Connect with us

Exklusivt

Lättviktstitel eller Oliveira vs Makhachev?

Publicerat


Nyheter

Spelar titeln roll eller är det matchningen som drar?

Simon Alvhed Wolving

Publicerat oktuber 21, 2022

By Simon Alvhed Wolving

Är matchningen viktigare än titeln?

UFC 280 står precis runt hörnet och uppskattas bli ett av de tyngsta korten detta år. Dessutom sänds det i enlighet med den svenska normativa dygnsrytmen, vilket alltid är kul!

På toppen av detta stjärnspäckade kort hittar vi lättviktarna Charles Oliveira och Islam Makhachev. Eller om man vill vara sådan: den fattiga mannens Prime Tony vs Khabib.

Makhachev är som bekant Khabib Nurmagomedovs protegé och enligt Khabib själv, nästa kronbärare. Oliveira är dock ingen som ska skämtas bort längre, det kan Dustin Poirier, Justin Gaethje och Tony Ferguson attestera.

Vad handlar matchen om?

Jag tror inte det undgått någon att denna match är om lättviktsbältet. Jag tror inte heller det gått obemärkt förbi att ingen av atleterna just nu bär bältet, detta som ett resultat av viktfadäsen under UFC 274. Oliveira missade vikten, vann matchen men var till följd av viktmissen inte godkänd för att få bältet.

Jag tror vi kan den historien och alla svängar fram och tillbaka vid detta lag.

Backupfighter

De senaste åren har fenomenet med ”backupfighters” tagits från de bakre kulisserna till scenen där atleter ber om att få vara backup till de stora fighterna. Om någon inte känner sig helt bevandrad med vad en backupfighter är så är det egentligen precis som det låter, en atlet som träder in om någon av de som är planerade att slåss skadar sig, missar vikt etc.

Till UFC 280 ser vi i backuphörnet för ovan nämnda titelmatch ingen mindre än fjäderviktskungen tillika heta ämne i GOAT-debatten, Alexander Volkanovski. ”The Great” har alltså lagt ögonen på lättviktstiteln vilket skulle ge honom tillträde till den exklusiva klubben av UFC-fighters som hållit bältet i två viktklasser samtidigt.

Läs mer

Titel eller matchning

Så, spelplanen är uppriggad. Nu till rubrikens fråga. Om Oliveira eller Makachev missar vikten, ser vi helst den matchen ändå fast utan att bältet kan tillfalla den som missat vikt eller ser vi heller den som missat vikt bli utbytt och på så sätt kan bägge fighters vinna bältet?

Kokar vi ner det så blir frågan egentligen: Är vi mest taggade på att se match för lättviktsbältet eller är vi mest taggade att se Oliveira vs Makhachev?

Kickern här blir ju också, blir svaret olika när ni funderar över det beroende på om det är Oliveira eller Makhachev som blir utbytt?

Även om det alltid är kul med titel så är den generella konsensusen, åtminstone så som jag upplever det, att Oliveira är regerande lättviktsmästare (rätt eller fel låter jag vara osagt).

Makhachev är som ovan nämnt Khabibs förutspådda nya lättviktskung och de flesta är nog väldigt intresserade av att se om han kan gå i sin företrädare tillika coachs fotspår. I det avseendet kan jag tänka mig att resonemanget är mer förlåtande om det är Oliveira som skulle missa vikten. Om det däremot är Makhachev som missar vikten och den nya matchen om titeln blir mellan Volkanovski och Oliveira tror jag att det skulle uttryckas missnöje. Många anser nog att Makhachev har förtjänat sin chans.

Samtidigt om man ser framåt i det scenariot har jag svårt att se den stora massan acceptera att den som eventuellt slår Volkanivski är den rättmätiga lättviktskungen och den som teoretiskt missade vikt kommer bli den självklara titelutmanaren. Så i det avseendet är det nästan onödigt att ens resonera kring detta.

Likaså om Volkanovski skulle ställas mot Makhachev och vinna tror jag att det skulle ifrågasättas fram till den dagen han besegrar Oliveira.

Vad tycker ni?

Jag tror att det som skulle vara mest accepterat är en eventuell vinst för Volkanovski över Oliveira och att det första försvaret blir mot Makhachev.

Allt detta är dock under premissen att vi hellre ser ett bälte utdelas än att vi faktiskt ser en match mellan Oliveira och Makachev där bara den ena kan vinna bältet.

Personligen ser jag hellre en match mellan Oliveira och Makhachev, även om bara en av dem kan få bältet, men det är bara min åsikt.

Så, vad tycker ni?

ANNONS

Fler Nyheter