Connect with us

Svensk MMA

Andreas Ståhl inför titelmatchen: Jag kommer att avsluta honom!

Publicerat


Nyheter

Andreas Ståhl inför titelfighten: Jag ska avsluta honom!

Pezhman Pars

Publicerat december 3, 2022

By Pezhman Pars

Återvänder till Superior Challenge för returmöte!

Den svenske MMA-fightern, med en historia UFC, är tillbaka i Sverige igen för ett returmöte och titelfight mot brassen Paulo Silva när ”Superior Challenge 25” går av stapeln i Annexet, Stockholm den 10:de december. Vi fick tag på ”Real Steal” när han kommit hem efter ett hårt träningspass.

– Jag tränar lite annorlunda nu inför match. Fyspassen ser mer annorlunda ut, det är inte lika tunga vikter när det närmar sig match. Det blir mer intervallträning, mer kampsportsträning där jag ökar sparringronderna. Jag växlar mellan MMA-sparring och brottningssparring.

När det kommer till just sparring så och hur träningsstilarna har utvecklats under hans karriär verkar Ståhl inte förtjust i de äldre metoderna.

Det kanske inte är så bra att köra tuff sparring med tunna handskar, man får tänka lite smart och köra lite perioder och använda tunna handskar ibland. Tidigare var det ”ju tuffare desto bättre” men nu har sporten utvecklats, man har åldrats med sporten också. Jag var tidig inom MMA och då körde vi så med mycket sparring och mycket ronder. Med tiden har sporten utvecklats. Jag har varit väldigt skadedrabbad där jag tror det har göra med hur jag tränade.

Tiden i UFC

Andreas Ståhl kom till UFC 2014 som obesegrad och ställdes mot ingen mindre än Gilbert Burns, idag rankad som femma i UFC:s welterviktsdivision. Fighten gick tiden ut och Burns vann via enhälligt domslut. Hans andra motståndare i UFC blev också ett stort namn, nämligen argentinaren Santiago Ponzinibbio som radade upp ytterligare sex vinster i UFC efter att ha besegrat Ståhl i första ronden. Det är förluster som verkligen åldrats väl, vilket Ståhl är medveten om.

Ibland kan jag blicka tillbaka till den tiden. Jag har mött bra killar som det gått bra för. Burns, Ponzinibio, Damir (Hadzovic) och en PFL-finalist. Jag har vunnit och gått tuffa matcher mot toppskiktet. Jag vet att jag står mig väl i toppen och kan utmana och vinna mot dem.

Ståhl har fightats mest utanför Sveriges gränser, men gillar att vara på hemmaplan nu. Även om han tränar i Luleå så blir fighten i Stockholm 10:e december något att se fram emot.

Det ska bli jävligt kul att fightas i Sverige, det är ju speciellt på hemmaplan för man har vänner och familj som kan stötta en, det blir ett annat driv.

Inför titelfighten

När Ståhl går in i oktagonen i den delade huvudmatchen på ”Superior Challenge 25 ”blir det hans första returmöte i karriären. Han mötte Silva i det senaste eventet Superior Challenge anordnade, sommaren 2022 närmare bestämt. Det mötet slutade med en förlust efter att Ståhl blivit utstrypt i tredje ronden och tvingats klappa. Han ser sig själv som den bättre fightern men hyser samtidigt respekt för sin motståndare:

Jag visste att han har varit med i gamet länge, kört med ”inga regler inga ronder”-galor så det är en tuff kille. Men jag kände ganska snabbt att jag var starkare och kände mig inte hotad på backen trots hans bakgrund i BJJ.

I tredje ronden sa jag att jag ökar tempot, jag känner mig pigg och vill jobba med slagen. Men jag slappnade av för en sekund och han fick in en giljotin så extremt djupt så det var bara att klappa ut. Det var en tuff förlust eftersom jag hade matchen i mina händer.

Inför returmötet så känner sig Ståhl säker och har ett gott självförtroende. Han anser att han var den bättre fightern och hade övertaget på flera discipliner. Nu tränar han mycket på grappling och att försvar sig mot giljotin och olika lås som han vet Silva är duktig på. Men vi ska ändå räkna med att den tidigare brottaren kan ta ner det på mattan. Han är samtidigt medveten om vad som behövs för att vinna bältet, nämligen att hålla fokus och vara vaksam

Jag ser mig som en allround fighter men min största styrka är ju brottningen, det är där jag har min bas och där jag är som bäst men jag kan fortfarande stå upp och byta slag.

För att vinna bältet måste jag hålla fokus hela matchen, undvika lås och vara vaksam. Får jag ett avslut så går jag på det, så avslut kommer jag söka. Får jag inte till det får jag försöka ta hem det på poäng.

Med sina 34 år börjar MMA-karriären närma sig ett slut men det finns fortfarande en fighter Ståhl vill möta, nämligen finnen Juho Valamaa. Annars känner han att han är på rätt plats på rätt tid i karriären och att det format som ”Superior Challenge” erbjuder passar honom väl.

MMA har varit så stor del av mitt liv, jag började med brottning när jag var sex år och det är något jag tränat väldigt mycket. Nu vill jag hjälpa andra som tränare och coach.  Skulle jag lägga av med min satsning skulle jag få mer tid att hjälpa andra.

”Superior Challenge 25” går att se live på TV6 och ViaPlay lördag 10 december med start 19:00. Du kan också besöka galan, biljetter hittar du här.

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter