Nyheter

Topplistan: De tio bästa UFC-matcherna från 2023!

december 24, 2023

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Det har varit ett minst sagt händelserikt år för MMA och därför tar nu Maximum Sports och listar de tio bästa UFC-matcherna från 2023!

Från nykrönta mästare till oförglömliga krig, 2023 medförde många höjdpunkter som kommer att bli väl ihågkomna framöver. 

Maximum Sports och vår systersida Frontkick.online har båda två framställt varsin lista på de tio bästa matcherna om ägt rum i UFC i år, dela gärna med dig av din egna lista i våra kommentarsfält!

Hedersomnämnande matcher från 2023

  • Arman Tsarukyan vs Joaquim Silva
  • Sodiq Yusuff vs Edson Barboza
  • Movsar Evloev vs Diego Lopes
  • Trevor Peek vs Chepe Mariscal 

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

10. Guram Kutateladze vs Elves Brenner

Vår alldeles egna georgiska viking Guram Kutateladze inleder denna listan med sitt underhållande krig mot brasilianske Elves Brenner!

Skåningen Guram inledde starkt, öppnade upp ett groteskt sår i pannan på sin motståndare och vann de två första ronder.

Just när det såg ut att vara klappat och klart så fick Brenner ett ryck i den sista ronden, vände matchen och avslutade Guram via TKO i den tredje ronden. 

Resultatet var inte det som de svenska fansen önskade, men matchen i sig var fruktansvärt underhållande. 

9. Cory Sandhagen vs Marlon Vera

Alla matcher behöver inte nödvändigtvis vara sylvasst jämna för att vara underhållande, ibland räcker det med en briljant uppvisning för att fånga fansens hjärtan. 

Det var precis vad som hände när Cory Sandhagen och Marlon Vera rök ihop. Vid den tidpunkten var Vera glödhet men Sandhagen agerade brandman och släckte nästan all hajp som hans ecuadorianska motståndare hade med sig. 

Sandhagen bjöd på en disciplinerad, varierad, explosiv prestation där han kammade hem segern via ett delat domslut som utan tvekan borde ha varit ett enhälligt sådant. 

8. Brandon Moreno vs Alexandre Pantoja III

Flugviktarna levererar oftare än de ges äran till det. Denna titelmatch är ett klockrent bevis på det. 

Den forne flugviktsmästaren Brandon Moreno hade precis avslutat rivaliteten med Deiveson Figureido, men fick ännu en returmatch i sitt nästa titelförsvar i form av ett återseende med Alexandre Pantoja

Herrarna förde matchen i ett rasande tempo och lämnade defensiva öppningar som både motståndaren och publiken uppskattade. 

I slutändan vann Pantoja ett jämnt, delat domslut som drog ut på spänningen ytterligare. 

7. Yair Rodriguez vs Josh Emmett

Det är något speciellt som väntar när Yair Rodriguez tävlar, som att gå på em sådan restaurang där de steker maten på ett cirkusaktigt sätt framför en. Man vet inte alltid vad man ska förvänta sig, men man vet att man får en show. 

Det var definitivt fallet när mexikanske Rodriguez vann interimtiteln i fjädervikt mot den ständigt hårt-slående Josh Emmett

I rättvisans namn så hade Emmett flera bra stunder, men den våldsamma kreativiteten som Rodriguez besitter i sin fightingstil är för mycket för de flesta, och det var även fallet här. 

Rodriguez vann via submission i den andra ronden och även om han inte lyckades unifiera titlarna så vann han äran av att ha bjudit på en av årets bästa matcher.

6. Kelvin Gastelum vs Chris Curtis 

Kelvin Gastelum lär aldrig komma till en högre nivå än han gjorde när han gick fem legendariska ronder med Israel Adesanya om interimtiteln i mellanvikt, men detta var riktigt bra det också. 

Mötet med Chris Curtis på UFC 287 ägde rum på underkortet men ingen annan match levde upp till den underhållningen. 

Matchen må vara präglad med kontrovers på grund av en påstådd skallning, men det blev tre underhållande ronder mellan två hårt slående fighters som vägrade ge sig. 

5. Manel Kape vs Felipe dos Santos 

I ett oväntat drag tvingades Kai Kara-France dra sig ur UFC 293, vilket lämnade Manel Kape utan motståndare. In kom nykomlingen Felipe dos Santos som gavs mycket av en chans mot den väletablerade toppfightern Kape. 

Medan Kape visade att han förtjänade sin ranking sp fick han onekligen kämpa för att behålla den mot dos Santos – som fightades som att han hade något att bevisa. 

Även om han Kape kunde säkra ett relativt säkert domslut efter full tid så blev han tungt träffad flera gånger och fick gräva djupt för att visa vart skåpet ska stå. En extremt underhållande match som stal showen på en stor, numrerad gala.

4. Geoff Neal vs Shavkat Rakhmonov 

Visst, Shavkat Rakhmonovs senaste match var inte någon rökare, men årets första match med fenomenet från Kazakstan är troligtvis hans bästa hittills. 

Geoff Neal är kriminellt underskattad och han visade varför i mötet med Rakhmonov. I nästan tre hela ronder utbytte de brutala slag som hade sänkt de flesta. Rakhmonov fick bekymmer med nedtagningsförsöken och Neal visade sig ha en haka gjord av stål så som han tog emot slagen som utväxlades. 

Rakhmonov hittade slutligen en stående rear naked choke mot slutet av den tredje ronden och han är fortsatt obesegrad än idag. 

3. Dan Hooker vs Jalin Turner

Inför UFC 290 var det många som tyckte att Dan Hooker var slut, inte hade mer att ge och att han inte skulle hålla mot en stigande talang som Jalin Turner

Nyzeeländarna är dock tuffa jäklar och Hooker är bland de allra tuffaste. Han käkade en spark mot ansiktet som om det vore förrätt och krigade på som en zombie som vägrade ta ett steg bakåt. Hooker stegrade sakta men säkert och började överväldiga Turner – som klarade sig igenom en oerhört tuff tredje rond. 

Matchen kändes som att det skulle gå till ett delat domslut, vilket den gjorde, med Hooker som segrare i sin comeback. 

2. Justin Gaethje vs Rafael Fiziev 

Om det är något vi förväntar oss utav Justin Gaethje så är det våld, utfört på ett sätt som paradoxalt nog är både kliniskt och barbariskt. Rafael Fiziev är en av de mest lovande talangerna i lättvikt med en fantastik strikingstil. Snurrande sparkar, snabba och intensiva kombinationer, han är utan tvekan en figther för framtiden. 

Fiziev inledde som att vi skulle se ett skifte i lättviktsrankingen, men Gaethje visade det allra bästa med ärrade veteraner och tog sig in i matchen igen med hårda bensparkar och slag. 

Gaethje visade dessutom prov på sin brottningsbakgrund och fick en nedtagning som pricken över i:et på en trålande prestation i en av årets bästa matcher. 

1: Islam Makhachev vs Alexander Volkanovski 

Den som inte håller med om att toppmötet mellan Islam Makhachev och Alexander Volkanovski är årets bästa match har förmodligen ruskigt dålig smak. 

Allt klaffade in alldeles perfekt. Mästare mot mästare, i titelutmanarens hemland på andra sidan jorden. Två av de allra bästa i modern MMA som möts. Matchen var på gränsen till legendarisk även innan den ägde rum. 

Den levde sedan upp till alla förväntningarna väl i buren. Striking, grappling och brottning på den allra högsta nivån där bägge fighters överraskade och överträffade förväntningar. 

Läs mer

Vad är dina bästa UFC-matcher från 2023? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.