Connect with us

UFC

Är Oliveira vs Makhachev UFC:s bästa gala i Abu Dhabi nånsin?

Publicerat

 

Nyheter

Lista: Är någon av dessa galor i Abu Dhabi bättre än UFC 280?

Pezhman Pars

Publicerat oktober 21, 2022

By Pezhman Pars

Är lördagens huvudkort UFC:s bästa i Abu Dhabi någonsin?

Lördagens UFC-gala i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten blir organisationens 16:e i det arabiska emiratet utanför Persiska viken. UFC har haft täta samarbeten med Abu Dhabi och under covidtiden så skapade de en egen liten fightingbubbla i staden under namnet ”Fight Island”. Kontrollerna var rigorösa för att inte släppa in någon som hade positivt covidtest och på så sätt garantera fajter när nästan hela världens sportevenemang var på paus. Det var bland annat på Fight Island vi såg Khamzat Chimaevs resa i UFC ta fart.

Men frågan är om det finns något huvudkort som har varit bättre än UFC 280: Oliveira vs Makhachev? Här kommer åtminstone en lista på fyra galor som har bjudit på bra matchade huvudfighter som utspelats i Abu Dhabi.

30 oktober 2021: UFC 267: Glover Teixeira vs Jan Blachowicz

För nästan exakt ett år sedan såg vi UFC bjuda på 2 titelfighter varav en var en interimtitel samt Khamzat Chimaevs mangling av kinesen Li Jingliang.

Glover Teixeira vs Jan Blachowicz
Petr Yan vs Cory Sandhagen
Islam Makhachev vs Dan Hooker
Alexaner Volkov vs Marcin Tybura
Khamzat Chimaev vs Li Jingliang
Magomed Ankalaev vs Volkan Özdemir

Det många minns från galan är så klart hur Khamzat retfullt enkelt plockade upp Jingliang, promenerade med honom till UFC-bossen Dana White och började prata med honom, samtidigt som han kort därefter ströp ut kinesen. Ännu en fight där den obesegrade svensken vann en fight utan att få ett enda slag emot sig. Annars var det många som förvånades hur enkelt Teixeira vann över polacken Jan Blachowicz genom att strypa ut honom redan efter tre minuter i andra ronden, och därmed bli den äldsta mästaren i UFC med sina 42 år. Interimtiteln i bantamvikt mellan Petr Yan och Cory Sandhagen blev en tydlig vinst för den disciplinerade ryssen som vann via ett enhälligt domslut.

24 januari 2021: UFC 257: Poirier vs McGregor 2

Dustin Poirier vs Conor McGregor
Michael Chandler vs Dan Hooker
Joanne Calderwood vs Jessica Eye
Makhmud Muradov vs Andrew Sanches
Marina Rodrigues vs Amanda Ribas

Det här var galan som välkomnade Michael Chandler till organisationen efter att ha lämnat Bellator. Hans snabba avslut mot då hajpade Dan Hooker gav honom sedermera en titelfajt mot aktuella Charles Oliveira. Men givetvis var det sportens egna fixstjärna Conor McGregor som var i fokus på denna gala. De övriga matcherna på huvudkortet innehöll inga stora namn eller spännande matchningar direkt. Galan avslutades via TKO i andra ronden när Dustin Poirier nävar mot McGregor vid buren var för mycket för irländaren att hantera och han till slut föll mot kanvasen utan möjlighet att kunna försvara sig själv. Det är inte första gången en gala med Conor McGregor har ett ganska svagt huvudkort men det kan bero på att han ensam lyckas sälja tillräckligt många PPV’s för UFC och de därmed inte känner sig nödgade att fylla ut kortet med fler starka namn som också säljer.

24 oktober 2020: UFC 254: Nurmagomedov vs Gathje

Khabib Nurmagomedov vs Justin Gathje
Robert Whittaker vs Jared Cannonier
Alexander Volkov vs Walt Harris
Phil Hawes vs Jacob Malkoun
Lauren Murphy vs Liliya Shakirova
Magomed Ankalaev vs Ian Cutelaba

Khabib Nurmagomedov gjorde det han brukar göra, nämligen få det att se väldigt enkelt ut när han brottar ner sin motståndare och förr eller senare hittar ett sätt att strypa ut honom. Det är inte för inte som han är obesegrad och har 29 vinster i ryggen. Vad vi inte visste innan fighten var att detta skulle komma att bli hans sista fajt någonsin. Efter hans faders bortgång, som han stod väldigt nära, så hade han lovat sin mor att detta skulle hans bli hans sista fight, ett löfte han har hållit än idag. Den delade huvudfighten mellan Robert Whittaker och Jared Cannonier visade oss också hur duktig Whittaker är och att han är den som har varit närmast att vinna över Israel Adesanya i mellvikten. Annars var de övriga fajterna förvisso underhållande med tidiga avslut men inte så mycket mer än det.

Bonus: Ian Cutelaba försökte fejka att han blivit skakad av en spark från Ankalaev, men han skådespelade för bra så domaren fick bryta matchen då han ansåg Cutelaba för skadad. De möttes senare en gång till där Ankalaev tog en tydlig vinst via knock out i första ronden.

12 juli 2020: UFC 251: Usman vs Masvidal

Kamaru Usman vs Jorge Masvidal
Alexander Volkanovski vs Max Holloway
Petr Yan vs Jose Aldo
Rose Namajunas vs Jessica Andrade
Amanda Ribas vs Paige VanZant

Det här var UFC:s första evenemang på ”Fight Island”, närmare bestämt Yas Island i Abu Dhabi där man hade skapat en mindre stad med alla nödvändiga förutsättningar att säkerställa samtliga inblandades säkerhet under den tuffa Covid-perioden nära stora delar av världen var mer eller mindre nedstängd.

Ett på papperet riktigt starkt kort som också levde upp till förväntningarna. Amanda Ribas gjorde processen kort och skickade Paige VanZant bort från UFC. Returmötet mellan Rose Namajunas och Jessica Andrade blev ”Fight of the night, Yan besegrade en legend i Aldo och visade varför han hör till i yttersta eliten och returmötet mellan Alexander Volkanovski och Max Holloway blev en jämn nagelbitare där australiern lyckades vinna via ett delat domslut, där många inklusive mig själv tyckte att han egentligen förlorade. Det blev en skolning av Kamaru Usman när han besegrade Jorge Masvidal som med kort varsel hoppade in och tog fighten då tilltänkta brassen Gilbert Burns. Fighten var inte överdrivet spännande men gav oss tydliga besked om hur duktig Usman faktiskt är på att neutralisera sin motståndare.

Bonus: regerande lätt tungviktsmästaren Jiri Prochazka gjorde sin UFC-debut genom att besegra Volkan Özdemir på underkortet. Gilbert Burns och en person från hans team testades positiva för Covid och fick därmed inte fightas.

Oliveira vs Makhachev i en klass för sig

Efter att ha tittat på några av de senaste årens huvudkort som UFC haft i Abu Dhabi kan vi med säkerhet säga att Oliveira vs Makhachev är i särklass det absolut bästa och starkaste huvudkortet i Förenade Arabemiraten någonsin. Till och med underkortet har fighter som är bättre eller mer spännande än många av de övriga huvudkortens fighter!

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter