Exklusivt
5 MMA-myter som måste dö 2023
Publicerat
Nyheter
Dags att lägga myterna till vila!
Publicerat januari 5, 2023
By Simon Alvhed Wolving
Ett nytt år och nya möjligheter. Jag tänker i mitt stilla sinne, kan inte 2023 vara året då vi låter några gamla myter kring MMA dö ut?
Vi leder vägen
Myter om MMA stöter man på lite hela tiden tycker jag; egentligen varje gång man pratar med någon som aldrig utövat sporten eller som inte är särskilt insatt, ni vet den typen som bara sett UFC-highlights.
Innan jag listar mina fem myter som behöver läggas till vila så vill jag dock hytta en varningens finger. Även om detta är myter numera så har de flesta varit helt eller delvis sanna tidigare, innan MMA blev vad det är nu, det vill säga semi-mainstream. Om vi som är inom sporten på ett eller annat sätt befäster att dessa myter faktiskt bara är myter så finns en risk att de kanske är mer än myter. Om vi inte kämpar för att ge sporten det goda rykte den förtjänar, om vi låter oss bli vad folk tror, då har jag fel i min artikel, då har jag fel om dessa myter, för då är de inte längre myter.
Så låt 2023 bli ännu ett år där vi motbevisar stereotyperna och låter myterna dö.
Myt 1: MMA är bara en grupp barbarer som slåss i en bur.
Vi har alla hört det. Någon familjemedlem vid julbordet, en klasskamrat, en högtravande kollega, you name it, ”det är bara bovar och banditer som slår ihjäl varandra på TV”. Jag tror vi alla hört det och denna myt är utspridd till den grad att viss man pratar med inte ens är beredda att lyssna då de redan avfärdat en som en hjärndöd våldsförespråkare.
I verkligheten: Även om det förstås är våld i MMA (vilket är hela idén), är det också en mycket teknisk och strategisk sport som kräver en hög nivå av skicklighet och disciplin. Fighters måste vara behärskade inom en mängd olika kampsporter och måste kunna tänka och anpassa sig för att vara framgångsrika. Utöver det kräver det en näst intill militärisk disciplin för att lyckas inom sporten, även på amatörnivå.
MMA-utövare finns i alla samhälsklasser, i alla intelligenskvot och med alla attityder, precis som alla andra yrken och sporter. Matchen i sig må kretsa kring våld, men det är inte den typen av våld tror. Sanningen att säga är att ”A” i MMA kanske är vad som bäst beskriver sporten 2023. MMA är en sport som alla andra som tar en evighet av disciplin, blod, svett och tårar att bemästra. En barbar skulle helt enkelt aldrig kunna utöva sporten med någon form av framgång.
Så tack och god natt till den myten!
Myt 2: MMA är bara för män.
Verklighet: Även om majoriteten av professionella MMA-fighters är män, finns det också väldigt många kvinnliga fighters som tävlar på alla nivåer inom sporten. Faktum är att kvinnlig MMA har vuxit betydligt de senaste åren och det finns nu otroligt många talangfulla , framgångsrika och och hårt tränande kvinnliga fighters.
Det är otroligt tråkigt att denna över huvud taget är med på listan. Och vad som nästan gör det värre är att denna myt, till skillnad från de andra fyra kanske främst lyfts av MMA-utövare/ inbitna personer.
Det var inte många år sedan UFC själva ansåg att kvinnor inte har någon plats i MMA. Tänk så fel de hade. Nu är det dags för alla andra som vidmakthåller denna helt verklighetsfrånvridna syn på sporten att ändra sig och på så sätt döda myten.
Så med det sagt säger vi tack och hej till den typen av bigotteri.
Läs mer
- Avslöjandet: Därför blir det ingen UFC Sweden i år
- Listan: Här är alla UFC-fighters som gått i pension 2022
- Guram inför nästa UFC-match: ”Jag får vara mer elak”
- TV4 sågar Khamzat Chimaev i videoinslag: ”Knähunden”
Myt 3: MMA är för våldsamt och farligt.
Verklighet: Även om det är sant att MMA är en fysiskt krävande och potentiellt farlig sport, regleras den också av strikta regler och säkerhetsprotokoll för att minimera skaderisken. Precis som ovan nämnt att MMA inte bör särbehandlas från andra sporter så kan man likväl säga att fotboll är riskfyllt, för det är det.
Jag skulle aldrig säga att MMA är riskfritt, jag skulle inte heller säga emot att det finns en påtaglig skaderisk när man jämför just matchtillfällen. Däremot så kanske man tävlar tre gånger per år och 15 minuter per tillfälle, man skulle kunna jämföra det med andra sporter som tävlar betydligt oftare och under längre tid för att få fram någon typ av skada per minut-statistik.
Jag kan heller inte nog understryka hur mycket regler det finns kopplade till själva matchtillfällena.
Ska man diskutera den farligaste delen är det nog inte slagen och sparkarna utan viktnedgångarna, så nu vinkar vi hejdå till myten om att MMA är för farligt för att få vara en sport!
Myt 4: MMA är bara en trend.
Verklighet: Även om det är sant att populariteten av MMA har varierat över tid, har det också visat sig ha en stark beståndskraft och har blivit en stor kraft inom kampsportvärlden. Med en global fanskara och en ökande mängd professionella organisationer och evenemang, är det uppenbart att MMA är här för att stanna.
När tillochmed min mammas kollega som aldrig sett en match vet vem Paddy Pimplet är, då tänker jag att sporten kan räknas som mainstream. Att det är en fluga har varit diskursen alldeles för länge. Om jag ska vara ärlig tror jag bara det är en diskurs som skapas av de som på ett fundamentalt plan är emot sporten och de önskar att det är en fluga.
Så med det sagt så struntar vi i era önskningar och tänker att 2023 är året vi accepterar MMA som sport, helt ut!
Myt 5: Vem som helst kan bli en MMA-utövare.
Vidare på den rubriken finns också argumenten att MMA är bra för aggressiva personer, man måste vara arg, man måste vara våldsam etc. saker som helt enkelt inte stämmer.
Verklighet: Även om det är möjligt för vem som helst att träna MMA och eventuellt tävla på amatörnivå, krävs det mycket hårt arbete, dedikation och träning för att bli en professionell MMA-utövare. Det finns också fysiska och mentala krav som måste uppfyllas, och det är inte lätt att nå den professionella nivån.
Vi kan precis som med resonemanget kring att bara barbarer kör MMA här understryka hur svår sporten är. Inte hård (även om den är det också) men hur svår den är att bli bra på. Det krävs så otroligt mycket, hård, tråkig och jobbig träning att är man inte 100% dedikerad och disciplinerad kommer det aldrig leda någon vart.
Så med det sagt, alla ni som vill bli MMA-utövare, go for it! Men tiden då en aggressiv tendens och stora biceps vann matcher är över, nu är det som vilken sport som helst och vi lägger den seglivade myten till evig vila.
ANNONS
Fler Nyheter
Du gillar säkert även
-
Superior Academy 1: Huvudmatchen får ett snöpligt slut!
-
Martin Karlsson vinner Superior Academy-titeln!
-
SA 1: Andreas Sundman besegrar Freddy Castro i vild match!
-
Superior Academy 1: Anzor Shamilev bjuder på brutal submissionvinst
-
Chandler nobbar McGregor – klar för match på UFC 309!
-
Superior Academy 1: Resultat och höjdpunkter