Nyheter

Landslagscoacherna inför VM i MMA: "Ska kunna knipa några medaljer"

november 17, 2023

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Björn Johansson, Stev Bonhage

Måndag den 20 november drar VM i MMA under IMMAF:s fana igång i Tirana, Albanien och våra svenska hjältar kommer att befinna sig på plats tillsammans med landslagscoacherna Besam Yousef och Joakim Engberg

Yousef och Engberg är huvudcoacher på Göteborgsklubbarna Fighter Centre och GMG MAC respektive och är två mycket meriterade och respekterade tränare. 

I det svenska landslaget finns det en blandning mellan rutinerade landslagsfighters och nykomlingar – möt landslaget här.

Jämfört med tidigare år så har det varit mycket mer hektiskt att få ihop ett landslag i år, då beskedet om Sveriges deltagande kom sent.

– Tanken från början var ju att vi bara skulle satsa på de nordiska mästerskapen som Sverige arrangerade. Men ganska sent och tätt inpå bestämde man sig för att Sverige skulle åka på VM också, att vi ska delta, berättar Yousef för Maximum Sports. Det innebar ju för oss i landslagsledningen att vi skulle utta två trupper, helt plötsligt. Då blev det mycket svårare att få fram alla människor för vissa var skadade, vissa var inte förberedda och så skulle man dela på det och se vilka som skulle köra NM och vilka som skulle köra VM – det blev lite stökigt! 

Detta årets VM sker dessvärre under skuggan av kontrovers – något som också har påverkat det svenska landslaget. August Wallén och George Sallfeldt – två av grundarna till det internationella MMA-förbundet (IMMAF) – tvingades lämna organisationen då de stoppades från att utreda anklagelser om korruption. 

Engberg kommer dock försöka att fokusera på landslaget och matcherna. 

– [Kontroversen] är inget jag tar med mig direkt, det gäller bara att åka dit och göra ett jobb, se till att alla får så bra möjligheter som möjligt och prestera så bra som möjligt, men sedan så kanske det är bäst att försöka inte lämna något till domarna och försöka avsluta matcherna, berättar Engberg för Maximum Sports.

Det sena besekedet och omständigheterna ledde till stressade omständigheter och förberedelser.

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Vi kan plocka några medaljer”

För de som är nya i landslagssammanhang kan det innebära en tuff inlärningskurva, säger Yousef. 

– Vissa som tävlar för landslaget har ju aldrig träffat mig eller varit på ett mästerskap som IMMAF och det kan bli väldigt lurigt med invägningar varje dag, långa väntetider och många grejer att göra, säger Yousef. De flesta är ju vana vid att gå en match liksom, inte hålla på med så här många processer. Så det är en utmaning.

Förutsättningarna är långt ifrån ideala men trots det finns det flera goda chanser till svenska medaljer och det svenska MMA-landslaget har konsekvent hållit en hög nivå genom åren. 

Detta tror Yousef kommer leda till att flera svenskar får pallplaceringar. 

– Jag ser nog att vi kan plocka några medaljer ändå, trots förutsättningarna, oavsett om det är guld eller silver eller brons, berättar Yousef. Jag skulle i alla fall räkna med minst tre-fyra medaljchanser och det är inte för att vi är dåliga det är för att det är jävligt tufft motstånd där ute. Många, många länder håller en väldigt hög nivå, så är det.

Engberg instämmer i att han ser flera goda chanser för Team Sverige trots något av en uppförsbacke. 

– Landslaget har ju inte haft möjlighet att träffas tidigare och så vidare, men jag tycker vi har några riktigt solida fighters, säger Engberg. Tjejerna har en bra chans att vinna och Sebastian Palacio Gomez från Örebro, det är några till som jag tycker är riktigt duktiga. Jag tror vi ska kunna knipa några medaljer i alla fall!

Press kan vara kvävande men det kan även skapa diamanter och om det är något det svenska landslaget gjort under dessa år så är det att skina. 

Läs mer

Hur många medaljer tror du Team Sverige tar i VM i MMA med landslagscoacherna Besam Yousef och Joakim Engberg? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.