Connect with us

Exklusivt

10 veteraner och gamla godingar som fortfarande tävlar i UFC!

Publicerat


Nyheter

10 veteraner och gamla godingar som fortfarande tävlar i UFC!

Publicerat 10 oktober, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

UFC:s unga talanger är framtiden, men nutiden skapades av alla ärrade pionjärer som banade vägen! Just därför tar vi på Maximum Sports en titt på 10 älskade veteraner som förvisso är uppe i ålder, men som fortfarande fightas i UFC!

Det kan vara så att några fighters på listan inväntar deras sista match, men de är fortfarande aktiva UFC-fighters trots det! 

Läs mer

”Killer” Cub Swanson (28-12, 18-11 i UFC)

 • Ålder: 38
 • Proffsdebut: 25/04/2004
 • Matchbonusar i UFC: 9

Vi inleder med den som inspirerade listan: den amerikanske fjäderviktaren Cub Swanson (som dessutom har svensk härkomst)!

Sedan WEC-dagarna har Swansons publikvänliga och boxningsbaserade stil fått igång publiken. Nu, 38 år gammal, fortsätter Swanson att få fansen att jubla när han än idag vinner på våldsamt vis!

I snart 20 år har Swanson mött många av de bästa fjäderviktarna i världen, såsom Jose Aldo, Chad Mendes, Frankie Edgar och Max Holloway. Han har dessutom vinster över toppnamn som Charles Oliveira, Dustin Poirier och Jeremy Stephens. Swanson har dessutom rekordet för flest matchbonusar i UFC:s fjäderviktsdivision. Han är dessutom med i UFC:s Hall of Fame för sin fantastiska match mot Doo Ho Choi. 

Swanson möter Jonathan Martinez i helgens UFC-gala och det finns en stor risk att matchen blir galans bästa. 

Andrei ”The Pitbull” Arlovski (34-20, 23-14 i UFC)

 • Ålder: 43 
 • Proffsdebut: 09/04/1999
 • Matchbonusar i UFC: 3

Hur pass mycket veteran är Andrei Arlovski? Han gjorde sin proffsdebut 1999. Långt innan smartphones och Netflix ens existerade. Vi använde fortfarande VHS-band. Han hade redan hunnit gå sin första vända i UFC innan Daniel Cormier ens debuterade i MMA.

Arlovski var också en av UFC:s första stjärnor, men ett unikt utseende och många storslagna vinster över fighters som Tim Sylvia (som var stor under sin tid), Travis Browne, Frank Mir, Roy Nelson, Ben Rothwell och flera (alla förvisso inte i UFC). I ett alternativt universum blev dessutom Arlovski den första att besegra Fedor Emelinaneko, eftersom han såg ut att vara på väg att skrälla i deras möte i Affliction. 

Nu är Arlovskis glansdagar långt bakom honom men han sitter i dagsläget på en fyra (!) matcher lång vinstsvit och har segrar i sex utav sina sju senaste matcher! Han har accepterat en slags inofficiell plats som grindvakt till tungviktsdivisionens övre skikt… något som passar honom utmärkt! De som tar sig förbi ”Pitbull” är någon värd att notera (de senaste som slagit vitryssen är Tom Aspinall och och Jair Rozenstruik). 

Arlovski har spenderat mest tid i oktagonen av någon tungviktare någonsin (6:09:51), flest matcher (38) och vinster (23) i UFC:s tungviktsdivision. Han är väl värd din respekt. 

Tony ”El Cucuy” Ferguson (25-8 MMA, 15-6 i UFC)

 • Ålder: 38
 • Proffsdebut: 12/04/2008
 • Matchbonusar i UFC: 11

Av alla veteraner på denna listan så kan Tony Ferguson mycket väl vara den som flest fans vill se gå i pension. Han har fallit tungt, blytungt helt enkelt. Han gick från att vara en av de mest fruktade fighters i UFC med den mest imponerande vinstsviten i organisationen… till en fem matcher lång förlustsvit där han knappt ens vunnit en rond. 

Man kan dock inte, nej, man får helt enkelt inte glömma när ”El Cucuy” styrde lättviktsdivisionen! Han radade upp vinster över fighters som Edson Barboza, Donald ”Cowboy” Cerrone, Anthony Pettis och Kevin Lee, med flera. Inte bara det men hans motståndare såg ut som den sista överlevande som knappt klarade sig ur en Fredag den 13:e-film. 

Borde Ferguson gå i pension? Förmodligen. Det verkar dock som han vill fortsätta tävla. Han är inte mindre älskad för det. 

Clay ”The Carpenter” Guida (37-22, 18-14 i UFC) 

 • Ålder: 40
 • Proffsdebut: 26/07/2003
 • Matchbonusar i UFC: 10

Här har vi en riktig gammal goding, killen som studsar runt som en långhårig tecknad karaktär: Clay Guida!

”The Carpenter” är en veteran av rang, han kom in i UFC med över 20 matcher redan gångna och har mött… de flesta i lättvikt! Nate Diaz, Benson Henderson, Anthony Pettis, Kenny Florian, Diego Sanchez och så vidare. Han hade dessutom flera bra matcher i Strikeforce långt innan han debuterade i UFC och Guida arbetar helt enkelt flitigt och underhållande. 

Guidas match mot Sanchez är en klassiker, invald i UFC:s Hall of Fame men hans krig mot Roger Huerta får inte heller glömmas! Vi får dock gärna glömma hans usla match mot Gray Maynard. Vi pratar inte om det. 

Härnäst kommer Guida möta Scott Holtzman i december och vi önskar honom lycka till! 

Rafael dos Anjos (32-14, 20-12 i UFC)

 • Ålder: 37
 • Proffsdebut: 25/07/2004
 • Matchbonusar i UFC: 6

Det är mycket möjligt att Rafael dos Anjos har det mest imponerande matchfacitet i UFC. Han möter bara tuffa jäklar, framtida mästare och se som går vidare till att utmana om titeln. 

Han har slagit Donald ”Cowboy” Cerrone (två gånger), Anthony Pettis, Benson Henderson och Kevin Lee med flera. Dessutom har han vinster i två utav sina tre senaste, är före detta lättviktsmästare i UFC och har hela 20 vinster i organisationen. Det där är inte lätt med tanke på vilka han möter. 

Dos Anjos kommer att ställas mot Bryan Barberena den tredje december i vad som blir en återkomst till weltervikt. 

Frankie ”The Answer” Edgar (24-10-1, 18-10-1 i UFC)

 • Ålder: 40
 • Proffsdebut: 10/07/2005
 • Matchbonusar i UFC: 11

Hur kan man ogilla MMA:s livs levande version av Rocky Balboa; Frankie Edgar? Svar: det går inte! 

Han var en respekterad fighter och dessutom respekterad UFC-mästare vid sina två vinster över legendaren BJ Penn. Det var dock hans trilogi med rivalen Gray Maynard som var början på Edgars egna legendstatus. På något bisarrt sätt lyckades Edgar återhämta sig från tuffa stunder mot Maynard och avslutade trilogin via TKO – precis som i en film!

Edgar har mött många av de bästa i tre olika divisioner, med minnesvärda krig mot Benson Henderson, Jose Aldo och Max Holloway. Dessutom har han slagit fighters som Urijah Faber, ovannämnda Cub Swanson, Yair Rodriguez och Chad Mendes. Han har dessutom tillsammans med Nate Diaz rekordet för flest antal ”Fight of the Night”-bonusar och har spenderat sammanlagt 7:55:09, nästan åtta timmar, i oktagonen (Det är också ett rekord, för övrigt)!

Nästa månad på UFC 281 i New York kommer Edgar att gå sin sista match i UFC mot Chris Gutierrez men ”The Answers” insatser i oktagonen blir aldrig gamla!

Jim ”A-10” Miller (35-16, 24-15 i UFC)

 • Ålder: 39
 • Proffsdebut: 19/11/2005
 • Matchbonusar i UFC: 13

Vad sägs om denna statistiken: flest matcher i UFC, flest vinster i UFC, näst mest submissionvinster i UFC och flest segrar i UFC:s lättviktsdivision – inte illa, eller hur? Jim Miller kan stoltsera med de bragderna och utöver det så har han… tre raka vinster i UFC?! 

Miller åldras som ett fint vin. Han fortsätter vinna och även om han kanske inte tillhör eliten i någon viktklass så har han besegrat Charles Oliveira, Melvin Guillard, Thiago Alves och Joe Lauzon (två gånger).

Miller är en hård arbetare som knegar till sig vinster, tar tuffa matcher och han kan mycket väl slå fler rekord innan hans karriär är över. 

Matt ”The Immortal” Brown (23-19, 16-13 i UFC)

 • Ålder: 41
 • Proffsdebut: 08/10/2005
 • Matchbonusar i UFC: 8

I tidigare intervjuer i år har Matt Brown sagt att han planerar att fortsätta fightas ”tills hjulen faller av”. Det låter precis som något han hade sagt. 

Med flest knockouter i UFC:s welterviktsdivision och delad andraplats vad gäller flest knockoutvinster i UFC:s historia så är det uppenbart vad han gillar att göra i oktagonen. Han friar till publiken och delar ut knockoutslag som om de vore godis på Halloween. 

Han har många brutala knockouter att stoltsera med och du får absolut inte missa hans minnesvärda krig mot Erick Silva, Jordan Mein och Robbie Lawler. Tro det eller ej men Lawler satte stopp för en lång vinstsvit Brown hade som hade kunnat leda till titelchans. 

Från att ha varit kliniskt död på grund av en drogöverdos till att bjuda på sjuka knockouter – ”The Immortal” är väldigt passande för Browns prestationer är odödliga. 

Mauricio ”Shogun” Rua (27-12-1, 11-10-1 i UFC) 

 • Ålder: 40
 • Proffsdebut: 08/11/2002
 • Matchbonusar i UFC: 8

En av de mest meriterade på denna listan, med både en UFC-titel och och Pride Grand Prix vunnen, mina damer och herrar: Mauricio ”Shogun” Rua!

Kom han till UFC något försent? Ja. Har hans bästa prestationer varit i UFC? Nej. ”Shogun” är dock en livs levande legendar som kommer att gå sin sista match mot ukrainaren Ihor Poteiria i januari. Det är ett bra beslut, med tanke på hur hans senaste matcher gått. Han har dock ett matchfacit på 5-4-1 i sina nio senaste vilket inte är…horribelt. 

När ”Shogun” var som bäst var han dock förmodligen den bästa lätt tungviktaren på planeten. Han brutaliserade fighters som Quinton ”Rampage” Jackson (två gånger), Alistair Overeem (två gånger) och Ricardo Arona i Pride. I UFC slog han bland andra Chuck Liddell, Lyoto Machida och Forrest Griffin. Det går heller inte att glömma det legendariska, blodiga femronderskriget med Dan Henderson

Dagens ungdomar kanske inte minns Rua på det bästa sättet, men vi inbitna fans kommer aldrig sluta hylla ”Shogun”.

”Ruthless” Robbie Lawler (29-16, 14-10 i UFC)

 • Ålder: 40
 • Proffsdebut: 07/04/2001
 • Matchbonusar i UFC: 6

Att Robbie Lawler lyckades vinna UFC:s welterviktstitel när han återvände till UFC var som slutet i en Hollywoodfilm. Han har länge varit en av UFC:s mest våldsamma fighters, vilket är en utmärkelse av rang med tanke på att han tävlar i en brutal sport. 

Många anser Lawlers match mot Rory MacDonald som en av de bästa MMA-matcherna genom tiderna – kanske även den bästa. Lawlers femronderskrig mot Carlos Condit är konstigt nog ofta bortglömd, men även det är en episk match. 

Även om Lawler ses som en publikfavorit som är mer underhållande än bra, så hade han två titelförsvar i UFC vilket är mer än vad som kan sägas för många på denna listan. Vinster över Matt Brown, Donald ”Cowboy” Cerrone, Nick Diaz och Jake Ellenberger hänger i granen, och Lawler hänger evigt kvar i våra hjärtan och minnen. 

Bonus: Bobby ”King” Green (29-13-1, 10-8-1 i UFC) 

 • Ålder: 36
 • Proffsdebut: 19/08/2008
 • Matchbonusar i UFC: 5

Nu är kanske Bobby Green den som är ”minst veteran” på listan, men vad gäller hur länge han tävlat, vilka han mött och vad han ger fansen varje gång – så är han väl värd en plats!

Med vinster över fighters som Al Iaquinta, Clay Guida, Josh Thompson och Pat Healy samt matcher mot Dustin Poirier, Islam Makhachev och Edson Barboza så har Green gjort sig förtjänt till titeln ”veteran”. Dessutom så har han tävlat längre än Tony Ferguson… varför inte sätta de mot varandra? 

Vilka av dessa 10 veteraner i UFC är din favorit? 

ANNONS

Fler Nyheter