Connect with us

Exklusivt

Fem fighters som skulle mött Alexander Gustafsson – men aldrig gjorde det

Publicerat


Nyheter

Fem fighters som skulle mött Alexander Gustafsson – men aldrig gjorde det

Publicerat 13 oktober, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Det finns många fighters som skulle ha mött svenske  Alexander ”The Mauler” Gustafsson under hans tretton år i UFC – är är fem av de mest noterbara. 

I veckan blev det klart att Gustafsson bokats för återkomst mot veteranen och forne titelutmanaren Ovince Saint Preux. Det blir svenskens nittonde (!) match i UFC vilket är en bragd i sig.

Det finns flera stora prestationer att diskutera och hylla vad gäller ”The Maulers” fantastiska karriär (det där kommer också). Många fans har dock glömt eller visste inte ens om några av de största matcherna… som aldrig blev av!

Läs mer

Lista: Fem fighters som var på väg att möta Alexander Gustafsson

5 Antonio ”Lil Nog” Rogerio Nogueira 

Alexander Gustafsson vs Antonio ”Lil Nog” Rogerio Nogueira är grunden till ”matchen som aldrig blev av” när man ser till ”The Maulers” karriär. 

De skulle först ha mötts i huvudmatchen på UFC on Fuel TV 2 (den första UFC-galan i Sverige). ”Lil Nog” tvingades dra sig ur på grund av en skada. Gustafsson mötte och besegrade Thiago Silva istället, och gick vidare till att utmana om UFC-titeln i klassikern på UFC 165. 

Därefter var UFC London bokat för mars 2014… men återigen tvingades brasilianaren att hoppa av på grund av skada. Han ersattes av Jimi Manuwa – som Gustafsson knockade i den andra ronden. 

Herrarna bokades sedan för ett möte för den tredje gången, det här gången i Brasilien i november 2016! Den här gången var det dock Gustafsson som skadade sig. Han ersattes av Ryan Bader – som knockade brasilianaren. 

MMA-gudarna ville väl helt enkelt inte se matchen? 

4: Volkan Oezdemir

När Gustafsson bokades för att välkomna en före detta mellanviktsmästare till lätt tungvikt (den kommer längre ner) var det en utmärkt match! Det som nästan blev av var dock också väldigt spännande!

Sommaren 2018 hade den schweiziske knockoutartisten Volkan Oezdemir nyligen förlorat i sitt försöka att ta hem UFC-titeln. Han var fortfarande en het striker med dynamit i nävarna. Gustafsson hade senast bjudit på MMA-konstverket som var krossen mot Glover Teixeira och var på väg mot en ny titelchans. 

Gustafsson mot Oezdemir var ett möte mellan två europeiska strikers som hade kunnat kandidera för ”Fight of the Year”! Stilmässigt doftade matchningen ”klassiker”.

Dessvärre blev det inte av när bägge skadade sig. Numera tränar de tillsammans. Allt kan verkligen hända i MMA!

LÄS OCKSÅ: 10 veteraner och gamla godingar som fortfarande tävlar i UFC!

3: Rashad Evans

Vi minns väl antiklimaxen som skedde på Tele2 Arena i januari 2015? Hela MMA-Sverige satt uppe mitt i natten… bara för att se vår svenske hjälte bli knockad av besten Anthony Johnson. Tänk om det, istället för knockoutmonstret Johnson, var den forne mästaren Rashad Evans som stod i motståndarhörnan? Det var nämligen planen inledningsvis. 

Evans hade vid det tillfället två raka vinster men var knappast den toppfightern han hade varit innan. Faktumet är att han efter 2015 aldrig mer vann en UFC-match. Han blev även brutalt knockad av Glover Teixeira och Anthony Smith de följande åren.

I ett parallellt universum briljerade Gustafsson på Tele2 Arena genom att knocka en före detta UFC-mästare. Vem vet var den medvinden hade fört honom. Till en titelvinst i UFC? Kanske, kanske inte, oavsett så är det en intressant match vi tyvärr aldrig fick se. 

2: Gegard Mousasi

Visst, mötet med ”Lil Nog” var den första (kända) matchen som inte blev av för Gustafsson – huvudmatchen mot Gegard Mousasi var dock den största (vid det tillfället). 

I april 2013 var UFC redo för att återvända till Stockholm och de ville återigen sätta Gustafsson i huvudmatchen – mot den forne Strikeforcemsätaren Mouasi! Än idag anses Mousasi vara en av de bästa som aldrig vunnit en UFC-titel (vilket Gustafsson givetvis också är). En drabbning mellan de två under 2013 hade varit episk och oerhört intressant rent stilmässigt. 

Som vi alla vet nu så fick dock Gustafsson ett sår, godkändes inte för tävling av SMMAF, och ersattes av lagkamraten Ilir Latifi. Hade Latifi tagit sig till UFC även utan denna möjligheten? Självklart! Gustafsson vs Mousasi under 2013 är dock en matchning som är alldeles för intressant att inte dagdrömma om. 

1: Luke Rockhold

Med all respekt till Gustafssons senast motståndare så hade den forne mellanviktsmästaren Luke Rockhold varit perfekt motståndare för ”The Mauler” att möta under 2018. Särskilt med facit i hand. 

Rockholds experiment i lätt tungvikt slutade i brutal knockoutförlust signerad Jan Blachowicz. Han vann aldrig någon match efter 2018. Det finns god anledning att tro att Gustafsson också hade slagit Rockhold då hans långa räckvidd troligtvis hade gett den forne mästaren problem. 

En knockout över Rockhold hade gjort under för svenskens karriär och hade kunnat skicka ”The Mauler” i en helt annan riktning. Dessvärre spökade Rockholds benskada och matchen blev aldrig av.

Det är nog ”the one that got away” gällande matcher som försvann. 

Att spekulera kring alternativa verkligheter och historier är alltid rolig men i slutändan är det verkligheten som spelar störst roll. I verkligheten är Gustafsson en svensk legendar och hjälte oavsett. 

ANNONS

Fler Nyheter