Connect with us

Exklusivt

Nina Back: ”Har en dröm om att konkurrera uppe i toppen”

Publicerat


Nyheter

Nina Back: ”Har en dröm om att konkurrera uppe i toppen”

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Chris Önnerby

På Battle of Botnia i helgen kunde Gävles Nina Back (1-1) lysa upp vintermörkret med en lysande prestation som dessutom säkrade hennes första seger som proffs!

Back ställdes mot den härdade britten Indy Briar – som besegrade Ellenor Sundqvist sist hon var i Sverige. Det blev dock en kortvarig match då Back snabbt fick ner sin motståndare, öste på med slag och kopplade sedan en rear naked choke som tvingade fram klappet. 

Att äntligen säkra den första segern som proffs var stort, men det var hur hon fick det som ger henne den starkaste stoltheten. 

– Det enkla svaret är väl att det känns bra, berättar Back för Maximum Sports. Men inte enbart för att det var en vinst, utan mest för min prestation inne i buren. Var många delar som satt fint samtidigt som jag tar med mig smådetaljer att jobba vidare på. Sen är det självklart alltid extra kul att få ett avslut.

Back gjorde sin proffsdebut på Fight Club Rush (FCR) 17  i Uppsala i höstas. Det är ännu inte säkert var Back tävlar härnäst men hon uppskattar att tävla i professionella organisationer. 

Dock fanns det något speciellt med den norrländska publiken. 

– Båda organisationerna är väldigt proffsiga och välorganiserade, jag har bara bra saker att säga kring arrangemangen. Däremot kändes Norrland mer familjärt trots att Uppsala var närmare hemmaplan.

– Det är riktigt imponerande hur fort Battle of Botnia har etablerat sig igen efter återstarten. Likaså väldigt kul att de verkar satsa hårt på att promota kvinnliga fighters.

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

Siktar mot eliten

Under sin karriär har Backs väg korsats med sin rival Josefine Modig flera gånger. Det var just Modig som Back mötte i sin proffsdebut på FCR 17. Modig vann via submission i den första ronden. 

De har dock även mötts i A-klass-MMA och grappling, men Back bromsar tankarna om en potentiell returmatch inom en nära framtid. 

– Inte direkt, jag vill hellre gå vidare och blicka framåt i min karriär. Vi båda är jämnt matchade och har nu mötts flertalet gånger i både MMA och BJJ/SW med vinster åt vardera håll. Jossan har haft ett imponerande tävlingsår och jag ser fram emot att vi båda får fortsätta visa upp oss internationellt och bygga karriärer på varsitt håll.

I veckan blev Back den senaste att skriva på för managementbolaget Viracci Sports Management, grundat av Käftsmällspoddens Andres Viracca

Med den enorma backningen som den signeringen medför ser Back sig uppfylla sina drömmar om att nå toppen av MMA-berget. 

– Jag är väldigt förväntansfull och tacksam för att få inleda ett samarbete med VSM.

– På både kort och lång sikt tror jag detta samarbete kommer hjälpa mig att kunna ta karriären till nästa nivå. Jag har en dröm om att en dag kunna leva på sporten och ta mig hela vägen till någon av de främsta internationella organisationerna för att konkurrera uppe i toppen. Med rätt personer runtomkring mig kommer jag kunna förvandla drömmar till verklighet.

– Jag har kommit en god bit på vägen och belyser allt som oftast hur viktigt mitt team är för mig. Att ha bra personer med rätt sorts intresse i mig och min karriär är A och O. Något jag upplever och tror att Viracci Sports Manegement kommer kunna bidra till.

Back har många meriter inom kampsport, bland annat fem silvermedaljer i IMMAF – mästerskapen i A-klass-MMA. 

Under sin tid som A-klassfighter hade Back nått otroliga höjder och åstadkommit oerhört mycket.

Det råder inget tvivel om att hon har alla de rätta förutsättningarna för att briljera som proffs och uppnå sina mål.

Läs mer

Vem vill du se Nina Back mot härnäst? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Fler Nyheter