Connect with us

Exklusivt

McGregor vs Lobov & fem lagkamrater som blev bittra rivaler

Publicerat


Nyheter

McGregor vs Lobov & fem lagkamrater som blev bittra rivaler

Publicerat 30 november, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Alla kan inte förbli vänner, men det är inte sällan som lagkamrater inom MMA förvandlas till bittra rivaler. Det kan givetvis bero på den höga konkurrensen som finns inom viktklasser samt faktumet att de flesta har samma mål: UFC-titeln. 

Senast så har superstjärnan Conor McGregor och hans lagkamrat Artem Lobov gått från nära vänner till att vilja lösa deras problem med knytnävslag i buren. Trots faktumet att Lobov fick nästan alla de chanser han fick i TUF och UFC på grund av McGregor, så räckte det inte. Lobov menar på att han också borde fått en andel av försäljningen av McGregors whiskey.

McGregor är världens största MMA-stjärna medan Lobov knappt är en meme längre. Det är extremt otroligt att de skulle mötas i en ordentlig MMA-match eftersom det enbart hade gett Lobov mer uppmärksamhet än McGregor troligtvis tycker att hans forne lagkamrat förtjänar. 

Det finns dock gott om andra exempel på fighters som gick från att vara lagkamrater till bittra rivaler, se listan nere! 

Läs mer

5: Chuck Liddell vs Tito Ortiz 

Vi kan lika gärna börja med det första, stora exemplet på när vänner inom MMA blir motståndare. 

Under sent 90-tal var Chuck Liddell och Tito Ortiz två av de största UFC-stjärnorna. Liddell var mer tystlåten och mystisk medan Ortiz var… den totala motsatsen. Ortiz styrde i lätt tungviktsdivisionen medan Liddell snabbt steg i viktklassen. 

Herrarna hade tränat med och hjälpt varandra vid ett flertal tillfällen. Liddell höll på att förbereda Ortiz för ett möte med Vitor Belfort på UFC 33, men matchen ställdes in. Därefter tog de distans och sågs inte tillsammans längre. Ett möte var oundvikligt. De var helt enkelt på en kollisionskurs vare sig de ville vara det eller inte. De var de två hetaste lätt tungviktarna i UFC och det var bara en tidsfråga innan de skulle mötas. 

Deras rivalitet skapade stor uppmärksamhet och deras två möten i UFC var bland de största i sin tid. Liddell vann båda matcherna via TKO och tog över tronen från Ortiz. 

OK, visst, de möttes en tredje gång (i en match ingen ville se) när Liddell var nästan 50 år gammal. Det är inget värt att tala om, sällan har man velat duscha så snabbt efter en match som Liddell vs Ortiz 3. 

4: Francis Ngannou vs Ciryl Gane 

Omständigheterna kring hur vänskapen mellan Francis Ngannou och Ciryl Gane raserade kan diskuteras. 

Främst var det så att Ngannou och coachen Fernand Lopez splittrades efter flera dispyter mellan de. Lopez anammade snabbt Gane some nästa stora fighter från Frankrike medan Ngannou mer eller mindre lämnade Frankrike och sitt team helt i backspegeln. 

Egentligen är Gane otroligt sympatisk och har ett skratt som sprider glädje som enbart tomtens närvaro kan. Han är inte typen att hamna i rivaliteter men det var som att han föddes in i en fejd han inte kunde bestämma över. De började som vänskapliga sparringpartners men blev sedan framtida motståndare. 

Rivaliteten mellan deras team blev dock en enorm dragkraft och fansen längtade efter deras möte på UFC 270. Matchen var jämn och avgjordes i stort sett i en enda grapplingsekvens i den femte ronden. Ngannou segrade via domslut i en oerhört jämn match. 

Mötet på UFC 270 är troligtvis inte den sista gången dessa bjässar möts. 

3: Jon Jones vs Rashad Evans 

För något yngre MMA fans kan Jon Jones mot Rashad Evans vara det första stora exemplet på när vänner blev ovänner i UFC. 

Under en längre tid hade Evans varit en av de största profilerna på stjärngymmet Jackson Winke MMA Academy. Sedan anslöt Jones sig till gymmet och började snabbt stiga i rankningen. Han blev snabbt mer populär än Evans och Jones påstods ha fått mer tid från tränarna på gymmet också. 

När Evans tvingades dra sig ur en planerad titelmatch mot Mauricio ”Shogun” Rua blev Jones istället erbjuden den chansen. Det var droppen för Evans, som kände sig övergiven, förbisedd, och han lämnade sedan sitt team.

De möttes på UFC 145 och matchen blev ett förkroppsligande av Jones dominans i lätt tungvikt. Evans var steget efter i nästan varenda avseende och han fick helt enkelt erkänna sig besegrad av en bättre fighter. 

TJ Dillashaw vs Cody Garbrandt

Jösses vad infekterat detta blev. Det fanns en tid när Team Alpha Male mer eller mindre styrde över de lättare divisionerna i UFC. 

TJ Dillashaw var den forne mästaren som hade förlorat sin bantamviktstitel i en jämn match mot Dominick Cruz – som var rival till hela teamet. Dillashaw var på väg tillbaka mot en ny titelchans. Samtidigt började en ung, obesegrad talang vid namn Cody Garbrandt stiga i rankningen. 

Medan Garbrandt vann titeln mot Cruz blev det en splittring mellan Team Alpha Male och Dillashaw samt coachen Duane Ludwig. McGregor förutspådde hela grejen i en bisarr blick in i framtiden, men det är en berättelse för en annan gång.

Team Alpha Male såg Dillashaw och Ludwig som förrädare som vänt sig mot teamet. Dilladhaw ansåg att det var bättre att fokusera på mer intim träning med den coachen som gett honom mest utveckling. 

Hur man än vänder och vrider på det så ledde det till två intensiva matcher med en hätsk uppbyggnad. Deras coachande av varsitt lag i TUF ledde dessutom till ett fysiskt bråk – vilket var en av säsongens höjdpunkter. 

Dillashaw vann dock bägge matcher via brutal knockout… men testade positivt för steroider inte så längt efter det. 

Möts de någonsin igen? Hittar Team Alpha Make en ny talang att ställa mot Dillashaw? Det enda som är säkert är att Dillashaw och Garbrandt inte utbyter julkort i år. 

Colby Covington vs Jorge Masvidal

Av alla hätska rivaliteter, bittra uppgörelser och bråk som fortsatte utanför buren så kan detta vara den grövsta. Den ena fightern hamnade till och med i häktet (men inte särskilt länge). 

Numera är historien välkänd. Colby Covington och Jorge Masvidal var mer än lagkamrater, de var goda vänner som bodde tillsammans och som hajpade upp varandra så fort de fick chansen. 

När Covington började anamma skurkpersonligheten som han nu är känd för ändrades saker. Han började vända sig mot sitt egna team och främst av allt: mot Masvidal. 

Det blev väldigt personligt. Covington talade om Masvidals familj, saker gick över gränsen, och deras möte blev den största hatmatchen i modern tid. 

De kolliderade i huvudmatchen på UFC 272 i en drabbning som var… något av en besvikelse. Masvidals insats var onekligen blek och bortsett från en nedslagning i rond fyra var det Covington som styrde i matchen. 

Matchen räckte dock inte. Masvidal sökte upp Covington efter matchen och attackerade honom. Ingen av de har fightats sedan dess, men chansen att de ryker ihop i framtid är fortfarande stor. 

Vilken match mellan lagkamrater som blev rivaler är bäst enligt dig? 

ANNONS

Fler Nyheter