthony Pettis lyser på hans matchfacit. Han vann The Ultimate Fighter säsong 3, han utmanade om lättviktstiteln, kom igen nu. Diaz kan möta nästan vemsomhelst och ändå dra en otrolig publik.

Diaz sista match i UFC borde vara mot någon i stil med veteranen Matt Brown, Tim Means kanske, eller varför inte en chans på den forne mästaren Robbie Lawler – som slagit den äldre brodern Nick Diaz? Det är mer rättvist. 

Diaz legat behöver inte en seger över Khamzat. Matchen är lika oväsentlig som det otippade mötet med topprankade Leon Ewdards. Det gjorde inte något för någon av de. Diaz är inte rankad i någon viktklass, varför ska han möta en topp tre-rankad fighter på väg mot titelchans?!

Tänk om Khamzat blev avslutad av Diaz – Det hade inte alls sett bra ut

Khamzat Chimaev. Foto. Steve Bonhage

Khamzat Chimaev. Foto. Steve Bonhage

För Khamzat är det en match som inte ger mycket mer än tillfällig hajp. Behöver han mer? Han är redan rankad på tredjeplats i UFC:s welterviktsrankning. Rankningsmässigt gynnar det inte succésvensken alls. Det skulle bara innebära en stor risk.

För även om Diaz är 37 år och hans bästa dagar är bakom honom så är han extremt farlig med sin boxning och BJJ. Låt oss inte glömma den överlägset mest ihågkomna sekvensen från Diaz match match mot Edwards: den sista minuten. I en match där Edwards dominerade släppte han garden i bara någon sekund, blev träffad hårt, och lyckades bara precis hålla sig på fötterna länge nog för att klara sig tiden ut. Han var på hal is. 

Tänk om Khamzat blev avslutad av Diaz. Det hade inte alls sett bra ut. Han hade tappat så mycket. Är priset värt risken? Var det värt det för Edwards – vars utlovade titelmatch mot welterviktsmästaren Kamaru Usman fortfarande inte annonserats? Det är svårt att tro det. 

Utöver det så finns det alltid en risk för skador. Tänk om Khamzat knockar Diaz men skadar sitt knä i processen och blir borta i ett år. Allt momentum stoppas och helt plötsligt blir han borta länge. Låt oss inte glömma den förra gången som hälsoproblem stoppade Khamzats framfart. Det stoppade nästan hans karriär när allvarliga konsekvenser från covid påverkade honom. 

Finns det för övrigt många fans som skriker efter denna matchen? Khamzat mot en gammal publikfavorit som vunnit en utav sina fyra senaste matcher? Detta kommer från ett stort Diaz-fan. för övrigt. 

Tänk bara hur populär Khamzat var efter att han besegrade Rhy McKee – som för övrigt gick 0-2 i UFC och nu är tillbaka i Cage Warriors. 

Är det inte avsevärt mer intressant att se Khamzat mot den tvåfaldige titelutmanaren Colby Covington. Varför inte boka Khamzat mot Edwards – som var tänkt tre gånger under 2020-2021. Även lägre rankade men stora namn som Stephen ”Wonderboy” Thompson och Jorge Masvidal är mer intressant. 

Varken Khamzat eller Diaz vinner något avsevärt här. Det känns som UFC:s elakartade sätt att få två flugor med en smäll. Att kasta ut Diaz från organisationen samt att släcka fansens törst för mer Khamzat. Men detta är ingen bra, logisk eller rättvis match.

Khamzat, Diaz och fansen förtjänar bättre. UFC: gör om och gör rätt.

Vill du verkligen se Khamzat Chimaev mot Nate Diaz?

Annons

Fler Nyheter