Connect with us

Svensk MMA

Amatörer i Rampljuset – Alexander Håkansson från GBG MAC

Publicerat


Nyheter

Alexander Håkansson – Med landslaget i sikte

Publicerat oktober 18, 2022

By Erik

Vi på Maximum Sports tänkte vi skulle lyfta fram mer av den kommande generationen av fighters.

Allt ifrån rutinerade landslagsmedlemmar som snart kliver över till proffs till namn som ännu inte kommit så långt i sina karriärer och huserar i diverse gympasalar och träningslokaler tävlandes i svenska MMA-ligan.

Alexander Håkansson är av det senare slaget.

Debuten tog 87 sekunder

Nästan varje år i den svenska MMA-ligan dyker det minst upp ett nytt namn som skapar lite sus i tävlingslokalerna. En förmåga som inte många har nån bakgrund på och som direkt kliver in och gör avtryck i sin viktdivision. Alexander Håkansson var en sådan 2021.

Med en kombination av rå gymstyrka och ett kalkylerande lugn kom göteborgaren med sin karatebakgrund in med ett pricksäkert stående och en tung brottning som ingen ännu funnit kryptoniten mot.

Alexander gjorde egentligen sin debut i B-klass hösten 2020 men pga den pandemi, som snart bara är ett vagt minne, blev det bara en match då.

Debuten var ganska kort. 1 minut och 27 sekunder för att vara exakt innan domaren hade sett tillräckligt och bröt då motståndaren fått nog.

Nästan ett år senare under hösten 2021 så var tävlingarna igång igen och Alexander gick inte mindre än fyra matcher på två månader. Alla med vinst som resultat och två av vinsterna kom även dom via domarstopp.

4-0 det året kvalificerade Alexander till B-klass SM i -77,1kg och han sågs även som något av en favorit till SM-guldet även om konkurrensen var stenhård i viktklassen. Favoritskapet höll och på de två SM-dagarna i Skövde tog sig Alexander först igenom Rabouni Mbuta via domslut för att sedan avsluta Kevin Engstrand i finalen. Bägge motståndarna inkasserade därmed då sina karriärers första förluster.

 

Läs mer

 

Siktar mot landslaget

Inför 2022 har Alexander fortsatt träna hårt på sin klubb, GBG Mac, under sin tränare Joakim Engberg tillsammans med bl.a UFC-fightern och förebilden Anton Turkalj samt nykrönta europamästarinnan Nikolija Milosevic.

Målet är i år att bärga SM-guldet, denna gång i A-klass, och därmed knipa en landslagsplats i weltervikt.

Och A-klass äventyret har även det startat på bästa sätt. Debuten gjordes i våras på den norskt arrangerade galan Gorilla FC där vinsten (även om den satt långt inne och var Alexanders tuffaste prövning hittills) mot Fredrik Hoifodt gav honom galans welterviktsbälte.

Den senaste matchen var i starten på denna månad där gick Håkansson sin andra A-klass när Oliver Vorm besegrades via domslut.

Och redan nu till helgen är det dags igen när Stockholm Shoot Challenge går av stapeln. Motståndet denna gång står Firass Kaaki från Djurgården för. Detta i vad som blir Håkanssons hittills mest meriterade motstånd.

Om 26-åringen från Lerum kommer nå hela vägen till landslaget i år är svårt att säga då weltervikt är den mest välfyllda av alla amatörklasser sett till djup och kvalité med regerande mästaren Ratko Tomic på tronen och spännande namn som Ola Jacobsson och Simon Adjei i hasorna.

Klart är dock att Håkansson har för avsikt att vara ett hot och ni borde inte bli överraskade om han när väl SM-helgen är igång står med snörade handskar och slåss för plats på podiumet.

Har Alexander vad som krävs?

Vill du läsa mer om Amatörer i rampljuset. Klicka nedan:

Ola Jacobsson

ANNONS

Fler Nyheter