Connect with us

Boxning

Derséns boxningskrönika: ”Rumble” Johnsons bortgång och Elwin Belezika på Junior-VM​

Publicerat

 

Nyheter

Derséns boxningskrönika: ”Rumble” Johnsons bortgång och Elwin Belezika på Junior-VM

Publicerat november 20, 2022

By Philip Dersén

I veckans krönika väljer jag att för ovanlighetens skull fokusera en del på MMA. Det är så illa tvunget när en av de ”stora” har gått ur tiden. Allt för ung dessutom. 

”Rumble” Johnsons tragiska bortgång

Livet är skört och kan ta vägar som ingen har förväntat sig. 2015 tog sig en hårdslående fajter ifrån Dublin, Georgia till Stockholm, med ett i princip omöjligt uppdrag. Att besegra kanske världens just då absolut mest formstarka UFC-kämpe. Det inför en mer än 20 000-man stor fientlig bortapublik. Men inget av det betydde någonting. Anthony ”Rumble” Johnson lyckades med det som Eddie Machen inte ens var nära att åstadkomma 1958. Att besegra Sveriges just då klart största kampsportsikon. Natten till söndagen den 25:e januari avslutade Anthony ”Rumble” Johnson Alexander Gustafsson efter bara 2 minuter och  15 sekunder. I och med det släckte han även ner det som skulle bli Sveriges största folkfest i kampspsortsväg sedan just Ingemar Johansson stora match mot Eddie Machen 1958. För det kommer ”Rumble” evigt vara en del av den svenska kampsportshistorien.

Med detta som bakgrund gjorde det sannerligen ont i magen när nyheten kablades ut i veckan. Att den förre detta titelutmanaren i UFC lämnat jordelivet med bara 38 vårar bakom sig. I en bransch som kampsporten finns det gott om olika typer av individer. Som överallt annat finns det en del rötägg, men också genuint goda människor. ”Rumble” verkade alltid vara det sistnämnda. Mina stora minnen av honom är nog rätt liknande som många andras. En idrottare med ett fullkomligt magnifikt krut i nävarna. Det kvittade om han fajtades i weltervikten eller den lätta tungvikten. När han gick match var det nästan en garanti på underhållning och ett avslutande knockoutslag. Men den största höjdpunkten i karriären blev nog trots allt segern mot ”The Mauler” i Stockholm. Det gjorde så att han förtjänade två titelmatcher mot Daniel Cormier, men ”DC” och hans brottning var för svår båda gångerna.

Inför matchen på Tele 2 Arena producerade TV4 som var sändande bolag en gedigen dokumentärserie inför. Framförallt följde man Alexander Gustafsson som där och då var på karriärens topp. Allt ifrån svenska stjärnans uppladdning borta i Staterna, till familjen på hemmaplans togs upp. Men det som fängslade mig mest var motståndaren. ”Rumble” Johnson var för mig en ny typ av MMA-profil. På den tiden var allmänhetens bild av MMA-fajters att de var skoninglösa slagskämpar som hade betydligt mer utanför pannbenet än innanför. ”Rumble” slog redan i intervjun inför matchen hål på denna myt. Han förklarade noggrant och sakligt att han hade enorm respekt för sin svenska konkurrent. Att minsann han också var i sitt livs form och skulle ta med sig segern hem, men helt utan onda avsikter. Att det helt enkelt bara var hans arbete.

Exakt samma bild fick jag av honom direkt efter att han slagit ut Alexander i buren. Under segerintervjun var han återigen ödmjuk och respektfull, mot både de besvikna fansen och mannen han nyss besegrat. Jag vet mycket väl om att det finns rykten om dåliga gärningar Anthony Johnson ska ha begått utanför buren. Men ytterst få rykten har blivit bekräftade. Jag kommer därför alltid främst minnas honom för att vara den fajtern som den 25.e januari 2015 släckte det svenska kampsportsundret.

Läs mer

Svensk tungviktstalang på Junior-VM

I veckan drog Junior-VM i boxning igång. Den här gången anordnas mästerskapet i Spanien och svenska landslaget har med sig en representant. Ingen mindre än Elwin Belezika, landets stora tungviktshopp. ElWin som till vardags boxas för Hammarby i Stockholm har radat upp fina prestationer i utlandet. Så sent förra månaden bärgade han en silvermedalj i Tyskland på Brandenberg Cup. I våras tog han sig ändra fram till EM-semifinal innan Storbritanniens Damar Thomas blev för svår. Det här gör Elwin hyperintressant för framtiden och han har nog goda chanser att gå långt redan i årets turnering. Hans första match går av stapeln idag (söndag). Han blev direkt lottad till åttondelsfinalen i 92-kilosklassen. Motståndet står Kubas Adrian Ricardo Fresneda. En nation som är känd för sina framgångsrika amatörboxare.

Resten av svenska juniorlandslaget boxas i Bosnien

Medans Elwin Belezika är på Junior-VM har resten av det svenska juniorlandslaget boxats nere i Bosnien. Med en stor svensk trupp på 13 boxare har turneringen varit igång sedan fredag. Idag avslutas turneringen och det är svenska boxare i 5 av finalerna.

Det är Elda Mustafa, Lucin Seropian, Noradiin Dhoore, Jonathan Jonsson och Omer Erovic som går dagens finaler.

 

Helgens proffsgalor

Helgens proffsboxning kom till oss från världens olika hörn. I Mexiko gjorde mellanviktarna Jaime Munguia och Gonzalo Coria upp över 10 ronder. Golden Boy Promotions Munguia avslutade matchen redan i den tredje ronden efter ett välplacerat kroppsslag.
I Texas var det förre detta UFC-profilen Greg Hardy som mötte Hasim Rashman Jr i en match som bara var tänkt att gå 4 ronder. Där drog  Hardy det längsta strået och var klart bättre under matchens alla ronder.
Mest intressant ur ett europeiskt perspektiv var galan som gick av stapeln i engelska Telford. Förre detta VM-utmanaren Anthony Yarde fortsatte sin väg tillbaka mot titelmatcherna när han besegrade Stefani Koykov. I huvudmatchen var det istället landsmannen Liam Davies som vann ett EM-bälte efter att han slagit Ionut Baluta. Nästa helg blir det lite större matcher när det vankas dubbla galor i England. Där bland annat Dillian Whyte gör comeback efter sin förlust mot Tyson Fury tidigare i år.

Veckans avslutande punkter: 

Veckans nakenchock: Under natten till måndagen besegrade Floyd Mayweather ytterligare en youtube-profil i en odräglig uppvisningsmatch. Men galans stora behållning var att Tyson Furys kontroversiella far, John Fury. Valde att bjuda på en liten nakenchock när han i bar överkopp sprang emot Jake Paul för lite sedvanligt ”trash talk”. Cirkus proffsboxning kör vidare ytterligare en vecka.

Veckans sparringbråk: Även elitidrottare kan ibland bete sig som småbarn på en skolgård. Den välkände galningen och UFC-fajtern Sean Strickland hamnade i blåsväder efter en läckt sparringvideo. I videon sparrades han brutalt och hårt mot den betydligt mindre proffsboxaren Denis Douglin. På videoupptagningen kan man höra trashtalk från båda sidor under pågående rond. Efter sparringen har konflikten fortsatt på sociala medier där Douglin menar att han dominerade Strickland i alla sparringronder förutom den minuten UFC-fajterns team valde att filma. Den svenska proffsboxaren Robin Zafar har också dragits in i konflikten. Då Douglin har uttryck en besvikelse mot Zafar och hans tränare som var på plats i gymmet under sparringen, men inte gav honom någon stöttning. Därför har Douglin nu istället släppt en sparringvideo där han enligt honom själv dominerar den betydligt större Zafar i ringen vid ett tidigare tillfälle.

Jag vet vad ni tänker. Man hade kunnat bli trött för mindre.

Helgens måste: Kommer för en gång skull inte att handla om kampsport. När fotbolls-VM ifrån Qatar drar igång ikväll är det ett måste att titta. VM i fotboll sker bara en gång vart fjärde år. Man vore bara dum om man bojkottar världens bästa fotbollsspelare på grund av lättvindig moralism

ANNONS

Fler Nyheter