Connect with us

Svensk MMA

Rahmads Stromanis får hårt straff efter medverkan i påskupploppen

Publicerat


Nyheter

Rahmads Stromanis får hårt straff efter medverkan i påskupploppen

Publicerat 4 november, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Förra månaden blev det klart att en svensk fighter häktats för en pådrivande roll i de kaotiska påskupploppen i Örebro. Nu har domen fallit och fightern i fråga var Örebro Fight Gyms Rahmads Stromanis (3-1) som nu kommer få sex år i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt försök till våld mot tjänsteman. Kimura.se var först med att rapportera om ärendet. 

Händelsen i fråga var i samband med att den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan planerade att bränna koraner i Örebro. Till slut dök Paludan aldrig upp men ett flertal motdemonstranter hade samlats och upplopp sattes igång trots danskens frånvaro. 

Stromanis gav via sin advokat följande uttalande i rättegången:

– Rahmads Stromanis har medgett att han varit på platsen och att han kastat sten och punkterat däck på polisfordon. Men sten har inte träffat och han har heller inte haft för avsikt att sten ska träffa någon eller något. Polisfordonen var redan övergivna när han punkterade däcken men han medger ansvar för skadegörelse avseende punkterade däck. Han förnekar att han skulle haft en pådrivande roll och att han skulle ha hotat eller slagit polis eller att han skulle ha agerat tillsammans och i samförstånd med andra. Han bestrider därför ansvar för brott enligt åtalet.

Läs mer

Kan bli frisläppt tidigare vid gott uppförande

Hittills är det oklart om huruvida Stromanis kommer att överklaga domen eller inte. Åklagaren har dock haft gott om material som påvisar att Stromanis haft med sig en egengjord påk, kastat sten mot polis och saboterat polisbilar.

Tingsrätten anser dock att Stromanis ska ha haft en pådrivande roll i kravallerna och att han slagit mot en polis med den hemmagjorda påken. 

– Rahmads Stromanis har medgett att han varit i parken och därtill medgett delar av åklagarens påstående och även att han burit med sig en påk. Av filmmaterialet framgår att Rahmads Stromanis varit beväpnad med det som framstår som en egenhändigt utformad påk och att han han haft denna i ena handen under hela händelseförloppet. Av filmmaterialet framgår även att Rahmads Stromanis använt sig av påken och slagit mot den polis som utsatts för en hoppspark av annan person. Det framgår även att slag med påken träffat polismannen.

– Av materialet framgår även att Rahmads Stromanis vid flera tillfällen plockat upp stenar som han sedan kastat och han ses även vid något tillfälle ta av sig solglasögonen som för att se vad han plockat. Av utredningen framgår att han kommunicerat med andra inför händelserna i parken och på detta sätt förberett sig inför sammankomsten i parken. Därutöver har han utrustat sig med tillhygge i form av påken. Han har därmed både använt tillhygge mot polisen och angripit polis och fordon med stenkastning. Av åklagarens bevisning där det framgår att han kommunicerat med andra inför att han kommit till parken framgår även att gett uttryck för en vilja att gå till angrepp mot polisen. Av filmmaterialet
framgår även att Rahmads Stromanis vid upprepade tillfällen forcerat polisens kravallstaket vilket medfört att folkmassan kunnat röra sig förbi avspärrningen[…]

– […] Rahmad Stromanis har befunnit sig och förflyttat sig tillsammans med folkmassan och samspelat med andra. Det framgår vidare av filmmaterialet att han agerat uppviglande och pådrivande med gester och rörelser som drivit på folkmassan. Tingsrätten har noterat att Rahmad Stromanis varit leende och närmast framstått som road av och under händelseförloppet i parken.[…]

Det sex år långa fängelsestraffet faller in i linje med andra domar relaterade till påskupploppen. Det framkommer dock att Stromanis kan släppas redan december 2025 vid gott uppförande. 

Detta förkastliga beteende kan dessvärre mycket väl avsluta en MMA-karriär som såg ut att vara ljus. Alla Stromanis segrar hade skett via knockout och hans enda förlust var via ett jämnt domslut mot David Jacobsson i huvudmatchen på FCR 11. 

Är Rahmads Stromanis MMA-karriär över? 

ANNONS

Fler Nyheter