Connect with us

Exklusivt

Spåkulan: Så kommer UFC 280: Oliveira vs Makhachev att sluta!​

Publicerat


Nyheter

Spåkulan: Så kommer UFC 280: Oliveira vs Makhachev att sluta!

Pezhman Pars

Publicerat oktober 20, 2022

By Pezhman Pars

Två titelfighter och en svensk när UFC intar Abu Dhabi!

När UFC bestämmer sig för att bjuda på en riktig show så spar man inte på krutet. UFC 280: Oliveira vs Makhachev i Abu Dhabi är kanske årets hetaste gala med två titelfighter, ett i övrigt späckat huvudkort och ett gäng spännande matchningar i underkortet där vi får se vår svenske Lina Länsberg tillbaka i oktagonen. Och som grädde på moset kommer galan att vara perfekt tid för oss i Sverige med start 16:00 på lördag! Läs mer om galan här.

Vakant titel trots vinst senast

“The champ has a name and his name is Charles Oliveira” var kanske en av de smartaste slagorden efter att Oliveira fråntogs sitt bälte för att ha missat vikten i sin senaste titelfight mot Justin Gathjie. Viktmissen var ca 0.5kg, alltså ca 200 gram men tillräckligt för att inte få vinna, eller i detta fall, försvara sitt bälte i en titelfight. Så trots att Oliveira vann mot Gathjie efter ett stryp redan i första ronden så räknas inte vinsten som ett titelförsvar och bältet blev därmed vakant fram till nästa titelfight.

Men hur kommer galan att sluta egentligen? Kommer Aljamain Sterling att försvara sitt bälte mot forne mästaren TJ Dillashaw? Får Charles Oliveira upprättelse efter viktmissen i sin senaste titelfight och kalla sig mästare även officiellt? Eller blir Khabib Nurmagomedovs protege Islam Makhachev nästa dagestanier i UFC med ett bälte runt midjan? Och hur bra kommer Manon Fiorot att ställa sig mot duktige Katlyn Chookagian? I veckans upplaga av “spåkulan” kommer jag svara på alla dessa frågor och förutse en vinnare i samtliga fighter!

Charles Oliveira vs Islam Makhachev (titelfight lättvikt)

Brassen Oliveira är en av UFC:s absolut bästa och hetaste fighters för tillfället. Med elva raka vinster i ryggen där tio av dem har skett via avslut är det säkert att säga att Charles “Do Bronx” Oliveira är en livsfarlig man i oktagonen. Hans tre senaste vinster är mot yttersta eliten i form av Justin Gathjie, Dustin Poirer och Michael Chandler. Makhachevs facit är inte lika imponerande men den duktiga brottaren har blott en förlust och det var i hans andra UFC-fight 2015. Därefter har han tio raka vinst och har nu fått chansen att slåss om bältet i lättviktsdivisionen. Och det här kan bli en väldigt tuff och jämn match för även om Oliveira har mött bättre motstånd så har ingen varit i samma kaliber som Islam när det kommer till brottning. Och det är just på marken som Oliveira har haft störst framgång med sina otaliga “rear naked choke”, alltså ett klassiskt stryp bakifrån helt enkelt. Frågan här är, får vi se en fight på marken mellan Oliveiras bjj och Makhachevs brottning, eller kommer de ha för stor respekt för varandra och därmed hålla det stående? Och vem har då bäst händer?

Jag tror att Oliveiras erfarenhet av att ha mött bättre motstånd i kombination med hans imponerande precision av slag kommer vara det som får Makhachev på fall och ger honom därmed hans andra förlust i karriären. Charles Oliveira vinner via TKO i tredje ronden!

Aljamain Sterling vs TJ Dillashaw – titelfight bantamvikt

Efter att ha vunnit mot Petr Yan en andra gång (första gången via en diskvalificering av Yan pga olagligt knä, som för övrigt höll Sterling borta i över ett år) ska Sterling återigen försvara sitt bälte i bantamvikt. Framför sig har han forne mästaren TJ Dillashaw som var avstängd i två år på grund av dopning, men kom tillbaka 2021 och besegrade då Cory Sandhagen via delat domslut  i en tuff femrondare. Många fans, och fighters, har höjt sina röster för att Dillashaw har välkomnats in i UFC-värmen igen och att han endast behövde en vinst för att få chans på titeln igen.

Den här fighten kan utspela sig på två olika sätt: Antingen kommer Dillashaw att använda sin explosiva styrka och snabbt slå ut Sterling, eller så kommer Sterling att få till ett snabbt avslut via ett stryp eller kimura. Jag ser inte denna fight nå tredje ronden ens, och jag får hålla TJ Dillashaw som favorit denna gång. Avslut sker i början på andra ronden!

Läs mer

Petr Yan vs Sean O’Malley – bantamvikt

Det är inte ofta den förstaseedade fightern är beredd att möta någon utanför topp fem, men Yan räds inte stoppa den elfterankade Sean O’Malleys hypetåg i Abu Dhabi. O’Malley är omåttligt populär, vilket UFC mycket väl vet om. Den frispråkiga och marijuanarökande fightern är alltså endast en seger ifrån att ta över förstaplatsen i rankingen och på allvar blanda sig in i diskussionen om ett bälte. Petr Yan blir utan tvekan den bästa fightern han mött och här blir nog steget från duktig och underhållande fighter till världsmästarmaterial för stort. Yans otroliga disciplin och teknik kommer bli för mycket för O’Malley att hantera, som trots sin räckvidd inte kommer kunna skada Yan tillräckligt. Vi kommer att se en tuff och smart Yan som kommer att plocka isär O’Malley och tvinga honom att anpassa sig efter Yans matchplan. Fighten kommer att gå tiden ut och Yan kommer att vinna via enhälligt domslut.

Katlyn Chookagian vs Manon Fiorot – flugvikt

Damernas flugviktsmöte mellan Katlyn Chookagian och Manon Fiorot öppnar huvudkortet i Abu Dhabi och vi måste återigen berömma UFC (i synnerhet Mick Maynard) för damernas “match making”, som sällan står fel. Och just denna fight är det många som för blickarna mot fransyskan Fiorot. Hon har hittills flugit genom UFC med fem raka vinster sedan hon debuterade i organisationen 2021. Hon har imponerat i sina fighter hittills och fått det att se relativt enkelt ut. I sin senaste fight mot Jennifer Maia var hon återigen överlägsen dock utan att vara nära ett avslut. Nu ställs hon mot en veteran i form av Katlyn Chookagian, som har mött allt och alla i divisionen och räds knappast ännu en titelutmanare som tror sig kunna köra över henne. Chookagians erfarenhet i oktagonen ska inte underskattas när det kommer till dessa typer av fighter, och här kommer Fiorot verkligen att sättas på prov. Är den Nice-baserade fightern så bra som alla tror att hon är, eller har hon bara mött sämre motstånd i en gles division där Valentina Schevschenko är ensam drottning? Jag tror att Chookagian kommer att ge Fiorot problem, hålla fast henne mot buren och göra fighten till en inte allt för underhållande tillställning. Men Fiorot kommer att kunna rida ut den stormen och vara vinnaren efter tre jämna ronder och därmed ta över Chookagians ranking som etta i damernas flugvikt!

Volkan Oezdemir vs Nikita Krylov – lätt tungvikt

Den ena tränar med Alexander Gustafsson, den andra har precis vunnit över Alexander Gustafsson. Schweizaren Volkan Oezdemir tränar numera på Allstars Gym i Stockholm, där Alexander Gustafsson håller till. Han ställs nu mot ukrainaren Nikita Krylov, som knockade “Gus” så sent som i juli i år. Oezdemir och Krylov är två starka herrar med rejält krut i nävarna. Oezdemir var otroligt imponerande i sin senaste fight mot då hypade skotten Paul Craig. Han må vara ganska långsam och se bitvis tung ut, men det råder ingen tvekan om att Oezdemir har förbättrat sin “fighting IQ” sedan anslutningen till Allstars. För Krylov så kan det bli första gången han vinner två fighter i UFC i rad. Men hans förluster har åldrats väl, eller vad sägs om Jan Blachowicz, Glover Teixeira och Magomed Ankalaev som värdiga motståndare? Hade detta inte varit ett fullspäckat kort hade denna fight säkert varit med på ett huvudkort eller till och med som delat huvudkort på en “Fight Night”, men nu får MMA-fansen möjlighet att se dem göra upp redan på underkortet.

Denna fight är jämn och bra matchad, men här börjar Oezdemirs resa till en ny titelfight i divisionen. En övertygande seger mot Krylov, som kommer att ske via TKO redan i första ronden, kommer att ge honom en topp 5-fighter nästa gång!

Karol Rosa vs Lina Länsberg

Vår egna Lina “Elbow Queen” Länsberg är tillbaka efter två förluster i rad, senast mot Pannie Kianzad i ett helsvenskt möte. Framför sig står den 13 år yngre Karol Rosa med 4-1 i facit i UFC. På förhand låter det som om en ung hungrig fighter helt enkelt ska slå ut en äldre fighter som sjunger på sista refrängen. Men då vet man inte vem Lina Länsberg är. En större krigare får man leta efter. Hon är duktig på att göra det jobbigt och “grisigt” för sina motståndare, och det händer att de ofta för äta en armbåge eller två när de kommer för nära. Rosa kommer ödmjukt att få en lektion i att gammal är äldst och erfara sin andra förlust i UFC, detta via ett enhälligt domslut till Länsbergs fördel!

Klockan 21:00 – Ses på Viaplay

 • Match om den vakanta lättviktstiteln: Charles Oliveira vs. Islam Makhachev
 • Titelmatch i bantamvikt: (c) Aljamain Sterling vs. T.J. Dillashaw
 • Bantamvikt: Petr Yan vs. Sean O’Malley
 • Lättvikt: Beneil Dariush vs. Mateusz Gamrot
 • Damers flugvikt: Katlyn Chookagian vs. Manon Fiorot
 •  

Underkort

Klockan 17:00 – Ses på Viaplay 

 • Weltervikt: Belal Muhammad vs. Sean Brady
 • Mellanvikt: Makhmud Muradov vs. Caio Borralho
 • Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Nikita Krylov
 • Fjädervikt: Zubaira Tukhugov vs. Lucas Almeida
 • Lättvikt: Magomed Mustafaev vs. Yamato Nishikawa
 • Weltervikt: Abubakar Nurmagomedov vs. Gadzhi Omargadzhiev
 • Mellanvikt: Armen Petrosyan vs. AJ Dobson
 • Flugvikt: Malcolm Gordon vs. Muhammad Mokaev
 • Damers bantamvikt: Karol Rosa vs. Lina Länsberg

ANNONS

Fler Nyheter